Piershil was een heerlijkheid en een dorp in de gemeente Hoeksche Waard. Op 1 januari 1984 is de gemeente Piershil samen met de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland opgegaan in de gemeente Korendijk.
Deze ging op haar beurt per 1 januari 2019 over in de gemeente Hoeksche Waard.
Piershil telt 1.665 inwoners (CBS, 2019).
Cornelis de Witt was een belangrijk man in de regio: stadsregent van Dordrecht, baljuw van Beijerland, dijkgraaf van Mijnsheerenland en ruwaard van het eiland Putten.Cornelis werd samen met broer Johan vermoord door het volk in Den Haag op 20 augustus 1672.

Wapen Piershil
Het wapen van Piershil werd op 24 december 1817 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Piershil in gebruik bevestigd.
Op 1 januari 1984 werd Piershil onderdeel van de nieuwe gemeente Korendijk. Het wapen van Piershil is daardoor komen te vervallen.
“Van zilver, beladen met 3 golvende fasces van sijnople.”
De heraldische kleuren in het wapen zijn zilver (wit) en sinopel (groen).

Wapen ambachtsheerlijkheid Piershil
Tot 1721 voerde de ambachtsheerlijkheid Piershil een wapen met daarop een gouden boom in een zwart veld. Dit werd door de bezitters van de heerlijkheid, het geslacht Hesse/Hesse van Pershil, als hartschild op hun eigen wapen gedragen. In 1721 werd het wapen van Piershil vervangen door het latere gemeentewapen. Van Ollefen onderschrijft dit in 1783.
Uit:
Wikipedia – Piershil
Wikipedia – Wapen van Piershil
Voorouders uit Piershil:
- Jan Dircksz van Rij
Geboren rond 1560 te Piershil, overleden voor 1630. Zoon van Willempje Jans van Rije en Dirck Gosensz Wagenmaker.
Wagenmaker van beroep. Dijkgraaf van Piershil.
Hij trouwde rond 1580 met Trijntge Jansdr. - Leentje Jansd Verrij
Geboren in 1601 te Piershil, overleden op 22 september 1659 te Spijkenisse. Dochter van Jan Dircksz van Rij en Trijntge Jansdr. Zij is getrouwd met Jacob Mathijsz in het jaar 1645 te Piershil.
Terug naar: