Ottoland

Ottoland rond 1860. 475 inwoners.

Ottoland is een dorp in het midden van de Alblasserwaard in de gemeente Molenwaard, provincie Zuid-Holland.

Tot in de jaren 80 telde het dorp twee straten, met de namen A en B. Vanaf het moment dat er ook nieuwbouw in het dorp verscheen, kreeg het dorp er ook “echte” straatnamen bij. In 1986 kreeg Ottoland landelijke bekendheid door een grote brand, waarbij een aantal monumentale boerderijen sneuvelde. Door de vorst kon de brandweer niet snel bij het water en de harde wind van die koude avond zorgde ervoor dat het vuur over verschillende rieten daken werd verspreid.

In Ottoland zijn er 14 rijksmonumenten: 9 boerderijen, waarvan 7 uit de 17e eeuw, de Hervormde kerk en 4 archeologische vindplaatsen.

 

Het wapen van Ottoland werd op 25 juni 1947 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Ottoland verleend. Op 1 januari 1986 ging de gemeente over naar de nieuw opgerichte gemeente Graafstroom. Het wapen van Ottoland is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Graafstroom zijn geen elementen uit het wapen van Ottoland overgenomen. Sinds 1 januari 2013 valt Ottoland onder de gemeente Molenwaard. In het wapen van Molenwaard zijn twee lisdodden uit het wapen van Liesveld opgenomen, die ook in het wapen van Ottoland voorkwamen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Gedeeld; I in zilver een dwarsbalk van sabel, boven vergezeld van 2 liesbossen van sinopel naast elkaar, II in zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.
De heraldische kleuren in het wapen zijn: zilver (wit), sinopel (groen) en sabel (zwart). Het schild is gedekt met een gravenkroon.
Het wapen is een combinatie van twee wapens. Het eerste deel is het wapen van de Baronie van Liesveld, waarin de voormalige heerlijkheid Ottoland lag, en een onderdeel van het wapen van de Friese Nassau’s, heren van Ottoland en Blokland van 1636 tot 1795. Het tweede deel is waarschijnlijk gerelateerd aan het geslacht Van Arkel. Aanvankelijk had de gemeente een ander voorstel ingediend, dat door de Hoge Raad van Adel op historische gronden werd afgewezen.

Bron: Wikipedia – Ottoland
Voorouders van mij te Ottoland waren:
 • Theunis Aarts Con. Geboren 17 maart 1630 te Goudriaan. Overleden 2 december 1695 te Ottoland. Zoon van Aert Jans Con en Crijntje Aerts de Soij. Hij was getrouwd met  Ingetje Ariens Verhoef.
 • Jan Teunis Aarts VerhoefGeboren 1657 , gedoopt 2 april 1657 te Goudriaan. Overleden op 20 oktober 1698 te Ottoland. Zoon van Teunis Aertse Con en Ingetje Ariens Verhoef.
  Hij trouwde op 19 december 1683 te Ottoland met Neeltje Jans Vasen. Geboren 1651, overleden 12 november 1651 te Ottoland.
 • Neeltje Jansdr Verhoef. Geboren 1688. Gedoopt Ottoland op 21 januari 1688. Dochter van Jan Teunis Aarts Verhoef en Neeltje Jans Vasen. Neeltje is als overleden aangegeven op 5 februari 1761 Bleskensgraaf.
  Zij trouwt (kerk) Molenaarsgraaf op 3 maart 1709 met Arie Pieterse Huijsman.
 • Claasje Cornelisdr Stolk. Geboren voor 1679. Dochter van Cornelis Pietersz Stolk en Leentje Claasdr Stolker.
  Zij is getrouwd op 14 augustus 1695 te Ottoland met
 • Cornelis Gerritsz Stuijver
  Geboren 1671, gedoopt op 7 juni 1671 te Goudriaan. Zoon van Gerrit Stuijver.