Het geboortejaar van Gerrit van Driel
Overzicht van het jaar 1824
MDCCCXXIV
- januari
- 19 – Victor Emanuel I van Sardinië (64) overleden. Hij was van 1802 tot 1821 koning van Sardinië. Hij was de derde zoon van koning Victor Amadeus III en Maria Antonia van Bourbon, dochter van Filips V van Spanje.
- 21 – Charles McCarthy, de gouverneur van Brits West-Afrika, sneuvelt in een expeditie tegen de Ashanti.
- 22 – Het Koninklijk Nederlands-Indisch leger sluit een overeenkomst met de padri’s, moslims op Sumatra die in opstand waren.
- 27 – Jozef Israëls geboren. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Hij was niet alleen schilder, hij maakte ook etsen en lithografieën en schreef. Als pseudoniem gebruikte hij J. Maalman (overleden 1911).
februari
- 8 – Rhijnvis Feith (71) overleden. Hij was een Nederlandse schrijver van gedichten, toneelstukken, enkele cantates en een theoretische verhandeling over Immanuel Kant en dichtkunst.
- 21 – Eugène de Beauharnais (42) overleden, prins van Frankrijk. Hij was als zoon van Joséphine de Beauharnais, de stiefzoon van Napoleon Bonaparte. Dankzij zijn stiefvader, onder wie hij een glanzende militaire carrière had, werd hij onderkoning van Italië en was hij korte tijd groothertog van Frankfurt.
- maart
- 11 – In de Verenigde Staten wordt het Office of Indian Affairs opgericht.
- 17 – Nederland en Groot-Brittannië sluiten te Londen een verdrag waarin alle geschillen worden geregeld die zijn voortgekomen uit de teruggave in 1816 van de Nederlandse koloniën door Groot-Brittannië. Bij het verdrag wordt de archipel rond Malaya verdeeld in een Britse en Nederlandse zone. Dit resulteert in de uitwisseling van Benkoelen op het eiland Sumatra en Nederlands Malakka tussen beide landen. Het Verenigd Koninkrijk krijgt ook volledige controle over Singapore.
- 29 – Bij Koninklijk Besluit wordt de Nederlandsche Handel-Maatschappij opgericht.
- april
- 8 – Sophie van Oranje-Nassau geboren. Prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach (door huwelijk met haar volle neef erfgroothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach). Zij was een dochter van koning Willem II der Nederlanden en Anna Paulowna van Rusland, grootvorstin van Rusland. Sophie is overleden in 1897.
- 19 – Lord Byron sterft te Mesolongi aan malaria.
- 25 – De Nederlandse regering besluit de Nederlandsch-Indische Lijnwadenverordening goed te keuren.
- mei
- 7 mei – De 9e symfonie van Ludwig van Beethoven gaat in première.
- 7 – Het regerende huis van het vorstendom Reuss-Lobenstein sterft uit. Het vorstendom wordt verenigd met het vorstendom Reuss-Ebersdorf
- juli
- 2 – Nederland en het Koninkrijk Hannover sluiten in Meppen een grensverdrag.
- 4 – Stichting van de kolonie voor bedelaars en onmaatschappelijken in Merksplas door de Maatschappij van Weldadigheid.
- 4 – Jan Pieter Minckeleers (75) overleden. Hij was een Nederlands wetenschapper en uitvinder. Hij wordt gezien als de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en de gasverlichting.
- juli – De Egyptische generaal Ibrahim Pasja trekt met een Osmaans leger Griekenland binnen om de opstand te onderdrukken.
- augustus
- 16 – De Nederlandse regering bepaalt, dat er geen kerk meer gebouwd of verbouwd mag worden zonder toestemming van de rijksoverheid.
Zo begint het tijdperk van de Waterstaatskerken. - augustus – De bebouwde omgeving van Fort Zoutman op Aruba krijgt de naam Oranjestad.
- september
- 16 – Lodewijk XVIII van Frankrijk (68) overleden, Frans koning.
- 16 – Lodewijk XVIII van Frankrijk wordt door Karel X opgevolgd als koning van Frankrijk.
- oktober
- 14 – Zeventien schepen stranden op de Hollandse kust. Er is een groot gebrek aan mensen en materieel voor de redding van schipbreukelingen.
- 21 – De Engelse metselaar Joseph Aspdin krijgt patent op Portlandcement.
- Vakbonden worden gelegaliseerd in het Verenigd Koninkrijk.
- november
- 11 – Oprichting van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM) in Amsterdam.
- 20 – Oprichting van de Zuid-Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen (ZHMRS) in Rotterdam.
- 25 – Gerrit van Driel geboren te Koudekerk. Bouwman te Hazerswoude. Zoon van Hugo van Driel en Neeltje Roest. Hij huwde 1e op 7 april 1854 te Hazerswoude met Neeltje Wingelaar. Zij waren de ouders van Dina van Driel. Na het overlijden van Neeltje, huwde Gerrit 2e op 26 oktober 1866 te Hazerswoude met Cornelia Vlasveld. Gerrit is overleden op 12 april 1900 te Hazerswoude.
- 30 – Onder leiding van William Hamilton Merritt wordt een aanvang gemaakt met de aanleg van het Wellandkanaal van het Eriemeer naar het Ontariomeer.
- december
- 4 – Het Noordhollandsch Kanaal wordt geopend.
- 9 – De Zuid-Amerikaanse opstandelingenleider Antonio José de Sucre verslaat de Spaanse troepen bij Ayacucho in Peru. Dit is de beslissende slag in de Zuid-Amerikaanse vrijheidsoorlog.
- Shaka Zoeloe sluit een verdrag met de Boeren om rivaliserende stammen de baas te worden. Op termijn zullen echter vooral de blanken profiteren.
zonder datum
- Het lied O tannenbaum wordt een kerstlied als Ernst Anschütz uit Leipzig de tekst herschrijft.
Bronnen:
1824 – Wikiwand
Terug naar:
Gerrit van Driel
Genealogie van Driel (IV)