Nazaten Graven van Kamerijk

kamerijk

Het Frankische rijk raakte na de dood van Lodewijk de Vrome verdeeld en bij het Verdrag van Verdun werd Kamerijk (Cambrai) in 843 onderdeel van het Middenrijk, wat Lotharingen werd genoemd. In 870 kwam het door het Verdrag van Meerssen (870) bij het Oost-Frankische Rijk, het latere Heilige Roomse Rijk. In dit oostelijke rijk ontwikkelde zich een stelsel waarbij kerkelijke waardigheidsbekleders wereldlijke macht kregen uit handen van de keizer. Zo gaven de Roomse keizers de bisschop van Kamerijk (in het Duits toen Kamerich) in 947 de wereldlijke (grafelijke) macht over de stad Kamerijk en in 1007 ook over het Kamerijkse. Hierdoor ontstond een tweeslachtige situatie: de graaf-bisschop van Kamerijk was politiek een vazal van de ‘Duitse’ keizer, terwijl hij kerkelijk ondergeschikt was aan de aartsbisschop van Reims, die traditioneel de Franse koningen zalfde. Tegelijk vormde het bisdom Kamerijk een personele unie met het bisdom Atrecht (tot de 11e eeuw), dat tot het Franse koninkrijk behoorde. De relatie tussen de graaf-bisschop en de stedelingen van Kamerijk was vaak gespannen. Door de Investituurstrijd raakte het bisschopsambt verzwakt en konden de burgers in 1077 gemeentelijke privileges van hun graaf-bisschop afdwingen, zoals overal elders in het Duitse rijk gebeurde. Dit maakte Kamerijk tot een van de oudste stadsgemeenten in wat nu Frankrijk is. Aan het begin van de 13e eeuw zou de graaf-bisschop zijn greep op de stad opnieuw versterken, wat herhaaldelijk tot confrontaties en financiële crises leidde.

 

1. Rudolf van Kamerijk (Cambrai)
Geboren  870 – 17 juni 896)  Zoon van Boudewijn I van Vlaanderen (Zie Graven van Vlaanderen nr. 1) en Judith van West-Francië (dochter van Karel de Kale, zie: Stamreeks Karel de Grote I nr. 3).
Rudolf verwierf Saint-Quentin (Aisne) en Péronne (Somme) toen die bezittingen werden ontnomen aan Herbert I van Vermandois als straf voor zijn steun aan de opstandige, toen die partij koos voor Odo I van Frankrijk. Kort daarna werd hij door Herbert gedood.
Hij was gehuwd met Aleida van Amiens (ca. 880 – na 909).
Dochter:

  • Bertha van Kamerijk (Volgt 2)

2. Bertha van Kamerijk
Geboren voor 897, overleden rond 930. Dochter van Rudolf van Kamerijk en Aleida van Amiens.
Zij was gehuwd met Isaac van Valenciennes. Geboren omstreeks 895 , overleden op was graaf van Valenciennes en vanaf 923 ,graaf van Kamerijk door huwelijk.
Zoon:

  • Aernout van Kamerijk (Volgt 3)

3. Aernout van Kamerijk
Geboren omstreeks 930, overleden na 960. Zoon van Bertha van Kamerijk en  Isaac van Valenciennes.
Hij was eerst graaf van Kamerijk en daarna bisschop van Kamerijk.
Hij was getrouwd met Bertha van de Betuwe. Geboren omstreeks 935, overleden na 960. Dochter van Neveling van de Betuwe en Guiburga van Henegouwen Ponthieu-Montreuil.
Zoon:

  • Walter I van Kamerijk  ± 960 – > 990

4. Walter I van Kamerijk
Geboren rond 960,  overleden na 990. Zoon van Aernout van Kamerijk en Bertha van de Betuwe.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

  • Walter II van Kamerijk

5. Walter II van Kamerijk
Geboren rond  990 te Kamerijk, overleden 1041. Zoon van Walter I van Kamerijk.
Hij was gehuwd met Ermentrude.
Dochter:

  • Adelheid van Kamerijk  1020 – ….

6. Adelheid van Kamerijk  
Geboren in 1020. Dochter van Walter II van Kamerijk en Ermentrude.
Zij was gehuwd met 
Hugo van Oisy. Geboren in 1020 te Doornik, overleden na 1051. Zoon van Gauthier van Oisy.
Hij trouwde later met Margaretha van Blois.
Zoon uit het huwelijk van Adelheid en Hugo :

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Terug naar:

Graven en Gravinnen

handtekening 2016

5 november 2016