Alfred Packer

 

Alfred Packer                                            Foto: Publiek Domein Wikipedia

Alfred G. “Alferd” Packer
Geboren te Pennsylvania op 21 januari 1842, overleden te  Deer Creek, Colorado op 23 april 1907.
Hij was een Amerikaanse oud-militair en berggids. Hij voerde eind 1873 een jachtpartij aan, op basis van deelgenootschap van de opbrengst. Het gezelschap kwam echter in een sneeuwstorm terecht en moest drie maanden overwinteren.

Nu komt er een bizar verhaal. Dit verhaal heeft niets te maken met outlaws, maar gebeurde wel ten tijde van het Oude Westen.

Vanwege het voedselgebrek hield Packer zich in leven met het consumeren van zijn gezelschap (kannibalisme). In de lente keerde hij terug in goede gezondheid en toonde geen tekenen van wroeging. Later bleek Packer zijn vrienden door bijlslagen om het leven te hebben gebracht, hoewel hij claimde dat hij één persoon in zelfverdediging neergeschoten had. Na forensisch onderzoek zijn in 2001 aanwijzingen gevonden dat deze persoon inderdaad neergeschoten zou zijn met het pistool van Packer.

Packer tekende op 5 augustus 1874 een bekentenis en werd gedetineerd, maar wist  te ontsnappen. Op 11 maart 1883 werd Packer gevonden in Cheyenne, Wyoming, onder de naam John Schwartze. Op 16 maart tekende hij nogmaals een bekentenis en op 13 april werd hij na een proces ter dood veroordeeld. Deze straf werd in oktober 1885 omgezet in 40 jaar gevangenschap. Op 8 februari 1901 kwam hij voorwaardelijk vrij.

Het verhaal kreeg nog een politiek tintje toen de rechter tijdens de veroordeling de woorden gesproken zou hebben: “Alfred Packer, jij mensenetende boef! Er waren in Hinsdale County maar zeven Democraten en jij hebt er vijf van opgegeten!” Onverdiend kreeg Packer door dit voorval postuum een cultstatus in Colorado. Uit de officiële verslagen blijkt echter niets van deze uitspraak.

Het gerucht gaat dat hij een vegetariër was geworden vlak voor zijn dood.

Uit:
Wikipedia – Alfred Packer

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

© 31 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2022