Madame Fannie Porter 

 

Fannie Porter                           Foto: Legends of America

Madame Fannie Porter
Geboren op 12 februari 1873, overleden circa 1940.
Zij was een bekende bordeelhoudster in het 19e-eeuwse Texas , in de Verenigde Staten.  Ze was vooral bekend om haar associatie met beroemde bandieten uit die tijd en om haar populaire bordeel . 

Porter werd geboren in Engeland en reisde rond de leeftijd van één met haar gezin naar de Verenigde Staten.  Op 15-jarige leeftijd werkte ze als prostituee in San Antonio, Texas. Toen ze twintig was, was ze haar eigen bordeel begonnen en werd ze enorm populair omdat ze een hartelijke en oprechte houding had en koos ze alleen de meest aantrekkelijke jonge vrouwen als haar “meisjes”, waarbij ze eiste dat haar “meisjes” oefen goede hygiëne en om een ​​onberispelijk persoonlijk uiterlijk te behouden. Haar bordeel bevond zich op de hoek van de straten Durango en San Saba, beter bekend als het Sporting District . 

Tegen 1895 was haar bordeel in San Antonio een van de meest populaire van het Oude Westen. Het was bekend geworden als een frequente stopplaats voor bandieten. Butch Cassidy, de Sundance KidKid Curry en andere leden van de Wild Bunch bende bezochten haar bedrijf. Della Moore, een van haar ‘meisjes’, werd de vriendin van Kid Curry, bleef bij hem tot ze werd gearresteerd omdat ze geld had overgemaakt van een van zijn overvallen (ze werd gearresteerd, maar vrijgesproken en kwam uiteindelijk terug) om weer voor Porter te werken).

Lillie Davis, een andere van haar “meisjes”, kreeg een relatie met outlaw en Wild Bunch-lid Will “News” Carver. Ze beweerde later dat ze Carver in Fort Worth was getrouwd voor zijn dood in 1901, maar er zijn geen gegevens om het vermeende huwelijk te verifiëren.  Het is mogelijk dat de Sundance Kid en zijn vriendin Etta Place, wiens ware identiteit en uiteindelijke verdwijning uit de geschiedenis al lang een mysterie was, elkaar voor het eerst ontmoetten terwijl ze voor Porter werkte, maar dit is nooit bevestigd. Wild Bunch-bendelid Laura Bullion zou ook tussen 1898 en 1901 voor Porter hebben gewerkt. 

Porter werd zeer gerespecteerd vanwege haar discretie en weigerde altijd een gewilde outlaw in te dienen bij de autoriteiten. Ze stond er ook om bekend buitengewoon defensief te zijn ten opzichte van haar ‘meisjes’, en stond erop dat iedereen die hen mishandelde, nooit naar haar bordeel terugkeert.  Over het algemeen had ze vijf tot acht meisjes in dienst, allemaal in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, die allemaal in haar bordeel woonden en werkten. Haar bedrijf was populair bij zowel misdadigers als agenten en detectives, en ze zorgde ervoor dat alle agenten en detectives die binnenkwamen de beste behandeling kregen. Zelfs William Pinkerton, zoon van Allan Pinkerton, van het Pinkerton National Detective Agency , bracht haar ooit een bezoek. 

Aan het begin van de 20e eeuw begon het tij te keren tegen actieve, openlijk werkende bordelen. Porter werd in 1888 en 1891 gearresteerd, maar het was het onderzoek naar haar aansluiting bij de Wild Bunch dat haar ertoe bracht haar activiteiten in 1901 naar een ander huis te verplaatsen. Uiteindelijk trok ze zich terug en verdween uit de geschiedenis.
Het is niet bekend waar ze naartoe is gegaan na haar pensionering.

De meesten zijn het erover eens dat ze semi-rijk is gepensioneerd.
Sommige verhalen geven aan dat ze met een man van rijkdom trouwde, sommige gaven aan dat ze zich in afzondering had teruggetrokken en andere gaven aan dat ze naar Engeland was teruggekeerd.
Geen van deze is bevestigd.
Latere geruchten gaven aan dat ze leefde tot 1940, toen ze omkwam bij een auto-ongeluk in El Paso, Texas. Dit is echter ook niet zeker…

 

Uit: Wikipedia – Fannie Porter

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 19 juli 2020,    laatst bijgewerkt op  3 maart 2023