Aspergesoep

aspergesoep

Ingrediënten:

  • 500 gram witte asperges
  • 1,5 liter water
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 1 groentebouillonblokje
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 2 eieren
  • 125 gram hamblokjes
  • verse peterselie
  • zout
  • peper
  • 250 ml slagroom.

 

Bereidingswijze aspergesoep (voorbereidingstijd ± 20 minuten, kooktijd ± 30 minuten):

Was de asperges en snijd de kopjes van de asperges af en houd deze apart.
Snijd de onderkanten van de asperges er af en schil de asperges rondom.

Doe het water in de pan en voeg de bouillonblokjes toe. Voeg dan ook de schillen en de onderkanten van de asperges toe. Laat dit geheel ± 15 minuten trekken.

Kook 2 eieren ± 10 minuten, zodat de eieren hard gekookt zijn. Laat de eieren schrikken, door ze af te koelen met koud water en laat ze verder afkoelen.

Maak ondertussen een ‘roux’ om de aspergesoep te kunnen binden: Smelt de boter op een laag vuur in de soeppan.
Voeg de bloem toe en roer  2 minuten goed door, zodat het niet gaat aanbakken. Draai hierna het vuur uit en zet de soeppan met roux apart om af te koelen.

Giet de bouillon door een zeef en vang de onderkanten en de schillen van de asperges op. Deze heb je niet meer nodig en kan je weggooien.
Giet de hete bouillon over de afgekoelde roux in de soeppan. Goed roeren tot alles glad is en voeg daarna de geschilde asperges in de pan en kook de bouillon ± 10 minuten op een laag pitje. Haal de asperges uit de bouillon en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de stukjes asperges weer toe aan de bouillon en kook nogmaals 10 minuten op een laag pitje. Regelmatig roeren.

Kook de asperge topjes 5 minuten apart in een andere pan.

Pureer de soep met een staafmixer of met een keukenmachine tot dat de soep helemaal glad is.

Breng de soep weer aan de kook en voeg al roerend de slagroom toe. Voeg ook de asperge topjes toe en laat de soep nog 1 minuut koken.
Proef de soep en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.

Verdeel  de hamblokjes in de soepkommen en schenk de soep eroverheen. Kruimel de eieren en garneer de soep hier mee. Strooi de fijngesneden peterselie over de soep.

 

Eet smakelijk!

 

Terug naar:

De keuken van John

koksmuts JO 2016

5 mei 2016