Noord-Polsbroek

Waterpomp in Noord-Polsbroek

Noord-Polsbroek is een voormalige Nederlandse gemeente in de provincie Utrecht. Voor 1812 was het een zelfstandige heerlijkheid, in dat jaar werd het bij de gemeente Polsbroek gevoegd. In 1817 werden hier een aantal gemeenten van afgesplitst. In 1818 werd de gemeente Polsbroek gesplitst in de zelfstandige gemeenten Noord-Polsbroek en Hoenkoop. In 1857 werden Noord- en Zuid-Polsbroek samengevoegd tot een nieuwe gemeente Polsbroek.

Het wapen van Noord-Polsbroek werd op 11 september 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de Utrechtse gemeente Noord-Polsbroek bevestigd.  De gemeente Noord-Polsbroek is echter volgens de Hoge Raad van Adel en vele andere internetbronnen officieel ontstaan op 1 januari 1818, dus ruim een jaar na de bevestiging. Er is wel één bron gevonden waarin gesteld wordt dat de gemeente Noord-Polsbroek in 1814 is ontstaan, dus vóór de wapenbevestiging. Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat Noord-Polsbroek een wapen aangevraagd heeft voor het de officiële status van gemeente kreeg. Hiervoor ontbreekt (internet)bewijs.

Op 8 september 1957 ging Noord-Polsbroek samen met Zuid-Polsbroek op in de nieuwe gemeente Polsbroek. Het wapen van Noord-Polsbroek is daardoor komen te vervallen als gemeentewapen. Het wapen van Polsbroek is een voortzetting van het wapen van Noord-Polsbroek, maar zonder de kroon.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Zijnde van goud met eene geschakeerde bande van twee rijen van keel en zilver. Het schild gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.” De heraldische kleuren zijn goud (geel of goud), keel (rood) en zilver (wit).
Het wapen van Noord-Polsbroek is ontleend aan het wapen van de IJsselsteinse tak van de familie Van Amstel. Arnoud van Amstel wordt gezien als de stamvader van het geslacht IJsselstein. Deze familie had Noord-Polsboek in haar bezit.

 

 

 

 

Bron: Wikipedia – Noord-Polsbroek

 

Heerlijkheden

  facebook       

© dinsdag 17 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 25 april 2020