Nissewaard

 

Nissewaard is een gemeente op het eiland Voorne-Putten in het zuiden van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente is op 1 januari 2015 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse en omvat het gehele (voormalige) eiland Putten en het oosten van het (voormalige) eiland Voorne.

De website Nissewaardig toont foto’s van deze regio, welke het eiland Putten en een klein gedeelte van Voorne bestrijkt.

De gemeenteraden van Spijkenisse en van Bernisse hebben in juli 2013 tot de nieuwe naam Nissewaard besloten. Op 19 november 2014 werd de nieuwe gemeenteraad gekozen.

Op 1 januari 2018 werd er een grenscorrectie doorgevoerd met de gemeente Hellevoetsluis. Sinds deze datum valt het dorp Oudenhoorn onder deze gemeente en niet meer onder Nissewaard.

Nissewaard telt 85.293 (29 april 2016, bron: CBS) inwoners en heeft een oppervlakte van 98,82 km² (waarvan 16,49 km² water).

Het wapen van Nissewaard is op 2 juli 2014 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Nissewaard toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2015, waarbij Bernisse en Spijkenisse werden samengevoegd tot één nieuwe gemeente.

De beschrijving van het wapen luidt als volgt: “Doorsneden; I gedeeld; a in goud een omgewende aanziende leeuw van keel, getongd en genageld van azuur; b gedwarsbalkt van zes stukken azuur en goud, de azuren balken beladen met vier, drie en twee St. Andries-kruisjes [van zilver]; II in sinopel een golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden gouden kroon van drie bladeren en twee parels.”

De heraldische kleuren in de schilden zijn: goud (geel), keel (rood), azuur (blauw), sinopel (groen) en zilver (wit). Met “omgewend” bedoelt men dat de leeuw naar links gericht is (vanuit de persoon achter het schild gezien). Gebruikelijk is dat de heraldische stukken naar rechts (voor de toeschouwer naar links) zijn gericht.Het wapen is door de Hoge Raad van Adel ontworpen. Het toont boven heraldisch rechts, dus voor de kijker links, een leeuw die is afgeleid van de klimmende leeuw uit het wapen van Voorne. Deze leeuw kwam ook al voor in het wapen van Bernisse. Daarnaast staat het wapen van Putten, dat gelijk is aan het wapen van Spijkenisse en dat ook in het wapen van Bernisse voorkwam. Onder is een golvende zilveren lijn in een groen vlak afgebeeld. Deze lijn stelt de Bernisse voor, die midden door de gemeente loopt.
Bron: Wikipedia – Nissewaard
  facebook        

© 28 januari 2018