Geervliet

Geervliet is een plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, in de huidige gemeente Nissewaard ten zuiden van het Rotterdamse Botlekgebied, op het (voormalige) eiland Putten, tegenwoordig deel van Voorne-Putten. Het aantal inwoners bedroeg in het jaar 2011: 1743. Geervliet was in het verleden een stad.

De oudste vermelding van Geervliet dateert van 1179, naar de aldaar gevestigde tol op de Bernisse. In 1381 werd er stadsrecht verleend aan Geervliet door Sweder van Abcoude. In de middeleeuwen was Geervliet beschermd door stadsmuren, maar later werd het grotendeels verwoest door een brand. Het oude centrum is echter nog steeds te bezichtigen. Ook is er de Bernisse Molen, tegenwoordig een restaurant, gebouwd op een voormalige verdedigingstoren die deel uitmaakte van de stadsmuur.

In Geervliet zijn de opnamen gemaakt voor de NCRV-film “De Zomer van 1945”.

De gemeente Geervliet, die was ingesteld op 1 januari 1812, werd op 1 januari 1980 opgeheven. Geervliet werd toen een onderdeel van de nieuw ingestelde gemeente Bernisse. Bernisse en Spijkenisse gingen op 1 januari 2015 op in de nieuw ingestelde gemeente Nissewaard.

Een deel van Geervliet is een beschermd dorpsgezicht.

Wapen van Geervliet (1816 – 1979)

Het wapen van Geervliet werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Geervliet toegekend. Op 1 januari 1980 werd Geervliet onderdeel van de gemeente Bernisse. Het wapen van Geervliet is daardoor komen te vervallen. Het wapen is overgenomen als onderdeel van het wapen van Bernisse. Sinds 1 januari 2015 valt het gebied onder de gemeente Nissewaard.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van zilver beladen met een pal van lazuur.”
De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en lazuur (blauw). Niet vermeld in de beschrijving is dat het schild wordt gedekt met een oude Franse markiezenkroon.
De paal stelt de rivier de Bernisse voor en komt ook voor in het wapen van Zuidland. Historisch zijn van Geervliet zegels met andere wapens bekend.

 

 

Bron: Wikipedia – Geervliet

Voorouders van mij uit Geervliet:

Herman Lucasz de Bruijn
Geboren  in 1600 te Geervliet. Zoon van Lucas de Bruijn.
Hij was gehuwd met Reijntge Cornelisse.

Arien Harmenssen de Bruijn (Beuckelman)
Geboren in 1629, gedoopt op 7 oktober 1629 te Geervliet. Zoon van Herman Lucasz de Bruijn en Reijntge Cornelisse.
Bouwknecht en melkboer.
Hij trouwde op 23 februari te Zuidland met Corsje Jans Touw.

Rijmtie (Reintje) Ariens de Bruijn
Geboren in 1663, gedoopt op 11 februari 1663 in Geervliet. Overleden voor 2 september 1702 in Spijkenisse.Dochter van Arien Harmenssen de Bruijn en Corsje Jans Touw.
Zij trouwde op 5 mei 1686 te Geervliet met Pieter Franke Cuijper.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© 28 januari 2018