Sint Lambertuskerk

te Buren

 

Op vrijdag 1 juni 2018 waren wij in het stadje Buren, daar bezochten wij Museum Buren & Oranje, maar ook de Sint-Lambertuskerk.

De Sint-Lambertuskerk is de protestantse kerk te Buren gelegen aan de Markt bij de Peperstraat in het midden van het stadje.

De kerk werd in 1367 gesticht als een kapel en in 1395 als parochiekerk genoemd naar de heilige Lambertus. De Utrechtse bisschop Frederik van Blankenheim gaf in dat jaar toestemming aan de gelovigen te Buren een zelfstandige parochie te vormen in de Lambertuskerk. In de 15de eeuw werd de kerk uitgebreid met zijbeuken en een nieuw hoofdkoor en kreeg hij zijn huidige gedaante. De kerk heeft een toren in met een bovenbouw in renaissancestijl, die werd gebouwd door Alessandro Pasqualini en Pieter Post.

De kerk is in de periode 1973 tot 1980 gerestaureerd. De kerktoren werd in 1990 gerestaureerd. Het Bätzorgel dateert uit 1852.

Willem van Oranje trouwde op 8 juli 1551 zijn eerste vrouw Anna van Buren in deze kerk, toen nog in de rooms-katholieke ritus.

  

  

  

  

  

Maximiliaan van Egmont, de vader van Anna, en Anna’s jongste dochter Maria van Nassau liggen begraven in de tombe onder het koor.
Maria was de stichtster van het weeshuis te Buren.

Zie ook:

Buren

Terug naar:

Kerken

  facebook        

 

© 2 juni 2018