Noordeloos

Gemeente Noordeloos in 1867, door J. Kuyper. 950 inwoners. Publiek Domein Wikiwand

Noordeloos is een dorp in de gemeente Molenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft ongeveer 1.775 inwoners (2019).

Het dorp Noordeloos is zeer waarschijnlijk in de 11e of 12e eeuw gesticht door één van de Heren van Arkel. De naam zal wellicht afkomstig zijn van “noordelijke lozing” en verwijzen naar de lozing van het overtollige water dat vroeger in de Vijfheerenlanden en het oostelijk deel van de Alblasserwaard langs drie wegen geschiedde: een noordelijke, een midden- en een zuidelijke lozing. Noordeloos is dus vernoemd naar een gelijknamig veenriviertje dat door het dorp loopt. Dit riviertje gaat later over in de Giessen.
Noordeloos was tot 1986 een zelfstandige gemeente en ging op in de gemeente Giessenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
Vanaf 1 januari 2019 behoort Noordeloos bij de gemeente Molenlanden.

Noordeloos was tot 1986 een zelfstandige gemeente, maar was dermate klein dat de burgemeester van Noordeloos tevens burgemeester was van de gemeenten Hoogblokland en Hoornaar. Deze functie werd van 1 januari 1946 tot 1 januari 1986 bekleed door Maarten Schakel sr. Op 10 mei 2002 onthulde oud-premier Dries van Agt in Noordeloos een borstbeeld van de oud-burgemeester. Het was gemaakt door beeldhouwer Marcus Ravenswaaij, op initiatief van oliehandelaar A.A. de Haan – een goede vriend van Schakel.

De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren. Op 1 januari 2019 is de gemeente Giessenlanden gefuseerd met Molenwaard, de gemeenten vormen sindsdien samen de gemeente Molenlanden.

Noordeloos is vernoemd naar een gelijknamig veenriviertje dat door het dorp loopt. Dit riviertje gaat later over in de Giessen.

In het dorp staat de Boterslootse Molen, een wipmolen die op vrijwillige basis de polder bemaalt.

Slot Noordeloos anno 1786

Het slot Noordeloos ligt ten zuiden van de dorpskern van Noordeloos aan het gelijknamige stroompje.
Na 1418 komt de hoge heerlijkheid in handen van andere adellijke geslachten, waar onder door verkoop in 1611 van de  Brederodes.In 1716 werd ’t Slot aangekocht door de Gorinchemse wijn­koopman Hendrik van Barnevelt. Deze gebruikte de heerlijkheid als buitenplaats en bouwde een nieuw herenhuis op de plaats van zijn voorganger. Dit was inclusief het souterrain drie bouwlagen hoog en vijf traveeën breed. Op het schilddak prijkte een koepel, die net als de twee polygonale paviljoens op de hoeken van de huisplaats als heerlijkheidtekens mogen worden opgevat. De Van Barnevelts,  hielden de heerlijkheid tot 1829.Circa 1880 wordt een nieuw huis in neogotische stijl gebouwd. Kantelen en een toren boven de ingang leken uiting te willen geven aan het voormalige riddermatige karakter. In 1968 werd dit huis afgebroken en vervangen door de huidige woning.Wat rest is het omgrachte terrein en de toegangsbrug. Bij de oprit liggen twee zware, mogelijk zestiende-eeuwse consoles, die uit het oudste slot afkomstig kunnen zijn.

Wapen van Noordeloos                                   Publiek Domein Wikiwand

Het wapen van Noordeloos werd op 24 juli 1816 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Noordeloos in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1986 fuseerde de gemeente met Arkel, Giessenburg, Hardinxveld, Peursum, Hoogblokland, Hoornaar en Schelluinen tot de nieuw opgerichte gemeente Giessenlanden. Het wapen van Noordeloos is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Giessenlanden zijn de kenmerkende symbolen van het geslacht Van Arkel opgenomen, die ook in een iets andere vorm in het wapen van Noordeloos stonden.

Het wapen is gelijk aan het wapen van de voormalige heerlijkheid Noordeloos en Overslingeland. Waarschijnlijk is het afgeleid van het wapen van het geslacht Van Arkel, dat tot 1412 de Heren van Noordeloos en Overslingeland voortbracht. De gekanteelde balken zijn in dat geval tot rechte balken verworden. De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

 “Van zilver, beladen met twee fasces van keel.” De heraldische kleuren in het wapen zijn: zilver (wit) en keel (rood).

 

Uit:

 

Voorouders van mij uit Noordeloos zijn:

  • Jan I van Arkelbijgenaamd De Sterke
    Hij was 
    heer van Arkel vanaf 1253 tot zijn dood in 1272. Verdere bezittingen waren Noordeloos, Bergambacht, Heukelom, Hoog Blokland, Slingeland, Stolwijk en Willige Langerak.
    Jan I werd bijgenaamd De Sterke, hij zou zich eens voor de grap aan de poort van Gorinchem opgetrokken hebben met zijn paard.
  • Adriaen Cornelisz Both.
    Geboren te Noordeloos rond 1531, overleden na 5 augustus 1610. Schepen van Noordeloos (1588, 1610).
    Zoon van Cornelis Both.
  • Joris Adriaensz Both.
    Hij is geboren rond 1560 in Noordeloos. Hij is overleden voor 28 mei 1612.
    Zoon van Adriaen Cornelisz Both en Aentje Jorisdr.
  • Ghijsbert Joris Both.
    Hij is geboren rond 1590. Zoon van Joris Adriaensz Both
    Hij was te Noordeloos gehuwd met Maeijke Claesdr.
  • Gerrit Jans Verkerck
    Geboren rond 1630 te Noordeloos, overleden in 1690. Zoon van Jan Ariens Verkerck en Marrigje Gerrits.
    Hij trouwde 1e omstreeks 1655 met Jannigje Cornelisdr Verkaijck. Dochter van Cornelis Jacobs Verkaijck en Swaantje Nannens.
  • Claes Gijsbertszn Both
    Geboren rond 1638 in Noordeloos. Overleden op 24 juli 1708 te Noordeloos. Zoon van Ghijsbert Joris Both en Maeijke Claesdr. Gehuwd met Maijtgen Willems.
  • Willem Pieters Horden
    Geboren circa 1665 te Noordeloos. Zoon van Pieter Ariens Horden en Aafje Willems Schick.
    Hij trouwde op 3 juni 1691 te Noordeloos met Annigje Schouten. Dochter van Arie Schouten.
  • Pietertje Willems Horden
    Geboren 1692, gedoopt 15 juni 1692 te Noordeloos. Dochter van Willem Pieters Horden  en Annigje Schouten.
    Zij was gehuwd op 28 februari 1723 te Noordeloos met Geerlof Pietersz van Donk. Geboren 1700, gedoopt 17 oktober 1700 te Hoornaar. Zoon van Pieter Dirks Donck en  Metje Ariens Bouwe.

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

 

facebook

© 30 november 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023