Brandwijk

Brandwijk in 1866. 666 inwoners.

Brandwijk, of Braank in het plaatselijk dialect, is een dorp in de Alblasserwaardse gemeente Molenwaard in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt ten noorden van de Graafstroom en heeft een oppervlakte van 1231 hectare. Op 1 juli 2012 telde Brandwijk 1341 inwoners en 472 woningen.

Van 1817 tot 1986 was Brandwijk een zelfstandige gemeente. Daarna ging het op in de gemeente Graafstroom.

Onderdeel van Brandwijk is buurtschap De Donk. Gelegen aan het waterschap de Boezem zijn vijf boerderijen gebouwd op een in het polderlandschap gelegen zandrug van ongeveer zes meter hoog. De zandrug (donk) werd al in de middeleeuwen bewoond, in die tijd stond hier het klooster Sint Maartensdonk. Een ander buurtschap in Brandwijk is Gijbeland.

In Brandwijk was meer dan honderd jaar geleden een pleisterplaats voor postkoetsen gevestigd. Deze herberg, genaamd de De Boerenklaas dateert van voor 1890 en bestaat nog steeds.

Verder zijn de wateren rondom Brandwijk, de Graafstroom en de Boezem, onderdeel van de schaatstocht de Molentocht, die als het weer het toelaat gereden wordt in de Alblasserwaard.

Het wapen van Brandwijk werd op 24 december 1817 aan de Zuid-Hollandse gemeente Brandwijk toegekend. Deze gemeente was op 1 april 1817 ontstaan door afsplitsing van de gemeente Molenaarsgraaf. Op 1 januari 1986 is Brandwijk opgegaan in de gemeente Graafstroom. Het wapen van Rijnwoude is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Graafstroom zijn geen elementen uit het wapen van Brandwijk opgenomen. Sinds 1 januari 2013 maakt het gebied deel uit van de gemeente Molenwaard.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Parti, het eerste van sabel beladen met 6 bezans van zilver, geplaatst 3, 2 en 1; het tweede mede van sabel beladen met 2 harte hoornen, staande en pal, verzeld en chef en en pointe van 1 bezan, alles van zilver.“Het schild is verticaal gedeeld. Het heraldisch rechterdeel, dus voor de toeschouwer links, is zwart met zes zilveren bezanten in drie rijen van resp. 3, 2 en 1. Het heraldisch linkerdeel is eveneens zwart em toont twee zilverkleurige verticale hertshoornen, met erboven en eronder 1 bezant, eveneens zilverkleurig.De heraldische kleuren zijn sabel (zwart) en zilver (wit).
De herkomst en de betekenis van het wapen zijn onbekend maar het werd, met kleine verschillen, reeds zo beschreven in het achttiende-eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland.

Bron: Wikiwand – Brandwijk

Voorouders:

  • Jannechie Willemsdr Oberg. Geboren circa 1657 te Brandwijk. Overleden 3 april 1716 te Benschop. Dochter van Willem Jans Oberg en Jaapje Jacomijntje Dinghemans. Zij trouwde op 27 februari 1687 te Brandwijk met:
    Johannes Gerritsz Verburgh.Geboren in 1649, gedoopt op 23 september 1649 te Benschop. Overleden op 4 november 1730 te Benschop. Zoon van Gerrit Ghijsbertsz Verburg en Neeltje Jacobsdr den Amersfoorder.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© 6 maart 2018