Lange Ruige Weide

Kaart van Lange Ruige Weide in 1866 door J. Kuyper.

Lange Ruige Weide is een voormalige Zuid-Hollandse gemeente. De gemeente werd in 1964 opgeheven.
De gemeente bestond voor de Franse tijd als ambachtsheerlijkheid Lange en Ruige Weide. Belangrijkste woonkern was Driebruggen. Daar kwam ook de gemeenteraad bijeen. De gemeente omvatte de polders Lange Weide, Ruige Weide en Kortehoeven (ook: Kortenhoeven). Ook de buurtschappen Langeweide en Ruigeweide behoorden tot de gemeente. De gemeente had een oppervlakte van 1.049 ha.

Tijdens de periode waarin Nederland door het Franse keizerrijk was geannexeerd werd Lange Ruige Weide per 1 januari 1812 opgeheven en aan de mairie Waarder toegevoegd.

Na het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid werd deze Franse maatregel op 1 januari 1818 teruggedraaid. Drie jaar later werd Lange Ruige Weide samen met de buurgemeenten Oukoop en Papekop op 1 januari 1821 overgeheveld van de provincie Utrecht naar Holland.

Wapen Lange Ruige Weide

De gemeente had geen eigen wapen dat door de Hoge Raad van Adel was goedgekeurd. Wel werd een officieus wapen gevoerd, bestaande uit een veld van goud, waarop een blauwe schaapscheerderschaar. Dit was een enigszins gewijzigde versie van het wapen van de familie Buddingh. Nicolaas Willem Buddingh werd in 1804 ambachtsheer van Lange Ruige Weide. De gemeente is in 1964 opgegaan in de gemeente Driebruggen. In het wapen van Driebruggen werd het wapen in andere kleuren opgenomen in een van de kwartieren. Sinds 2011 valt Lange Ruige Weide onder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De buurtschap Ruigeweide is thans onderdeel van Oudewater.  In het wapen van Bodegraven-Reeuwijk zijn geen elementen uit het wapen van Lange Ruige Weide opgenomen.

Vermeldingen:
Lange Ruige Weide – Wikipedia
Polder Langeweide – RHC (rhcrijnstreek.nl)
Gemeentehuis van Lange Ruige Weide en Driebruggen – RHC (rhcrijnstreek.nl)
Verloren plaatsnamen: Lange Ruige Weide – Postzegelblog
Scans bij FamilySearch van aktes uit Lange Ruige Weide » Genealogie Werkbalk

 

 facebook

© 21 april 2019, laatst bijgewerkt op 12 november 2022