Al Swearengen

Al Seawrengen                                 Foto: Find a Grave

Ellis Alfred Swearengen
Geboren op 8 juli 1845, overleden op 15 november 1904.
Hij was een Amerikaanse pooier- en entertainmentondernemer die aan het einde van de 19e eeuw 22 jaar lang het Gem Theatre , een berucht bordeel , in Deadwood, South Dakota , leidde.

Swearengen en zijn tweelingbroer, Lemuel, waren de oudste twee van acht kinderen van de Nederlandse-Amerikaanse boer Daniel J. Swearingen  (1817-1886) en Keziah “Katie” Montgomery (1818-1879) uit Oskaloosa, Iowa.  Swearengen bleef tot ver in zijn volwassen jaren thuis en kwam pas in mei 1876 aan in Deadwood, met zijn vrouw, Nettie Swearengen.
Nettie scheidde later van hem op grond van huiselijk geweld.
Swearengen trouwde nog twee keer; beide volgende huwelijken eindigde ook in een scheiding.

Swearengen bezat en exploiteerde oorspronkelijk een salon met canvas en hout in Deadwood, bekend als de Cricket, waar gokken en prijsgevechten werden georganiseerd. Kort daarna sloot hij het af en opende een grotere salon die bekend stond als het Gem Theater.

Gem Theatre                                                                        Foto: Publiek Domein Wiki     

The Gem functioneerde als een salon, danszaal en bordeel. Swearengen lokte wanhopige jonge vrouwen naar Deadwood en dwong hen vervolgens tot prostitutie door een combinatie van pesten en fysiek geweld door hem en zijn handlangers. Calamity Jane, die een van zijn eerste dansers was bij de Gem, heeft bij één gelegenheid 10 meisjes uit Sidney, Nebraska, voor hem geregeld. 

De resultaten waren zeer lucratief: de Gem verdiende een nachtelijk gemiddelde van $ 5.000, en soms wel $ 10.000 (equivalent aan $ 240.000 in 2019). De Gem brandde af op 26 september 1879, samen met een groot deel van de stad, maar Swearengen herbouwde zijn vestiging groter en weelderiger dan ooit, tot groot succes.

Swearengen’s talent voor het sluiten van slimme allianties en financiële uitbetalingen hield hem geïsoleerd van de algemene drang om Deadwood op te ruimen, ook door het succesvolle werk van Seth Bullock, de eerste sheriff van de stad.

In 1899 brandde het bordeel opnieuw af en werd niet herbouwd. In hetzelfde jaar verliet Swearengen Deadwood en trouwde met Odelia Turgeon.

Er wordt vaak gemeld dat Swearengen berooid stierf terwijl hij probeerde op een goederentrein te springen, maar uit onderzoek blijkt dat hij werd vermoord. Volgens zijn herontdekte overlijdensbericht en gelijktijdige krantenverslagen werd Swearengen op 15 november 1904 dood aangetroffen in het midden van een straat in een buitenwijk van Denver , blijkbaar door een enorme hoofdwond. Minder dan twee maanden eerder was zijn tweelingbroer Lemuel neergeschoten door onbekende aanvallers, maar overleefde de aanslag.

Uit:
Wikipedia – Al Sewrengen
Wikipedia –  Gem Theatre

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 16 augustus 2020, laatst bijgewerkt op  4 maart 2023