Zevenhuizen

Wapen van de voormalige gemeente Zevenhuizen

 

Zevenhuizen is een Zuid-Hollands dorp in de gemeente Zuidplas. Tot 1991 was Zevenhuizen een zelfstandige gemeente toen het samenging met de gemeente Moerkapelle. In 2010 is Zevenhuizen-Moerkapelle opgegaan in de gemeente Zuidplas.

 

 

Plattegrond van Zevenhuizen in 1869 door J. Kuyper. 2940 bunder en 1900 inwoners.

 

Zevenhuizen ligt tussen de rijkswegen A12 en A20 en de rivier de Rotte in de Tweemanspolder, de Zuidplaspolder en de Eendragtspolder. Het dorp wordt omsloten door de dorpen Moerkapelle, MoordrechtNieuwerkerk aan den IJssel, de gemeente Waddinxveen, de wijk Nesselande (gemeente Rotterdam), de buurtschappen Oud Verlaat en de Vijfhuizen en de gemeente Lansingerland.

 

 

 

 

 

Door Olefen en Bakker, uit de Nederlandsche Stad- en Dorp-beschrijver 1793.

Het dorp heeft een centrum (Dorpsstraat) met diverse winkels en restaurants, een openbare basisschool (’t Reigerbos) en een christelijke basisschool (De Eendragt) in het dorp en een christelijke basisschool (De Nessevliet) in Oud Verlaat. Verder zijn er diverse sport- en recreatiemogelijkheden. Zevenhuizen heeft een dorpshuis (Swanla), een groot partycentrum (‘La Baraque’, een voormalige bekende discotheek) en vier kerken in het dorp: de Hervormde Dorpskerk uit 1699/1700, de toren is veel ouder (±1525); het kleine kerkje van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden uit 1866 (voorheen een remonstrantse kerk, de Gereformeerde Kerk uit 1929 en de ABC Gemeente Zuidplas, een evangelische kerkstichting die zich nu nog bevindt in theaterzaal Swanla. In Oud Verlaat staat de hervormde kapel uit 1906.

Koningin Máxima en Leontien van Moorsel op 9 juli 2015 tijdens de opening van het Leontienhuis

Sinds 2015 is het Leontienhuis in Zevenhuizen gevestigd, welke geopend werd door Koningin Máxima. Het Leontienhuis van voormalig wielrenster Leontien van Moorsel worden mensen geholpen met een eetstoornis.

 

 

 

 

Halte Zevenhuizen-Moerkapelle

Met Moerkapelle deelde Zevenhuizen een spoorweghalte aan de spoorlijn Gouda – Den Haag. Deze werd in 1870 geopend en in 1938 gesloten voor personenvervoer. De halte Zevenhuizen-Moerkapelle, heeft erna nog wel een periode gediend als stopplaats voor goederentreinen voor onder andere het transport van suikerbieten.

 

 

De eerste zaterdag van september wordt het Oogstfeest gehouden. Hier worden onder meer oude ambachten getoond.

In Zevenhuizen bevinden zich monumenten, waaronder de voormalige smederij van Heij aan de Dorpsstraat, diverse boerderijen (o.a. ’t Land Kanaän) en de Hervormde Dorpskerk en het kleine kerkje.

John Ooms met burgemeester van de Gemeente Zuidplas Gert-Jan Kats. Op de achtergrond boerderij ’t Land Kanaän. Foto uit 2011.

Ook de molenviergang aan de Rotte is een monument.

Molenviergang te Zevenhuizen

 

Aan de westkant van Zevenhuizen bevindt zich de Eendragtspolder, waar een roeibaan is aangelegd, de Willem-Alexanderbaan, welke werd geopend op vrijdag 26 april 2013 officieel door kroonprins Willem-Alexander (hij werd kort daarna koning van Nederland), naar wie de roeifaciliteit genoemd is. Op deze baan werd tussen 20 en 28 augustus 2016 het WK-roeien  gehouden.

Bron: Wikipedia Zevenhuizen

 

Geschiedenis

In de elfde eeuw werd er  begonnen met ontginning in de omgeving van de Rotte. De vroegste bewoners zouden zeven huizen aan de Rotte hebben gehad. Later kwam het dorp Zevenhuizen meer oostwaarts te liggen.
De Graven van Holland gaven gedeelten van hun bezit in leen aan adellijke geslachten. Achtereenvolgens waren de heren van Brederode en van Egmont ambachtsheren van Zevenhuizen.
In de zeventiende eeuw werd de ambachtsheerlijkheid verkocht aan niet-adellijke personen.

Kaart van de nieuwe dijkage van Zevenhuizen, toen nog ‘Sevenhuysen’ genoemd, Moordrecht en Nieuwerkerk in 1693.

 

In Zevenhuizen leefde in de latere middeleeuwen het adellijke geslacht van der Duyn.
De eerste met die naam was Willem van de Duyn, die in 1320 genoemd werd als schout van Zevenhuizen en in 1347 ook als heemraad van Schieland. Hij was een zoon van Jan van den Doortoge (Zie Heren van den Doortoge nr. 4b). De herkomst van dit geslacht gaat terug op het beroemde geslacht Van Brederode.

Het geslacht Van der Duyn bezat in Zevenhuizen een riddermatig stamhuis, naar hen het Huis ter Duyn genaamd. Voorheen was het een leen van het Huis van Brederode. Het huis, werd door de inwoners van Zevenhuizen doorgaans het Hof genoemd.

Nu waren de heren van Brederode ook bezitters van het ambacht van Zevenhuizen en is het verklaarbaar dat de Van der Duyns daar aanzienlijke landerijen bezaten. Ook bezaten zij een ridderhofstad. Dit was een versterkt huis, omringd door een slotgracht.

 

 

 

 

 

 

 

Het Reigerbos

Achter het Huis ter Duyn lag een groot bos dat bekend was in heel Holland. Ook dat was in leenbezit van de heren Van der Duyn. De bewoner van het huis was een kastelein van de familie. Deze persoon had toezicht op het bos en zorgde er voor dat er geen onbevoegden en stropers kwamen.
Want dit bos was beroemd vanwege het grote aantal vogels: reigers, kwakken, lepelaars, kraaien en veel aalscholvers. Het bos stond bekend als het Reigerbos.

 

 

Bron: Thuis in Zuidplas

  

 

Dorpsstraat Zevenhuizen (Z-H) rond 1930. Meisje helemaal links was mijn moeder Janie Braat.

 

Zicht op Zevenhuizen (Z-H) in 1943, geschilderd door M.L. van der Walk

 

Op Zevenhuizen leefden verschillende voorouders van mij. Zoals de volgende geslachten:
Van de Doortoghe (1270), Van der Duijn (1300), Van den Toren (1673), Van Vliet (1860), Braat (1908) en  Ooms (1919).

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

  facebook        

© 23 juli 2017