George “Flat-Nose” Curry

George Sutherland Currie
Geboren op 20 maart 1871, overleden op 17 april 1900. Ook bekend als George “Flat-Nose” Curry.
Hij was een Canadees – Amerikaanse outlaw van het Amerikaanse Oude Westen.
Curry was een mentor van Harvey Logan, die de achternaam Curry zou aannemen en bekend werd onder de naam Kid Curry. De twee beroofden samen banken voordat beiden lid werden van Butch Cassidy’s Wild Bunch. Curry werd gedood door een sheriff terwijl hij vee stal in Grand County, Utah .

Currie werd geboren in West Point, Prince Edward Island , Canada in 1871, als tweede van zes kinderen van John en Nancy Ann (Macdonald) Currie. Zijn familie verhuisde naar Chadron, Nebraska, waar hij als jonge man begon met veediefstal. Hij nam de schuilnaam “Flat-Nose” aan en vestigde zich in de outlaw-schuilplaats Hole-in-the-Wall , Wyoming. Daar ontmoette hij Harvey Logan, die zijn achternaam aannam en bekend werd als Kid Curry. De gebroeders Lonny en Johnnie Logan van de Kid namen Curry ook als achternaam aan. Kid Curry zou een van de gevaarlijkste en meest gevreesde schutters van het Oude Westen worden.

George Currie vormde een bende samen met Kid Curry en werd op 28 juni 1897 met hem gevangengenomen. De bende had eerder deze maand de Butte County Bank in Belle Fourche, South Dakota overvallen. Op één na (Tom O’Day), wiens paard zonder hem was weggelopen) waren ze ontsnapt met het geld, maar later werden Curry, samen met de Kid en Walt Putney in Fergus County, Montana gearresteerd en gevangen genomen.
Ze ontsnapten in november uit de gevangenis van Deadwood door de cipier te overmeesteren.

De drie mannen stalen paarden en gingen terug naar Montana, terwijl ze onderweg voorraden stalen. Een andere posse haalde hen in in de Bearpaw-bergen. Er was een vuurgevecht waaruit de vluchtelingen te voet ontsnapten en de gestolen goederen en paarden achterlieten. Ze trokken zich terug naar de Hole-in-the-Wall en beroofden twee postkantoren op hun route.

Bij de Hole waren ze verwikkeld in een vuurgevecht met een andere posse, maar het ruige terrein en de verdedigingsstructuren die werden gebouwd en bemand door de tientallen outlaw-leden van de Wild Bunch die zich daar verstopten, waren te lastig voor de achtervolgers.

Curry nam deel aan de Wild Bunch-aanval op de Union Pacific Overland Flyer-trein in Wilcox, Wyoming , op 2 juni 1899, die beroemd werd, en nam deel aan verschillende andere overvallen. Het treinpersoneel van de Overland Flyer gaf beschrijvingen van de overvallers, die de lokale Converse County Sheriff Josiah Hazen herkende als Butch Cassidy, Kid Curry, Flat Nose George Curry en Elzy Lay Hazen vormde onmiddellijk een posse , maar Kid Curry en George Curry schoten tijdens de achtervolging Sheriff Hazen dood, waarna de posse zich terug trok. In de daaropvolgende verwarring konden de leden van Wild Bunch stroomafwaarts waden en ontsnappen zonder hun paarden. De outlaws liepen naar een schapenboerderij in Castle Creek, waar ze rustten voordat ze verder gingen naar de Tisdale-bergen aan de noordelijke splitsing van de Powder River. Hier konden ze vervangende paarden verkrijgen en bevoorraden. Plaatsvervangend sheriff William Deane wist de bende daar op te sporen, maar werd op 15 april 1897 doodgeschoten door Kid Curry.

Wederom werd de bende door een  posse achtervolgd. Deze posse overtrof in aantal en veel terrein kon bedekken tijdens de zoektocht. Toch bereikte de Wild Bunch het veilige bolwerk van de Hole-in-the-Wall. Pinkerton- agent Charlie Siringo en gecontracteerde Pinkerton-agent Tom Horn kwamen aan informatie die Kid Curry identificeerde als het doden van Sheriff Hazen. Er zijn nooit officiële aanklachten geweest die Kid Curry in verband brachten met de moord op  plaatsvervangend sheriff Deane, maar geruchten die Siringo onthulde terwijl hij undercover werkte, gaven aan dat Kid Curry de moordenaar was geweest.

De Currys en enkele van de andere leden van de Wild Bunch gingen onderduiken bij Robbers Roost in Utah , nadat ze voorraden hadden gekregen op de ranch van vrouwelijke outlaws Josie en Ann Bassett.

George Curry werd op 17 april 1900 doodgeschoten door sheriff Jesse Tyler terwijl Curry vee stal in Grand County, Utah . Toen hij dit hoorde , beloofde Harvey “Kid Curry” Logan, die ook woedend was over de recente moord op de rechtshandhaving van zijn jongere broer Lonny in Missouri , wraak te nemen. In mei reed Kid Curry van New Mexico naar Utah en nam wraak voor de dood van zijn broer en George Curry door Sheriff Tyler en zijn hulpsheriff Sam Jenkins te vermoorden in een vuurgevecht…

 

Uit: Wikipedia – George Currie 

 

Het Wilde Westen

facebook

© 28 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023