Lakerveld

Lakerveld is een voormalig dorp en voormalige gemeente, het is thans een buurtschap in de provincie Utrecht en is onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. Lakerveld is de naam van de polder en van de weg die door de polder snijdt. Lakerveld telt ongeveer 405 inwoners. De buurtschap ligt tussen Lexmond en Meerkerk. De snelweg A27 loopt dwars door het gebied.

Bij diverse boerderijen wappert de vlag met de Lakervelder

De polder was begin 19e eeuw korte tijd een zelfstandige gemeente. En werd vervolgens in 1811 samengevoegd met de gemeente Lexmond, die voorheen ook ‘Lexmond en Achthoven’ werd genoemd, en nadien ook als ‘Lexmond en Lakerveld’ en ‘Lexmond, Achthoven en Lakerveld’ werd betiteld.

De buurtschap Lakerveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lexmond.

De buurtschap Lakerveld heeft geen plaatsnaamborden. Toch is de buurtschap herkenbaar door de gelijknamige straatnaambordjes.

 

De naam Lakerveld betekent letterlijk het veld rond de Laak, een veenriviertje dat oorspronkelijk door het veengebied liep. Er is ook een straat in het nabije Lexmond naar genoemd. Laak betekent in het algemeen wetering, poel of plas.


Opvallend is dat er in Lakerveld ook Lakervelder koeien grazen.
Dat de Lakervelder hier zijn oorsprong heeft, is niet te zeggen.
Het is wel aannemelijk dat de lakervelder een Nederlands ras is.
De lakervelder is een al eeuwenoud ras.
Dit ras wordt meestal Lakenvelder genoemd.

 

Uit:
Foto’s:   ©JohnOoms.nl

Voorouders:

  • Jan Jans van Roijen
    Heemraad en schepen te Lexmond. Geboren omstreeks 1575, overleden tussen 10 februari 1634 en 6 juli 1638 te Lakerveld. Zoon van Jan van Roijen.
    Gehuwd met Maagje. Geboren rond 1580, overleden vóór 14 december 1624 te Lexmond.
  • Adriaen Jansz van Roijen
    Geboren circa 1608, overleden circa 1664 te Lakerveld. Wonende Cruyendael te Lakerveld.  Zoon van Jan Jansz van Roijen en Grietje Cornelis.
    Hij was 1e gehuwd  in 1633 te Lexmond met Willemke Jansdr Prinsen. Geboren rond 1610, overleden in 1653.  Dochter van Jan Cornelis Prins en Maagje Jacobs.

 

  facebook       

© 19 juni 2020