Heren van Oudenaarde

 

Oudenaarde is gesticht aan linkeroever van de Schelde, die lange tijd de grens vormde tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk. In het jaar 1030 gelastte graaf Boudewijn IV van Vlaanderen er een burcht te bouwen. De toren van Oudenaarde (turris Aldenardensis) moest dienst doen als tegenhanger van de vestiging die de Duitse keizer aan de overzijde van de rivier in Ename had laten bouwen. In de dertiende eeuw werd de donjon vervangen door een groter kasteel.

Oudenaarde2

Graaf Filips van de Elzas gaf de stad in 1150 een stadskeure (handvest waardoor in de middeleeuwen aan de jonge steden of nederzettingen stadsrecht werd toegekend). Langzaamaan ontstonden twee stedelijke vestingen; Oudenaarde op de linker- en Pamele op de rechteroever van de Schelde. Pas in 1558 versmolten beide stadskernen. Oudenaarde verloor zijn versterkingen na de slag bij Bouvines in 1214 en werd ingenomen door Gent in 1383.

 

1. Hugo van Oudenaarde
Geboren rond 1025. Vermeld tussen 1038 en 1064. Zoon van Ingelbert II van Petheghem, heer van Petheghem, Pamele, Kortemark en Handzame (Zie Heren van Pethegehem nr. 3) en kleinzoon van de eerste heer van Petheghem, Ingelbert I Van Petheghem.
Hij was heer van de burcht van Oudenaarde,  heer van Pamele, Kortemark en Handzame.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

– Arnold I van Oudenaarde

2. Arnold I van Oudenaarde
Geboren rond 1050. Zoon van Hugo van Oudenaarde.
Heer van de burcht van Oudenaarde, heer van Pamele, Kortemark en Handzame en ondervoogd van de abdij van Ename.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

– Arnold II van Oudenaarde

3. Arnold II van Oudenaarde
Geboren rond 1070. Zoon van Arnold I van Oudenaarde.
Heer van Oudenaarde, Kortemark en Handzame. Hij nam deel aan de kruistocht van 1096.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

– Gerard van Oudenaarde

4. Gerard van Oudenaarde
Geboren rond 1090, overleden in 1154. Zoon van Arnold II van Oudenaarde. Hij was heer van Oudenaarde.
Hij was gehuwd met een dochter van Wouter van Ath, heer van Ath en Roeulx en een dochter van Ada van Montdidier.
Zoon:
– Arnold III van Oudenaarde

5. Arnold III van Oudenaarde
Geboren in 1120, overleden 1198. Zoon van Gerard van Oudenaarde en  N.N. Woutersdr van Ath. Hij was heer van Oudenaarde.
Hij trouwde met Maria.
Zoon:

– Gilbert Heer van Oudenaarde  1150-1182 (Volgt 6).

6. Gilbert van Oudenaarde
Geboren in 1150, overleden in 1182. Zoon van Arnold van Oudenaarde en Maria. Hij was heer van Oudenaarde.
Hij trouwde in 1180 met  Richilde van Mortagne, vrouwe van Doornik. Geboren in 1160, overleden 1219. Dochter van Everhard Rudolf III, heer van Mortagne, burggraaf van Doornik en Mathilde van Béthune.
Kinderen:

– Arnoud IV Heer van Oudenaarde en Pamele  1180-1242 (Volgt 7).
– Everhard Heer van Oudenaarde  1180-1240

 

7. Arnoud IV van Oudenaarde
Geboren rond rond 1180, overleden 1242. Zoon van Giselbert van Oudenaarde en Richilde van Mortagne, vrouwe van Doornik.
Hij was een Vlaamse ridder, heer van Oudenaarde en Pamele en baljuw van Vlaanderen.
Hij nam op 27 juli 1214 deel aan de slag bij Bouvines ten oosten van de rivier de Marke, tussen Bouvines en Cysoing. De partijen waren keizer Otto IV, de Vlamingen, de Engelsen en hun bondgenoten enerzijds en koning Filips August van Frankrijk anderzijds, die zijn invloed in Vlaanderen, een Frans leen, wilde vergroten. Het sterkere leger van de keizer werd verslagen.
Arnulf van Oudenaarde vocht in deze slag samen zijn vader en broers aan de zijde van de keizer. De rechtervleugel waar ook de Oudenaardes vochten werd aangevoerd door Reinout van Dammartin graaf van Boulogne. De vleugel hield stand maar raakte ingesloten omdat het centrum van de Duitse linies onder de Franse aanval bezweek. Reinout van Dammartin, William Longsword (Guillaume de Longuépée) graaf van Salisbury en Arnulf van Oudenaarde werden gevangengenomen en, zoals in die tijd gebruikelijk, na betaling van een losgeld weer vrijgelaten.
Arnulf van Oudenaarde nam ook deel aan de kruistocht tegen de Albigenzen of Katharen. Terwijl de moslims in het Oosten oprukten, organiseerde men in Rome een kruistocht tegen deze ketters.
Het kruisvaardersleger stond onder bevel van een geestelijke; de abt van Cîtaux, Arnaud Amaury. Onder zijn leiding werd in juli 1209 de volledige bevolking van Béziers uitgemoord, volgens hemzelf en toenmalige kronieken werden 20.000 mensen over de kling gejaagd. Aan abt Amaury wordt de uitspraak “Doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen” toegeschreven. Men had de aanvoerder gevraagd hoe men goede katholieken kon onderscheiden van katharen.
Hij was getrouwd in 1220 met Adelheid van Rosoy. Dochter van Rogier van Rosoy, heer van Rosoy-Sur-Serre en Juliana van Rumigny.
Kinderen:

– Jan van Oudenaarde, heer van Oudenaarde, Pamele, Rosoy, Flobeke, Nock, Hamale, Lessines en de Beneden-Marck  1220-1293
– Maria van Oudenaarde, vrouwe van Pamele  1220 -1295 (Volgt 8).

 

8. Maria van Oudenaarde
Geboren 1220, overleden 1295. Dochter van Arnoud IV van Oudenaarde en Adelheid van Rosoy.
Zij is getrouwd met Godfried van Leuven. Geboren in 1209, overleden op  21 januari 1253. Hij was de eerste heer van Gaasbeek en de bouwheer van het kasteel van Gaasbeek. Hij was ook heer van Herstal en van Baucignies. Godfried was een zoon van hertog Hendrik I van Brabant (Zie Graven van Leuven nr. 7) en Mathilde van Boulogne.
Zij hadden vijf kinderen:

  • Hendrik van Leuven (Volgt Heren van Gaasbeek nr. 9).
  • Arnoud van Leuven (overl. 22 juni 1287), trouwde met Isabella van Breda, Vrouwe van Breda en Schoten, dochter Hendrik IV, Heer van Breda en Schouten.
  • Gerard van Leuven, Heer van Gaesbeeck. Provost in Nijvel.
  • Godfried van Leuven, Provost in Nijvel.
  • Johanna van Leuven-Gaasbeek (1245-1291), getrouwd met Dietrich van Heinsberg, zoon van Hendrik Graaf van Sponheim, Heer van Blankenburg en Löwenburg, en Agnes van Heinsberg.
handtekening 2016

28 april 2016