Tomatensoep

 

tomatensoep

Benodigde ingrediënten voor de tomatensoep (voor 4 personen):

  • 1 kilo Roma tomaten
  • 1 liter water
  • 3 rundvlees bouillonblokjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 1 glas rode wijn
  • 300 gram rundergehakt
  • Peper en zout
  • 1 handje vermicelli

Bereiding (± 45 minuten):

Doe het water in een grote pan en breng het water aan de kook.
Voeg de bouillonblokjes toe en laat het water even doorkoken.
Kruid het gehakt met een beetje peper en zout en draai er kleine balletjes van. Voeg de gehaktballetjes toe aan de bouillon en laat deze een half uur zachtjes koken.

Kook ondertussen een liter water in een pan en leg daar de tomaten (zonder kroontje) 3 minuten in.
Giet de tomaten af en leg ze in koud water, je kan de velletjes er nu zo afhalen. Snijd de tomaten in vieren.

Pel en snipper de ui en snijd de winterpeen in kleine blokjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Verwarm de olijfolie in een grote soeppan en fruit hier in de ui, de knoflook en de winterpeen 5 minuten op laag vuur.
Voeg de tomatenpuree, suiker en de tijm toe en bak de tomatenpuree al roerend 2 minuten mee.

Giet de bouillon met de gehaktballetjes af in een zeef en vang hierdoor de gehaktballetjes op om deze even in een andere pan te doen.

Voeg de tomaten, de bouillon en de wijn toe in de grote soeppan, breng het aan de kook en kook de soep gaar  in 10 minuten.
Pureer de soep met een staafmixer totdat de soep helemaal glad is.
Voeg de gehaktballetjes en de vermicelli toe en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.

Even de soep proeven en eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Schep de soep in soepkommen en serveer het met stokbrood.

Eet smakelijk!

 

De keuken van John

koksmuts JO 2016

31 maart 2016