De beginjaren van
Adriaen Claesz van Driel
Adriaen Claesz van Driel is geboren te Strijen rond 1560.
Overzichten van de jaren 1559, 1560 en 1561.
1559
MDLIX
- januari
- 1 – Christiaan III van Denemarken (55) overleden. Hij was was koning van Denemarken en Noorwegen van 1534 tot zijn dood in 1559. Hij was de zoon van koning Frederik I en diens eerste vrouw, Anna van Brandenburg.
- 15 – Koningin Elizabeth I van Engeland wordt gekroond in Westminster Abbey.
- 25 – Christiaan II van Denemarken (77) overleden, Hij was koning van Denemarken en Noorwegen (1513-1523) en Zweden (1520-1521). Christiaan was de zoon van Johan van Denemarken en Christina van Saksen. In de loop van 1521 werd wel duidelijk dat de positie van Christiaan als koning onhoudbaar was. Hieraan lagen verschillende oorzaken ten grondslag.
- 27 – Koningin Elizabeth herstelt de Engelse Kerk in haar positie en vaardigt de Act of Uniformity uit om het ontstaan van stromingen binnen die kerk te beletten.
- 31 – Menno Simons (~64) overleden, katholiek priester en leidinggevend kerkhervormer
- februari
- 16 – In Parijs wordt de jonge Hugenoot Jean Morel als ketter veroordeeld.
- 27 – De protestantse Elizabeth I neemt de tweede Act of Supremacy aan. Deze bevestigt de Act of Supremacy uit 1534, en plaatst de Engelse monarch weer boven de paus.
- De paus geeft de bul Cum ex apostolatus officio uit. De Index librorum prohibitorum (lijst van verboden boeken) wordt ingesteld door de Heilige Congregatie van de Inquisitie, (later de Congregatie voor de Geloofsleer).
- april
- 3 – De Vrede van Cateau-Cambrésis tussen Frankrijk en de Habsburgse monarchie.
- 12 – Filips II richt de Koninklijke Bibliotheek van de Nederlanden op, waarin de Librije van Bourgondië wordt ondergebracht.
- mei
- 2 – John Knox keert uit ballingschap terug in Schotland en neemt de leiding van de Reformatie op zich.
- 12 – Super universas, bul waarin paus Paulus IV een nieuwe bisschoppelijke indeling van de Nederlanden beschrijft. Het bisdom Utrecht wordt verdeeld in de bisdommen Middelburg, Haarlem, Deventer, Leeuwarden, Utrecht en Groningen in het noorden, met Utrecht als aartsbisdom. De eveneens nieuwe bisdommen Roermond en ’s Hertogenbosch komen onder de jurisdictie van het aartsbisdom Mechelen.
- 13 – De protestantse Bazelse autoriteiten achtten het nodig het lijk van de Hollandse Wederdoper David Joris op te graven en in het openbaar als ketter te verbranden.
- juni
- 2 – Bij koninklijk decreet wordt in Frankrijk op ketterij de doodstraf gesteld.
- juli
- 10 – Koning Hendrik II van Frankrijk sterft aan de gevolgen van een ongeval bij een steekspel. Wegens de minderjarigheid van de Dauphin wordt koningin-weduwe Catharina de’ Medici regent.
- 21 – De Vlaamse stad Ronse wordt door brand zo grondig verwoest, dat landsheer Filips de inwoners voor twintig jaar belastingvrijdom geeft.
- augustus
- 9 – Willem I de Zwijger wordt stadhouder van Holland en Zeeland.
- 18 – Paus Paulus IV (83) overleden, eerste paus (1555 tot 1559) van de contrareformatie.
- oktober
- 4 – Filips III van Nassau-Weilburg (55) overleden, graaf van Nassau-Weilburg.
- 4 – Filips III van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoons Albrecht en Filips IV.
- 6 – Willem de Rijke van Nassau-Dillenburg overleden. Hij was was graaf van Nassau in Siegen, Dillenburg, Hadamar en Herborn en graaf van Vianden en Diez. Hij was de echtgenoot van Juliana van Stolberg en vader van Willem de Zwijger.
- 23 – Graaf Lamoraal van Egmont koopt de erfpachtrechten af van de polder Beijerland, dat daarmee een heerlijkheid wordt.
- november
- 15 – Albrecht van Oostenrijk geboren. Hij werd landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden van 1595 tot 1598 (overleden 1621).
- 26 – Adolf van Nassau-Saarbrücken (33), graaf van Saarbrücken en Saarwerden
- 26 – Adolf van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn broer Johan III.
- december
- 25 – Kardinaal Giovanni Angelo Medici wordt gekozen tot paus Pius IV.
- zonder datum
- De landsheer Filips II geeft de autoriteit over de Nederlanden over aan zijn halfzuster Margaretha van Parma, maar ook kardinaal Granvelle vergroot geleidelijk zijn macht.
- In Antwerpen geeft Adriaan van Haemstede (Adrianus Haemstedius) een grote verzameling documenten uit onder de titel Historie der martelaren die om de getuigenis der evangelische waarheid hun bloed hebben gestort.
- Eerste protestantse Synode (Synode van Parijs).
- Een opstand in Schotland tegen het Franse garnizoen ontaardt in een Beeldenstorm.
- Eerste vermelding van thee in de Westerse literatuur door uit Japan teruggekeerde Portugezen.
- De eerste Latijnse vertaling van de Ta eis heauton of Meditaties van Marcus Aurelius door Xylander.
1560
MDLX
april
- 4 – Het ridderleger van Savoye raakt in oorlog met de Waldenzen, over het algemeen boeren, die trouw zijn aan de hertog maar weigeren terug te keren in de katholieke kerk.
mei
- 13 – Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg geboren. Hij was graaf van Nassau-Dillenburg. Hij was van 1584 tot zijn dood stadhouder van Friesland en later ook van de gewesten Groningen (1594) en Drenthe (1596). In Friesland staat hij bekend onder de bijnaam Us Heit (Fries voor: Onze Vader) (uitspraak: uus hait). Willem Lodewijk was tevens kapitein-generaal van het leger van Friesland en samen met prins Maurits van Oranje opperbevelhebber van het Staatse Leger in de strijd tegen de Spanjaarden.
- Mei of juni – Oda Nobunaga verslaat Imagawa Yoshimoto in de slag bij Okehazama.
- juli
- 7 – De door Filips II benoemde stadhouder van Henegouwen, Jan IV van Glymes van Bergen, houdt zijn Blijde Inkomst in de hoofdstad Bergen.
- 8 – Elisabeth van Hessen huwt in Marburg met Lodewijk, troonopvolger van de Palts.
- augustus
- 21 – Zonsverduistering in Europa. De Deense student Tycho Brahe besluit hierdoor astronomie te gaan studeren.
- oktober
- 14 – In de hoofdstad van Anjou, Angers, vindt een oproer met beeldenstorm plaats, dat “Journée des mouchoirs”, (Zakdoekendag) genoemd wordt, daar de protestanten, die de stad overnemen, hun hoeden met witte zakdoeken hebben versierd. Van elders opgeroepen katholieke troepen drukken het oproer snel de kop in.
november
- 25 – Andrea Doria (93) overleden, Genuees admiraal en politicus. In Genua wordt hij geëerd als Vader des vaderlands wegens zijn aandeel in het tot stand komen van de Genuese onafhankelijkheid in 1528.
zonder datum
- Jean Nicot stuurt het in Amerika ontdekte geneeskrachtige wondermiddel tabak naar de Franse koningin Catharina de’ Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.
- Akbar de Grote regeert nu als volmondige over India en fnuikt de macht der Afghanen. Hij verwerft gebiedsuitbreiding en roem door bestuursorganisatorische talenten, wijsheid en tolerantie.
1561
MDLXI
- januari
- 19 – Filips II geeft toestemming voor de stichting van de Universiteit van Dowaai met vijf faculteiten.
- februari
- 27 – De eerste steen wordt gelegd van het Stadhuis van Antwerpen.
- april
- 26 – Guglielmo I Gonzaga huwt met Eleonora van Oostenrijk.
- 27 – Anthony Jenkinson vertrekt uit Moskou voor een handels- en ontdekkingsreis naar Perzië.
- mei
- 15 – Albrecht en Filips IV van Nassau-Weilburg verdelen hun bezittingen, Albrecht krijgt Weilburg en Filips Neuweilnau.
- juni
- 7 – Johan VII van Nassau-Siegen op Slot Siegen geboren als de tweede zoon van graaf Johan VI ‘de Oude’ van Nassau-Siegen en diens eerste echtgenote landgravin Elisabeth van Leuchtenberg. Hij was sinds 1606 graaf van Nassau-Siegen (een deel van het graafschap Nassau) en de stamvader van het Huis Nassau-Siegen, een zijtak van de Ottoonse Linie van het Huis Nassau. Hij was een van de belangrijkste militaire theoretici uit zijn tijd die voor veel vernieuwingen zorgde, en uitvindingen deed. Zijn Kriegsbuch bevatte alle militaire kennis van zijn tijd, maar ook veel nieuwe ideeën, die een essentiële bijdrage leverde aan de hervorming van het Staatse leger door zijn neef Maurits. Johan diende in het Staatse leger, was kolonel-generaal van de Palts en opperbevelhebber van het Zweedse leger. Zijn reputatie reikte tot ver buiten de grenzen van het Heilige Roomse Rijk (overleden 1623).
- 27 – De schilder Marcus Gerards krijgt opdracht een stadsplan van Brugge te maken die de stad voorstelt als een aantrekkelijke, dicht aan zee gelegen handelsplaats. De Gerardskaart zal door de eeuwen steeds herdrukt blijven worden.
- 29 – Koning Erik XIV van Zweden wordt gekroond.
- augustus
- 25 – Willem van Oranje hertrouwt met de Duitse prinses Anna van Saksen.
- 29 – Paus Pius IV geeft het jezuïetencollege Collegia Externorum op Malta de toestemming om diploma’s met de titel Philosophiae Magister en Doctor divinitatis te verlenen.
- september
- 9 – Het overleg van Poissy gaat van start, tussen Franse katholieken en hugenoten.
- 10 – In Japan vindt de Vierde Slag bij Kawanakajima plaats.
- november
- 6 – De wijbisschop van Utrecht Nicolaas van Nieuwland wordt benoemd tot eerste bisschop van het nieuwe bisdom Haarlem.
- december
-
- 11 – Johan III van Nassau-Beilstein (66) overleden. Hij was de laatste graaf van Nassau-Beilstein, een deel van het graafschap Nassau. Hij stamt uit de Ottoonse Linie van het Huis Nassau. Johan was de oudste zoon van graaf Johan II van Nassau-Beilstein en Maria van Solms-Braunfels.
- 16 – Wijding van Nicolaas van der Borcht uit Leuven tot eerste bisschop van Middelburg, tevens abt van de abdij aldaar. De Sint-Pieterskerk (of Noordmonsterkerk) in Middelburg krijgt de status van kathedraal. Kasteel Westhove wordt de residentie van de bisschop.
- 21 – Installatie van Antoine Perrenot de Granvelle als aartsbisschop van Mechelen. Oranje, Egmont en Hoorne hebben zich vergeefs tegen de benoeming verzet en blijven weg bij de plechtigheid.
- zonder datum
- De Lijflandse Oorlog loopt uit op een deling van het land tussen Polen, Denemarken en Zweden.
- Madrid, in de 15e eeuw reeds residentie, krijgt de zetel van de regering van Spanje.
- Eerste boek waarin een tulp is afgebeeld (C. Gesner).
Bronnen:
1559 – Wikiwand
1560 – Wikiwand
1561 – Wikiwand
Terug naar:
Genealogie van Driel (IV)
Geboortejaren Van Driel