Streefkerk

 

Gemeente Streefkerk rond 1870, door J. Kuyper. 1600 inwoners

Streefkerk is een Nederlands dorp in het noordwesten van de Alblasserwaard in de gemeente Molenwaard in de provincie Zuid-Holland, grenzend aan de rivier de Lek. Het dorp kent één jachthaven.

De inwoners van het dorp zijn veelal bevindelijk gereformeerd, wat onder meer tot uiting komt in het houden van een strenge zondagsrust;

Het was ook hier dat de laatste polio-uitbraak in Nederland plaatsvond.

Streefkerk grenst aan de plaatsen Nieuw-Lekkerland en Groot-Ammers.

De oorspronkelijke naam van het dorp is ‘Streveland’. Toen het dorp groeide en men ging nadenken over het bouwen van een kerk, veranderde de naam spelenderwijs in ‘Streefkerk’.

Een spook genaamd Vincent Willems zou zich herbergen in een halfafgebrande molen, alleen niemand heeft hem in vijftig jaar gezien.

Op 6 mei 1914 was er brand in de kerk van Streefkerk. De kerkklok scheurde. En in 1915 werd deze vervangen. In 1943 werd deze klok door de Duitsers uit de toren gehaald.

In 1949 werd de klok opnieuw gegoten. Nu worden ook vier wijzerplaten aangebracht. Daarvoor bezat de klok, maar een wijzerplaat aan de noordkant, dus aan de Lekzijde.

In 1986 werd de gemeente Streefkerk samen met de gemeenten Groot-Ammers, Langerak en Nieuwpoort heringedeeld tot gemeente Liesveld.

In 2013 werd de gemeente Liesveld samen met de gemeenten Graafstroom en Nieuw-Lekkerland heringedeeld tot gemeente Molenwaard.

Wapen van Streefkerk

Het wapen van Streefkerk werd op 24 december 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de Zuid-Hollandse gemeente Streefkerk in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1986 is deze gemeente opgegaan in Liesveld. Het wapen van Streefkerk kwam hiermee te vervallen. In het wapen van Liesveld zijn geen elementen overgenomen uit het wapen van Streefkerk. In 2013 is de gemeente Liesveld opgegaan in de nieuw opgerichte gemeente Molenwaard.

De blazoenering van het wapen van Streefkerk luidde als volgt:
“Van goud, beladen met 5 lelieën van zilver, geplaatst 2, 1 en 2.
De heraldische kleuren in het wapen zijn goud (geel) en zilver (wit). Dit kleurgebruik is in strijd met de gangbare regels van de heraldiek en maakt het tot een raadselwapen.
De herkomst van het wapen is onbekend. In de achttiende eeuw werd voor de ambachtsheerlijkheid Streefkerk een ander wapen opgegeven, waarvan de herkomst eveneens onbekend is. Door diverse branden in het verleden zijn grote delen van het archief van voor 1795 verloren gegaan.
Bron: Wikipedia – Streefkerk
Voorouders van mij te Streefkerk waren:
 • Aert Cornelisz de Bas
  Geboren rond 1620,  overleden in 1687. Wonende aan de Opperstock te Streefkerk. Zoon van Cornelis Aelbertsz de Bas en Arentje Cornelisse de Cuijper.
  Hij trouwde op 29 april 1645 in Groot-Ammers met Annechie Cornelisdr (Cuijck).
 • Maritgen Aerts de Bas
  Jonge dochter van de Opperstock te Streefkerk, dochter van Aert Corneliszoon de Bas en Annechie Cornelisdochter. Maritgen was gehuwd met  Adam Janszoon Ooms. Hij is te Groot-Ammers geboren in 1640/42. Zoon van Jan Adamszoon Oom en Philippina Cornelisdr de Cuijper.
 • Arie Pieterse Huijsman
   Geboren 1679, gedoopt 18 juni 1679 te Streefkerk. Hij was gehuwd met Neeltje Jansdr Verhoef.
Terug naar Dorpen en Steden
  facebook       

© 30 november 2017, bijgewerkt op 24 oktober 2019