Buren

Wapen Buren

Buren is een historische stad in de voormalige heerlijkheid Buren en de latere graafschap Buren. Het is gelegen in de streek Neder-Betuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland, binnen de gemeente Buren, nabij de grotere plaatsen Tiel en Geldermalsen. De plaats telt 2600 inwoners (2020).

Buren verkreeg stadsrechten in 1395 van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem.In 1435 begon Hertog Arnold van Egmont met het beleg van Buren, de stad werd ingenomen en heer Willem van Buren werd verdreven, dit omdat hij zich tot vijand van de hertog had uitgesproken in 1418. De hertog was zo ingenomen met zijn verovering, dat hij de volgende befaamde uitspraak deed; Buuren zal men beste goede wezen, echter zou ironisch genoeg de Hertog in 1465 door zijn eigen zoon gevangen is genomen en naar Buren is overgebracht waar hij 6 jaar in gevangenschap zou leven.
In 1572 sloot Buren zich aan bij de Unie van Dordrecht. in 1575 volgde het beleg van Buren door Gilles de Berlaymont.

Maquette Huis Buren

 

Huis Buren is een voormalig kasteel in de gemeente Buren, westelijk gelegen van het stadje Buren. Het kasteel was één van de grootste kastelen in Nederland. Het kasteel werd in 1804 door de regering voor afbraak verkocht. Vandaag de dag staat er slechts een monument op de plek waar vroeger de brug naar de voorburcht 
was.

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertus kerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt bij de Peperstraat in het midden van het stadje.

De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Sint-Lambertuskerk.

 

 

 

Koninklijk Weeshuis

Het Koninklijk weeshuis in Buren is in 1613 gesticht door prinses Maria van Nassau, dochter van prins Willem van Oranje en Anna van Egmont, gravin van Buren. Zij stelde hiervoor goederen en fondsen beschikbaar ter waarde van tweeëndertigduizend gulden. Op de toegangspoort van het museum staat: Maria van Nassau; geboren princesse van Oranje, Gravinne Douariere van Hohenlohe, heeft dit weeshuis gefundeerd anno 1613.
Tot 1952 deed het gebouw dienst als weeshuis voor protestante kinderen uit het graafschap Buren, Leerdam, de baronie van Acquoy en IJsselstein. Daarna werden er tot 1971 voogdijkinderen opgevangen. Sinds 1972 is het Museum der Koninklijke Marechaussee er gevestigd.

De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en één stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort.
  
Een deel van Buren is een beschermd stadsgezicht. De stad Buren telt ruim 100 rijksmonumenten en 55 gemeentelijke monumenten.

Museum Buren & Oranje bestaat sinds 1988. Het is gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis aan de Markt te Buren.
Hoewel je in Buren een Koninklijk Weeshuis, een korenmolen ´De Prins van Oranje´ en hotel/restaurant ´De Prins´ aantreft, was in het Oranjestadje nauwelijks iets van zijn rijke geschiedenis te achterhalen. Het Oranjemuseum voorziet in deze behoefte, want Buren heeft ‘oude papieren’ met ons vorstenhuis. In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmont. Beiden waren pas achttien jaar. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Anna van Buren is niet alleen de eerste, maar ook de enige Nederlandse bruid van ons regerende Oranjehuis.

Buren mag zich daarom Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie.

Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren.

  
Willem van Oranje met Anna van Buren met de kinderen in brons voor de Sint – Lambertuskerk in Buren

Stellingmolen “De Prins van Oranje”.

De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje.

De Prins van Oranje is een walkorenmolen die in 1870 werd gebouwd aan de Landstraat 32-34 in de Nederlandse stad Bredevoort. Het is een ronde stenen korenmolen met een met dakleer gedekte kap voor het malen van graan. De molen staat op een belt van 3,5 meter hoogte, maar daaronder zit ook nog het zes meter hoge Bastion Welgemoed dat ooit deel uitmaakte van de vestingwerken van Bredevoort.
Naast de molen staat een maalderij waar graan gemalen wordt met elektrisch aangedreven molenstenen.

 

W.A. van Buren © NOS

De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Koning Willem III liet zich graaf van Buren noemen. Koningin Wilhelmina en koningin Juliana waren vaak incognito als gravin van Buren, bijvoorbeeld bij restaurantreserveringen.

Toen prins Willem-Alexander in 1986 de Elfstedentocht reed, deed hij dat onder de naam W.A. van Buren, een onopvallende naam. Pas tijdens de tocht werd bekend wie hij werkelijk was.
Vermeldingen:

Zie ook:

Vrije Heerlijkheid Buren

Heren van Buren

Anna van Egmont

Museum Buren en Oranje

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

  facebook       

© 2 juni 2018,      laatst bijgewerkt op 19 september 2020