Ridderkerk

 

Kaart uit 1584 met Ridderkerk (Jan Jansz. Potter)

 

 

Gemeente Ridderkerk in 1867, door J. Kuyper. 5300 inwoners.

Ridderkerk is een dorp, gemeente en voormalige heerlijkheid in de Nederlandse provincie Zuid-Holland op het eiland IJsselmonde (een klein gedeelte ligt op het subeiland de Zwijndrechtse Waard). De gemeente telt 46.241 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 25,32 km². Het dorp Ridderkerk zelf heeft ongeveer 37.000 inwoners.

De naam Ridderkerk is afkomstig van Riederkercke gelegen in de Riederwaard, waarbij ried verwijst naar het oudnederfrankische woord voor riet.
De naam Ridderkerk (Riederkercke) komt voor het eerst voor in een bericht van Hertog Hendrik IV van Brabant, waar sprake is van Riede, gelegen aan de Merwede. De Merwede heet nu de Maas. Waarschijnlijk is het gebied in de 12e eeuw voor het eerst bedijkt. In 1277 droeg Diederik van Alkemade het land, met de kerk in leen, op aan Graaf Floris V, wiens opvolgers meermalen een pastoor aanstelden (patronaatsrecht) in het ambacht Riede in de Riederwaard.

In de 14e eeuw had deze waard veel te lijden van overstromingen en tussen 1373 en 1375 moest de schaarse bevolking zich terugtrekken op de zuidelijke waterkeringen daar de Riederwaard onder water kwam te staan.

In 1404 kwam het herstel van de Molendijk gereed en was de Oud-Reijerwaard herwonnen. Een dijkdoorbraak tijdens de Sint-Elisabethsvloed (1421) werd direct hersteld.

19 december 1427 werd Ridderkerk een ambachtsheerlijkheid en de eerste ambachtsheer is Ridder Roeland van Uitkerke, heer van Uitkerke en Gouverneur van Holland. Hij kreeg deze titel van Filips de Goede. Zijn vrouw, Margaretha van der Clite , wordt in 1441 ambachtsvrouw van Ridderkerk en in datzelfde jaar wordt de polder Nieuw Reijerwaard herdijkt.

Na de Tweede Wereldoorlog is het inwoneraantal in Ridderkerk fors gestegen door de bouw van diverse nieuwe wijken. In 2007 is het nieuwe centrum geopend met onder andere het gemeentehuis en een centraal plein voor evenementen met diverse horeca.

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de Ridderkerkse bodem veel van zijn geheimen prijsgegeven. Diverse opgravingen door de archeologische diensten toonden sporen van bewoning aan uit de Romeinse tijd. De bewoners hielden zich toen al bezig met akkerbouw en veeteelt.

Wapen van Ridderkerk.                                            Afbeelding: Wikipedia

Toen Ridderkerk nog een heerlijkheid was stond er een kerk genaamd Riederkerk. Dit zou de belangrijkste kerk van de gehele Riederwaard zijn, uiteindelijk is de naam Ridderkerk hiervan afgeleid. De kerk had als schutspatroon Sint Joris, deze is later op het wapen van de heerlijkheid en van de gemeente terechtgekomen. Overigens bestaat er ook een variant van een zilveren schild met daarop de heilige en de draak in natuurlijke kleuren. Dat wapen wordt gehouden door twee leeuwen en het wordt gedekt door een kroon.

De beschrijving van het wapen van Ridderkerk luidt als volgt:

“Van sijnople, beladen met den Ridder St. Joris, den draak doorstekende, alles van zilver.”

De volledige voorstelling is omgewend op het schild afgebeeld, omgewend houdt in dat er naar links, voor de kijker rechts, gekeken wordt. Ook staan het paard en de draak op een ondergrond, eveneens van zilver. Het schild zelf is groen (sijnople, ook wel sinopel, is de heraldische benaming voor groen) van kleur.

 

Uit:
Wikipedia – Ridderkerk
Wikipedia – Wapen van Ridderkerk

 

Voorouders van mij uit Ridderkerk:

  • Jan Roelofsz Cranendonck
    Geboren circa 1385, overleden na 1453. Zoon van Roelof van Cranendonck van Emmichoven
    Hij vestigde zich in Ridderkerk. In een akte wordt hij “de Meijer” genoemd, wat suggereert dat hij in Dordrecht en het Land van Altena de belangen van zijn adellijke neven behartigde.
    Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
  • Pieter Claes Roelof Jansz Cranendonck
    Geboren circa 1410 te Ridderkerk, overleden circa 1482 te Ridderkerk.
    Hij was gehuwd met Ronilda Lodewijcksdr van der Ghiessen.
  • Jan van Ridderkerck
    Ook bekend als Reiderkerk of Reijerkerck, geboren circa 1496 in Ridderkerk, gedoopt circa 1496 in Ridderkerk. Hij is genoemd naar de plaatsnaam Ridderkerk.
  • Arien Jansz van Ridderkerck
    Ook bekend als Reijerkerk, geboren ca 1530 in Ridderkerk. Zoon van Jan van Ridderkerck.
  • Pieter Claessen
    Geboren circa 1530 te Ridderkerk, overleden voor 1583.
    Hij huwde circa 1553 met Maritgen Pieters.
  • Claeys Pieters
    Geboren circa 1555 te Ridderkerk. Zoon van Pieter Claessen en Maritgen Pieters
    Hij huwde 1e in 1579 te Ridderkerk met Neeltjen Jaspersdr.
    Hij huwde 2e op 24 november 1580 te Ridderkerk met Maeyken Cornelisdr.
  • Cornelis Claessen Decker
    Geboren in 1593, gedoopt op 25 april 1593 te Ridderkerk. Rietdekker van beroep. Zoon van Claeys Pieters en Maeyken Cornelisdr
    Hij huwde in mei 1617 te IJsselmonde met Barbara Claesdr.
  • Ariaantje Pieters Veldhoen
    Geboren in  1607 te Ridderkerk. Zij was gehuwd met Willem Dirksz Reijerkerck. Ook bekend als Timmerman of Bijl. 
  • Huijg Cornelissen Decker
    Geboren in 1636, gedoopt op 19 oktober 1636 te Ridderkerk. Overleden op 6 april 1715 te Ridderkerk. Rietdekker van beroep. Hij werd ook wel Huygh Cornelis den Decker genoemd. Zoon van Cornelis Claessen Decker en Barbara Claesdr. Hij trouwde 1e in mei 1638 te IJsselmonde met Maijken Jans. Hij huwde 2e op 6 mei 1663 te IJsselmonde met Grietjen Ariens Leentvaar.
  • Sijghien Willems Bijl
    Geboren 1644, gedoopt 29 Mei 1644 in Ridderkerk. Zij is overleden na 1706. Dochter van Willem Dirksz Reijerkerck, ook bekend als Timmerman of Bijl en dochter van Ariaantje Pieters Velthoen. Zij trouwde met Hendrik Michielsz van Moerkerken.
  • Marinus Decker
    Geboren in 1663, gedoopt op 26 augustus 1663 te Ridderkerk. Overleden 20 november 1740 te West Barendrecht. Zoon van Huijg Cornelissen Decker en Grietjen Ariens Leentvaar. Hij was gehuwd met Maeijke Jans van der Spuij.

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

Zie ook:

Heerlijkheid Ridderkerk

 

  facebook        

johnooms-nl

© 28 januari 2018, laatst bijgewerkt op 5 september 2020