Geervliet

Geervliet. Getekend door Jacob van Deventer tussen 1555 en 1560.

Geervliet is een plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, in de huidige gemeente Nissewaard ten zuiden van het Rotterdamse Botlekgebied, op het (voormalige) eiland Putten, tegenwoordig deel van Voorne-Putten.

Het aantal inwoners bedraagt 1.655 (2019). Geervliet was in het verleden een stad.

De oudste vermelding van Geervliet dateert van 1179, naar de aldaar gevestigde tol op de Bernisse.

Het Hof van Putten in 1749. Kopergravure van Hendrik Spilman(1721 – 1784) naar een tekening van Cornelis Pronk(1691 – 1759). Deze prent is afkomstig uit “Het verheerlykt Nederland”.

Eeuwenlang heeft er een kasteel gestaan in Geervliet. Vanuit dat kasteel heerste de Heer van Putten over zijn gebied. Een heerlijkheid die niet alleen het huidige Putten omvat, maar ook delen van IJsselmonde, de Hoeksche Waard en Flakkee. Het kasteel in Geervliet heet het Hof van Putten. Het kasteel is inmiddels verdwenen.

In 1381 werd er stadsrecht verleend aan Geervliet door Sweder van Abcoude. In de middeleeuwen was Geervliet beschermd door stadsmuren, maar later werd het grotendeels verwoest door een brand.
Nicolaas III van Putten breidt zijn grondgebied uit door de trouwen met Aleyd van Strien. Als haar vader in 1292 overlijdt, krijgt Nicolaas zeggenschap over Strijen, wat het resterend deel van de Hoeksche Waard en een stukje van Noord-Brabant omvat. Vanuit Geervliet wordt het grote gebied bestuurd. De aanwezigheid van Nicolaas III en zijn gevolg blijkt erg gunstig voor het dorpje. Zo wordt de kerk in Geervliet uitgebreid.

Graftombe van Nicolaas III van Putten (overl. 1311) en zijn vrouw Aleid van Strijen (overl. 1316)

Nicolaas overlijdt in 1311 en Aleyd in 1316. Hun lichamen worden in de kerk begraven. De indrukwekkende graftombe is nog altijd aanwezig. Hun dochter Beatrice wordt Vrouwe van Putten en na haar overlijden volgt haar zus Aleyd haar op. Beiden overlijden kinderloos, zodat de heerlijkheid in 1361 overging naar een andere zus: Oda. Zij  trouwde met Willem IV heer van Horne. Hij was de zoon van Gerard I van Horne en heer van Horn, Altena, Loon op Zand en Gaasbeek. Ook was hij heer van Heeze. Hun dochter Johanna van Horne trouwde in 1349 met Gijsbrecht van Abcoude, heer van Duurstede. Hun zoon was Sweder van Abcoude. Hij werd heer van Gaasbeek, Putten en Strijen. En dus ook van Geervliet. Sweder verleende in 1381stadsrecht aan Geervliet.

Geervliet rond 1868 getekend door J.Kuyper. 1025 inwoners

Het oude centrum van Geervliet is echter nog steeds te bezichtigen. Ook is er de Bernisse Molen, tegenwoordig een restaurant, gebouwd op een voormalige verdedigingstoren die deel uitmaakte van de stadsmuur.

In Geervliet zijn de opnamen gemaakt voor de NCRV-film “De Zomer van 1945”.

De gemeente Geervliet, die was ingesteld op 1 januari 1812, werd op 1 januari 1980 opgeheven. Geervliet werd toen een onderdeel van de nieuw ingestelde gemeente Bernisse. Bernisse en Spijkenisse gingen op 1 januari 2015 op in de nieuw ingestelde gemeente Nissewaard.

Een deel van Geervliet is een beschermd dorpsgezicht.

Wapen van Geervliet (1816 – 1979)  Afbeelding: Wikipedia

Het wapen van Geervliet werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Geervliet toegekend. Op 1 januari 1980 werd Geervliet onderdeel van de gemeente Bernisse. Het wapen van Geervliet is daardoor komen te vervallen. Het wapen is overgenomen als onderdeel van het wapen van Bernisse. Sinds 1 januari 2015 valt het gebied onder de gemeente Nissewaard.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van zilver beladen met een pal van lazuur.”
De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en lazuur (blauw). Niet vermeld in de beschrijving is dat het schild wordt gedekt met een oude Franse markiezenkroon.
De paal stelt de rivier de Bernisse voor en komt ook voor in het wapen van Zuidland. Historisch zijn van Geervliet zegels met andere wapens bekend.

 

 

Uit:
Wikipedia – Geervliet

Wikipedia – Wapen van Geervliet

Oud Geervliet

 

Voorouders van mij uit Geervliet:

 • Nicolaas III Persijn Heer van Putten
  Geboren in het jaar 1265. Hij is overleden op 27 oktober 1311, begraven in de kerk van Geervliet.
  Hij was getrouwd met:
 • Aleydis van Strijen
  Geboren in het jaar 1275, overleden op 26 juni 1316. Begraven in de kerk van Geervliet. Dochter van Willem IV van Strijen en Oda van Borsselen. Dochter van Willem IV van Strijen en Oda van Borsselen.
 • Herman Lucasz de Bruijn
  Geboren  in 1600 te Geervliet. Zoon van Lucas de Bruijn. Hij was gehuwd met Reijntge Cornelisse.
 • Marritge Burritsdr
  Geboren rond 1540 te Geervliet, overleden in 1591. Dochter van Burrit Claesz.
  Zij was gehuwd met  Claes Gillisz, geboren rond 1530 te Proijen (in Vlaanderen bij Brussel), overleden op 19 maart 1591 te Spijkenisse.
  Hij was afkomstig uit Proijen en zijn nakomelingen namen de naam “van Prooijen” aan.
 • Arien Harmenssen de Bruijn (Beuckelman)
  Geboren in 1629, gedoopt op 7 oktober 1629 te Geervliet. Zoon van Herman Lucasz de Bruijn en Reijntge Cornelisse. Bouwknecht en melkboer. Hij trouwde op 23 februari te Zuidland met Corsje Jans Touw.
 • Rijmtie (Reintje) Ariens de Bruijn
  Geboren in 1663, gedoopt op 11 februari 1663 in Geervliet. Overleden voor 2 september 1702 in Spijkenisse. Dochter van Arien Harmenssen de Bruijn en Corsje Jans Touw. Zij trouwde op 5 mei 1686 te Geervliet met Pieter Franke Cuijper.
 • Neeltje Jansdr Struijck
  Geboren rond 1670 in Poortugaal, overleden op 7 juni 1737 te Geervliet. Dochter van Johannes Jansz Struijck en Magdalena Aarts Schilder. Zij Huwde 1e met Arent Geerlichsz de Booij. Hij is geboren circa 1663 te Geffen, overleden op 16 november 1703 te Poortugaal.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 28 januari 2018, laatst bijgewerkt op 1 augustus 2020