Graven van Évreux

De titel Graaf van Évreux is de aanduiding voor een Normandische adellijke titel, en de daarbij behorende rechten en bezittingen, die door verschillende geslachten is gedragen.
Het graafschap van Évreux vindt zijn oorsprong in de voormalige pagus van Évrecin. De eerste graaf van Évreux was Robert de Deen, zoon van de Earl van Normandië, Richard I van Normandië.

 

Robert de Deen

1. Robert de Deen
(Frans: Robert le Danois) Geboren omstreeks 965 , overleden in 1037. Hij was aartsbisschop van Rouen (989-1037) en graaf van Évreux (996-1037).

Hij was de zoon van Richard I van Normandië (Zie Hertogen van Normandië nr. 3), en Gunnora, die van Scandinavische afkomst was. Al op jonge leeftijd vertrouwde zijn vader hem het ambt van aartsbisschop van Rouen toe, hetgeen de belangrijkste kerkelijke titel binnen Normandië was. Na de dood van zijn vader in 996 werd zijn oudste broer Richard opvolgende graaf in Normandië en hij werd graaf van Évreux.Robert vond dat hij als graaf het recht had om te trouwen, en huwde met Herleva, waarschijnlijk de dochter van Turstin de Rijke.

Robert was dus een getrouwde aartsbisschop en zou zelfs kinderen krijgen. Hoewel het celibaat nog niet officieel door de kerk was ingesteld, waren huwelijken onder hoge geestelijken uitzonderlijk. Volgens de historicus François Neveux is Robert zonder twijfel een “meer wereldse dan religieuze” aartsbisschop. Aan het eind van het jaren 1020 begon Robert aan een uitbreiding van de kathedraal van Rouen. We weten ook, dankzij de archeoloog Jacques le Maho, dat de aartsbisschop-graaf zijn kasteel van Gravenchon in een werkelijk paleis veranderde aan het begin van de 11e eeuw. Robert was een mecenas (beschermheer van kunstenaars en geleerden) en onderhield een literaire kring. De satiricus Garnier en de geschiedschrijver Dudo van Saint-Quentin dragen enkele werken aan hem op.

In 1027 volgde zijn neef Robert de Duivel op omstreden wijze diens broer Richard III van Normandië op en werd hertog van Normandië (hertogdom sinds 1015). Kort daarna viel hij Robert de Deen aan. Robert werd verdacht van een complot tegen de nieuwe hertog. Anderzijds wordt gesproken van onteigeningen door de aartsbisschop in het nadeel van de hertog. Robert moest vluchten uit Rouen en verschanste zich in Évreux. De hertog belegerde de stad en uiteindelijk moest Robert Normandië verlaten. De verbannen aartsbisschop sloeg terug door Robert de Duivel te excommuniceren en een interdict op te leggen voor het hertogdom. In 1031 verzoenden Robert en Robert de Duivel zich met elkaar en kon Robert terugkeren. Robert werd de voornaamste adviseur van de hertog en hielp een conflict tussen de hertog en zijn neef Alan III van Bretagne op te lossen.

Robert en Herleva kregen de volgende kinderen:

 • Richard II van Évreux (Volgt 2)
 • Rudolf   …. – 1051  Heer van Gacé en Varenguebec, gehuwd met Basilie (ovl. 16 januari 1099/1100), dochter van Gerard Flaitel (ovl. voor 1047). Hun zoon Robert (ovl. ca. 1063) was heer van Gacé, na zijn dood verviel zijn leengoed aan de toenmalige hertog Willem de Veroveraar. Basilie hertrouwde met Hugo (III) van Gournay.
 • Willem, gehuwd met Hawise, weduwe van Robert van Grantmesnil. Hawise had bij Robert zes kinderen gekregen. Willem en Hawise kregen een dochter Judith (ovl. 1076). Haar halfbroer, abt Robert van Grantmesnil van Saint-Evroul-sur-Ouche, was haar voogd. Toen die in conflict kwam met Willem de Veroveraar, vluchtte hij met Judith naar de Normandiërs in Italië. In november 1061 trouwde ze in San Martino d’Agri met Rogier van Hauteville die daarna Sicilië veroverde en in 1071 graaf van dat eiland werd.
 • Wouter

Robert had ook nog een buitenechtelijk kind:

 • Rudolf van Vacé, een van de moordenaars van Gilbert van Brionne en een opvoeder van Willem de Veroveraar.

 

Uit Wikipedia: Robert de Deen

 

2. Richard van Évreux
Geboren circa 1011, overleden op 13 december 1067. Hij was van 1037 tot aan zijn dood graaf van Évreux. Hij behoorde tot het Huis Normandië.

Richard was de zoon van Robert de Deen, aartsbisschop van Rouen en graaf van Évreux, uit diens huwelijk met Herleva, mogelijk een dochter van de Normandische edelman Tristan de Rijke. In 1026 kreeg hij van zijn vader het landgoed Douvrend toegewezen, dat Robert de Deen onterecht bij het aartsbisdom Rouen had gevoegd. Elf jaar later, in 1037, volgde hij zijn vader op als graaf van Évreux.

In 1035 was hertog Robert de Duivel van Normandië overleden. Zijn erfopvolging leidde tot conflicten, aangezien een aantal edelen weigerden om Roberts onwettige zoon Willem de Veroveraar te erkennen. In 1040 werd zijn jongere broer Rudolf van Gacé regent van Willem, nadat die de vorige regent Gilbert van Brionne had laten vermoorden. Beide broers profiteerden van hun positie in Normandië om zichzelf te verrijken, de familie Tosny aan de kant te schuiven en de bezittingen van hun verslagen tegenstanders in te nemen. Kort daarna huwde Richard met Godechildis, de weduwe van Roger I de Tosny.

Nadat Willem de Veroveraar de macht in Normandië overnam, slaagde Richard, die tijdens de machtsstrijd een gematigde rol had gespeeld, erin om de gunst van de hertog te behouden. Hij stichtte de Abdij van Saint-Sauveur in Évreux en nam ook deel aan de vergadering van Normandische edelen die besloot om Engeland te veroveren. Richard financierde de veldtocht deels, maar nam niet deel omdat hij zichzelf te oud vond. Zijn zoon Willem ging in zijn plaats mee naar Engeland en nam deel aan de Slag bij Hastings.

Richard van Évreux overleed in december 1067 en werd bijgezet in de Abdij Fontenelle in Saint-Wandrille-Rançon.

Richard en zijn echtgenote Godechildis kregen volgende kinderen:

 • Willem   …. – 1118    Graaf van Évreux. In 1066 streed hij aan de zijde van de Normandische hertog Willem de Veroveraar bij de Normandische verovering van Engeland.
 • Agnes (Volgt 3)
 • Godechildis, zuster in het klooster van Saint-Sauveur in Évreux
Uit Wikipedia: Richard van Évreux

 

3. Agnes van Évreux
Geboren omstreeks 1035. Dochter van Richard van Évreux en Godechildis.
Zij was gehuwd met Simon I van Montfort. Geboren omstreeks 1025, overleden op 25 september 1087. Hij was in de 11e eeuw  heer van Montfort-l’Amaury. Hij behoorde tot het huis Montfort-l’Amaury. Simon I was de zoon van heer Amalrik I van Montfort (Zie Heren van Montfort nr. 2) en Bertrada van Gometz. Na de dood van zijn vader, na 1052/1053, werd hij heer van Montfort, tot aan zijn eigen dood in 1087.
Ze kregen volgende kinderen:

 • Richard       1065 – 1092   Heer van Montfort
 • Simon II      1068 – 1104   Heer van Montfort
 • Amalrik III   1070 – 1137  Graaf van Évreux
 • Bertrada  ± 1070 – 1117   (Volgt Heren van Montfort nr. 4)
 • Willem         1073 – 1101  Bisschop van Parijs
 • Adeliza
Uit Wikipedia: Simon I van Montfort

 

links:
Graven van Évreux
Comtes d`Evreux

Terug naar:

Graven en Gravinnen

  facebook       

© 20 november 2019