Koningen van Pamplona

Pamplona2

Pamplona

De stad Pamplona, die door de Romeinen is gesticht, was in de middeleeuwen de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte tot ver voorbij de Pyreneeën. Oorspronkelijk werd er Baskisch gesproken. Daarna heeft de stad eeuwenlang de invloed van Frankrijk ondergaan. In de 16e eeuw werd Pamplona, net als het grootste deel van het koninkrijk Navarra, ingelijfd bij Spanje.

 

Íñigo Arista de Pamplona 01

Íñigo Arista de Pamplona

1. Íñigo Arista (Baskisch : Eneko “mijn kleine (liefde”)
Geboren 790 – overleden rond 851. Hij was een Baskische leider en wordt beschouwd als de eerste koning van Pamplona. Hij is een bekendheid geworden na de nederlaag van de lokale Frankische partizanen in 816, en zijn heerschappij wordt meestal gedateerd van kort na de nederlaag van een Karolingische leger in 824.
Hij wordt eerst bevestigd door kroniekschrijvers als een rebel tegen de Emiraat van Córdoba van 840 tot aan zijn dood een decennium later. Herinnerd als de stichter van de natie, zou hij worden doorverwezen naar al in de 10de eeuw door de bijnaam “Arista”,  komt ofwel van Baskische Aritza, letterlijk ‘de eik’, wat ‘de veerkrachtige’) of Latin Aresta ( ‘de grote’).
Hij stichtte drie kloosters, niet ver van Pamplona: Siresa, St. Zacharias en Leyre.
Hij werd begraven in het klooster Leyre na zijn dood rond 851.

Hij was de vader van de volgende bekende kinderen:

 • Assona Íñiguez, die met haar vaders half-broer trouwde, Musa ibn Musa ibn Fortun ibn Qasi, heer van Tudela en Huesca
 • García Íñiguez , regent en daarna opvolger Íñigo als ‘koning’ (Volgt 2)
 • Galindo Íñiguez, vluchtte naar Córdoba, waar hij vriend van Eulogio van Córdoba was. De Musa ibn galind, Amil vanHuesca in 860, vermoord in 870, was blijkbaar zijn zoon.
 • een dochter die trouwde met graaf García el Malo van Aragón

2. García Íñiguez I
Geboren  805 – overleden 882). Ook bekend als García I, hij was de tweede koning van Pamplona van circa 851 tot aan zijn dood. Hij was de zoon van Íñigo Arista , de eerste koning van Pamplona . Opgeleid in Cordoba , was hij een succesvolle militaire leider die tijdens de laatste jaren van het leven van zijn vader de militaire campagnes van het koninkrijk leidde.
Toen zijn vader werd getroffen door verlamming in 842, werd hij regent van het koninkrijk (of misschien co-regent met zijn oom Fortún Íñiguez).  Bij de dood van zijn vader rond 851, slaagde hij erin om de kroon van Pamplona te bemachtigen.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw. Kinderen:

 • Fortún Garcés (Volgt )
 • Onneca Garcés, getrouwd met Aznar Galíndez II , graaf van Aragon.
 • Sancho Garcés, vader van Aznar Sánchez de Larraun, graaf van Aragon – de tweede echtgenoot van zijn neef Onneca Fortúnez -. En Velazquita Sánchez, die naar Mutarrif ibn Musa getrouwd, van de Banu Qasi

 

 

3. Fortún Garcés, bijgenaamd Eén-Oog
Gestorven 922. Hij was koning van Pamplona van 882 tot 905.
Hij was de oudste zoon van García Iñiguez en kleinzoon van Íñigo Arista , de eerste koning van Pamplona .Regerend voor ongeveer dertig jaar, zou Fortún Garcés de laatste koning van de Íñiguez dynastie.
Een drastische verandering vond plaats in 905, toen Sancho Garcés door de Pamplonese adel als koning werd gekozen en Fortún Garcés werd vervangen als koning.  De redenen achter deze beslissing is in het feit dat Sancho Garcés een zeer gerespecteerde militaire prestige had en had de steun van belangrijke figuren zoals Raymond I, graaf van Pallars en Ribagorza , Galindo Aznarez II , graaf van Aragon en Alfonso III , koning van Asturië.
Fortún Garcés trok zich permanent terug in het klooster van Leyre in 905, waar hij overleed in 922. 

Fortún was getrouwd met Auria, de kleindochter van Musa ibn Misa ibn Qasi, met wie hij de volgende kinderen had:

4. Onneca Fortúnez
Geboren rond 848 – overleden na 890. Zij was een Baskische prinses uit het Koninkrijk van Pamplona , later bekend als het Koninkrijk van Navarra. Zij was de dochter van Fortún Garcés en zijn vrouw Auria .
Zij was eerst getrouwd met Abdullah ibn Muhammad al-Umawi van Córdoba en later met Aznar Sánchez van Larraun , graaf van Aragon met wie ze een aantal kinderen had, waaronder:

 • Toda van Pamplona.

5. Toda van Pamplona
Dochter van Onneca Fortúnez en Aznar Sánchez van Larraun. Toda was de kleindochter van Fortún Garcés.
Sancho Garcés huwde haar in 905 en zo wettigde hij (enigszins) het bezit van de troon van Pamplona (Navarra).
Sancho Garcés, zoon van García Jiménez, was een lid van het Huis Jiménez.

Kinderen van Sancho Garcés I en Toda:

 • Urraca van Pamplona huwde Ramiro II van León
 • Oneca van Pamplona huwde Alfons IV “El Monje” van León. Zij was koningin van León tussen 926 en 931, het jaar waarin ze stierf
 • Sancha van Pamplona huwde eerst Ordoño II van León, nadien de graaf van Alavés Álvaro Herrameliz en een derde keer met Ferdinand González, graaf van Castilië
 • García I Sánchez (Volgt Koningen van Navarra nr. 3), koning van Pamplona (Navarra)
 • Velasquita of Belasquita Sánchez huwde eerst graaf van Biskaje Mumo (Nuño), huwde in tweede instantie Galindo van Ribagorza en een derde keer met Fortún Galíndez
 • Munia (Muña) van Pamplona huwde Ordoño I van Asturië
 • Orbita van Navarra huwde (waarschijnlijk) al-Tawil, gouverneur van Huesca. Het zou een postuum geboren dochter kunnen zijn, vanwege haar bijnaam “la huérfana”

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zie ook van CasaCultural: Pomplana en Navarra

Terug naar:

Keizers, Koningen en Hertogen

 

handtekening 2016

1 juli 2016