Strijen

Strijen (plaatselijk dialect: Strien) is een plaats en gemeente in de Hoeksche Waard, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 8.763 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 57,74 km² (waarvan 6,37 km² water). Binnen de gemeente Strijen is het dorp Strijen het grootst.

Andere kernen: Cillaarshoek, De Klem, Mookhoek, Oudendijk en Strijensas.

Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard. De plaats en zijn omgeving kennen een lange geschiedenis. Van 1167 tot 1459 maakte Strijen deel uit van de Heerlijkheid Strijen en Putten. Uiteindelijk werd zij als Strijensche Waard in de Zuid-Hollandse Waard opgenomen. De naam Strien is afkomstig van de gelijknamige rivier, een belangrijke handelsroute tussen de grote rivieren Schelde, Maas en Rijn.

Strijen was tijdens de Middeleeuwen een welvarende gemeenschap. Dit blijkt vooral uit de diverse opgravingen. Verschillende van deze bodemschatten worden permanent tentoongesteld in het modern vormgegeven gemeentehuis van Strijen aan het Waleplein. Het grootste deel van de archeologische vondsten worden permanent tentoongesteld in het museum Het Land van Strijen aan de Kerkstraat te Strijen.

Met de bouw van de Grote of Sint Lambertuskerk werd al in de 13e eeuw gestart. Het huidige gebouw, aan de Kerkstraat, stamt uit de 16e eeuw en is door diverse andere gebouwen voorafgegaan. De St. Elizabethsvloed van 1421 verdeelt het gebied in twee delen. Het Hollandsch Diep ontstaat en Brabant en Holland worden gescheiden. Strijen lag nu opeens op een eiland. Ook na de vloed van 1421 bleef Strijen evenwel zijn vooraanstaande plaats behouden. Wel kwam Strijen in 1731 in particuliere handen van ambachtsheer Mattheus Lestevenon.

In 1410 werd Strijen voor het eerst verwoest door brand, aangestoken door inwoners uit Dordrecht. Een andere grote brand in 1759 verwoestte opnieuw ruim honderd huizen in de kom van het dorp. Op 14 mei 1940 vindt het luchtbombardement van Rotterdam plaats. Een deel van de Duitse luchtvloot is echter afgebogen, en wil toch haar bommenlast kwijt. Zo worden de dorpen Cillaarshoek, Strijen en Strijensas gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Dit bombardement eist 8 mensenlevens en vele gewonden. Gedurende de oorlog verliezen enige inwoners het leven als gevolg van de beschietingen. De Joodse bevolking wordt afgevoerd en bijna allen vinden de dood in vernietigingskampen. Tijdens een razzia met kerst 1944 worden enkele verzetsmensen gearresteerd, van wie er twee de dood vinden door executie. De materiële schade is dan groot, ook als gevolg van inundatie. Een nieuwe stormvloed in 1953 zorgde voor nog veel meer materiële schade.

Als oudste gemeente van de Hoeksche Waard is Strijen rijkelijk voorzien van de meest uiteenlopende monumenten. Op de gemeentelijke monumentenlijst staan een kleine zeventig objecten. Zo zijn diverse woningen in de Kerkstraat tot monument uitgeroepen, maar zijn bijna evenzoveel fraaie boerderijen en bijvoorbeeld enkele bunkers in de Mariapolder in de lijst opgenomen. Een elftal monumenten hebben inmiddels het predicaat ‘Rijksmonument’, waaronder de Nederlands Hervormde Kerk in Cillaarshoek, het Knipscheerorgel van de Gereformeerde Kerk aan het Spui en het ophaalbruggetje met sluis in Strijensas.

Het wapen van Strijen is op 24 juli 1816 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Strijentoegekend. Het wapen van de ooit machtige graven van Strijen was naar verluidt in zilver met drie St. Andrieskruisen van keel. Waar dit wapen van afgeleid is is niet bekend. Het wapen is later, in goud, het heerlijkheids- en gemeentewapen geworden. Het komt al voor, zonder schildhouders, op een zegel uit 1618.


De beschrijving van het wapen is als volgt: “Van goud, beladen met 3 sautoirs van keel. Het schild gedekt met eene kroon met 3 fleurons, alles van goud en vastgehouden door 2 klimmende leeuwen in hunne natuurlijke verwen”.

N.B. de heraldische kleuren in het schild zijn: goud (geel) en keel (rood); de kroon heeft tevens 2×3 parels.

Bron: Wikiwand – Strijen 

Voorouders uit Strijen:

 • Jacob Cornelisz Esseboom
  Geboren rond 1580 in Mookhoek. Hij is overleden op 6 april 1654 in Strijen. Zoon van Cornelis Gerritsz Esseboom en Janneke Jacobsdr. Landbouwer in de Mookhoek in de polder Nieuw-Bonaventura onder Strijen, schepen van Strijen 1641-1643, dijkgraaf van de Oude- en Nieuwe Noordkavel van de Brouck o.a. 1652. Hij was gehuwd met:
 • Ariaantje Arijaansdr Vos
  Geboren in 1575, overleden op 1 juni 1658 in Strijen. Dochter van Adriaan Reyniersz Vos.
 • Hendrick Huijgensz van der Linden
  Geboren rond1605 in Strijen, overleden in 1648. Hij is getrouwd op 27 maart 1629 te Strijen met:
 • Geertruijdt Jacobsdr  Esseboom
  Geboren rond 1606 te Strijen,  overleden in 1665 te Strijen. Dochter van Jacob Cornelisz Esseboom Ariaantje Arijaansdr Vos.
 • Mr. Jan Jansz Barrevelt
  Geboren circa 1640. Chirurgijn in Strijen en Klaaswaal. Gehuwd met Leentje Hendricks van de Linden.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© 20 maart 2018