Koningen van Provence

 

Het koninkrijk Provence was een Karolingisch koninkrijk dat ontstond in 855 in de Provence uit het West-Frankische rijk en in 933 opging in het koninkrijk Bourgondië. Zoals in andere Karolingische koninkrijken werd de koning verkozen door de magnaten van het rijk, waardoor de oudste zoon niet automatisch de kroon erfde. Het koninkrijk werd gecreëerd voor Karel van Provence, de derde zoon van keizer Lotharius I, koning van Midden-Francië, kleinzoon van Lodewijk de Vrome, de andere zoon Lotharius II krijgt het noordelijke deel van Bourgondië en Lotharingen (naar hem vernoemd) en Lodewijk II Italië.

Het Koninkrijk Provence was echter vooral verbonden met de familie van de Bosoniden, die de heersers van het koninkrijk zouden leveren vanaf 871 tot het opging in het koninkrijk Bourgondië in 933. Het rijk strekte zich uit over de huidige provincie Provence en de streek van Vienne en Lyon.
De Bosoniden zijn een adellijke familie uit de Karolingische periode. Deze familie stamt af van Bivinus en kende haar hoogtepunt in de 9e en 10e eeuw, toen de familie zowel de keizerskroon als kroon van Frankrijk en de Provence verkregen.Door sommige onderzoekers wordt de familie in drie takken ingedeeld, met name de Biviniden, Hubertianen en Warnerianen, die elk een grote rol speelden binnen de Europese geschiedenis na de val van het Karolingische Rijk. De laatste tak van de familie, de Warnerianen, verdween in de tweede helft van de 11e eeuw.

 

Provence

Provence

Boso van Provence

Boso van Provence

1. Boso van Provence, of van Vienne of van Bourgondië
Geboren 844 – overleden Vienne, 10 januari 887. Zoon van Bivinus van Metz en Richardis (Zie Graven van Arles nr. 2a), dochter van Boso van Arles.
Hij stichtte in 879 het koninkrijk Bourgondië en werd in datzelfde jaar koning van Provence en werd zo de eerste koning binnen het vroegere Frankische Rijk die niet van Karel de Grote afstamde.

De eerste vrouw van Boso is onbekend. Volgens kwade geruchten heeft Boso haar laten doden om met Ermengarde te kunnen trouwen. Ze hadden een dochter:

  • Willa (ca. 865 – vóór 924), gehuwd met Rudolf I van Bourgondië

Boso huwde 2e met  Ermengarde (Zie Hertogen van Spoleto nr. 4)(dochter van  koning Lodewijk II van Italië en Engelberga van Parma)
Zij hadden de volgende kinderen:

  • Engelberga van Provence, eerst gehuwd met Karloman II van Frankrijk (866-884) en daarna met Willem I van Aquitanië (-918)
  • Irmgard (877 – na 924)(Volgt 2a)
  • Lodewijk de Blinde (880-923), koning van Provence (Volgt 2b)

2a. Irmgard van Provence
Geboren 877 – overleden na 924. Dochter van Boso, Koning van Provence en Ermengarde van Italië.
Zij was gehuwd met Manasses (± 870 – na 925), graaf van Dijon.

Zoon:

  • Manasses I van Dijon van Châlon, hertog van Bourgondië. (Volgt Graven van Châlon nr. 4)

2b. Lodewijk van Provence, bijgenaamd Lodewijk de Blinde
Geboren rond 881 – Arles, 5 juni 928), was koning van Provence (Zuid-Bourgondië) van 887 tot 928 en koning van Italië van 900 tot 902. Hij was ook keizer van het Roomse Rijk (toen nog niet “Heilig” genoemd) van 901 tot 905.

Na de dood van zijn vader Bosso van Provence in 887, huldigde hij samen met zijn moeder Ermengard koning Karel III de Dikke, die in ruil Lodewijk als koning van de Provence erkende en hem zelfs zou hebben geadopteerd. In 889 werd dit bevestigd door koning Arnulf van Karinthië en de lokale adel koos hem in 890 tot koning.

Lodewijk huldigde Arnulf in 894 en voerde in 895 een oorlog tegen de Saracenenin Fraxinet. In 900 boden Italiaanse edelen hem de koningskroon aan. Lodewijk ging op deze uitnodiging in en versloeg de regerende koning Berengar. In datzelfde jaar werd Lodewijk in Pavia tot koning van Italië gekroond. Het volgende jaar werd hij ook door de paus in Rome tot keizer gekroond. In 902 werd Lodewijk echter verslagen door Berengar. Hij zwoer een eed aan Berengar dat hij naar huis terug zou keren en nooit meer zou proberen om koning van Italië te worden.

In 905 deed Lodewijk echter nog een poging om koning van Italië te worden maar Berengar versloeg hem bij Verona. Als straf voor het verbreken van zijn eed, liet hij Lodewijk zijn ogen uitsteken en dwong hem het keizerschap af te staan. Lodewijk was tot zijn dood koning van de Provence maar de werkelijke macht lag bij zijn zwager Hugo van Arles. Hugo trouwde met zijn zuster en zou Lodewijk na zijn dood als koning opvolgen, en later ook koning van Italië worden.

Toen Lodewijk in 900 uitzicht had op het koningschap van Italië, werd ook een verloving aangegaan met Anna, een natuurlijke dochter van Leo VI van Byzantium. Er is echter geen enkele aanwijzing dat ook een huwelijk is voltrokken, en omdat Lodewijk al snel zijn positie in Italië verloor, had Leo er natuurlijk ook geen belang meer bij. In tegenstelling tot oudere bronnen gaan moderne bronnen er daarom vanuit dat dit huwelijk niet is voltrokken.

Lodewijk was wel zeker getrouwd met Adelheid, een nicht van Rudolf I van Bourgondië en werd de vader van:

  • Karel van Vienne (901-na januari 962), graaf van Vienne (Volgt 3)
  • Rudolf, vermeld in 929

3. Karel (Constantijn) van Vienne (vóór 910 – 962) was de enige zoon van koning Lodewijk de Blinde van Provence en Adelheid, een nicht van Rudolf I van Bourgondië, maar was niet in staat om zijn vader op te volgen.

Karel werd in 926 graaf van Vienne, als opvolger van zijn oom Hugo van Arles die koning van Italië werd. In 928 moest hij dat graafschap echter alweer opgeven ten gunste van Herbert II van Vermandois. Toen zijn vader in 929 overleed, riep Hugo (die de werkelijke macht in het koninkrijk Provence had) zichzelf tot koning uit. Hoewel Karel geen functies meer had, bleef hij in Vienne wonen en de grafelijke titel voeren. In 943 zwoer hij trouw aan koning Koenraad van Bourgondië.

Karel was getrouwd met Theutberga van Troyes (geb. ca. 900), dochter van Werner van Sens (ca. 875 – 6 december 924) en Theutberga van Arles (ca. 885 – voor september 948). Werner was burggraaf van Sens en graaf van Troyes en sneuvelde in gevechten tegen “heidenen”. Theutberga was een dochter van Theobald van Arles en Bertha van Lotharingen (863 – 8 maart 925), buitenechtelijke dochter van Lotharius II bij Waldrada.

Karel en Theutberga kregen de volgende kinderen:

  • Richard
  • Hubert, mogelijk dezelfde als graaf Humbert van Belley
  • Constantia (Volgt 4), gehuwd met Bosso II van Arles4. Constantia van Vienne
Geboren ca. 925 – ca. 964. Dochter van Karel van Vienne en Theutberga van Troyes.
Zij was gehuwd met Bosso II van Arles (ca. 910 – ca. 966). Hij was een zoon van Rotbald I van de Provence. In 935 werd hij graaf van Avignon, in 948 graaf van Arles en graaf van Provence in opvolging van zijn oom Boso I.
Zij kregen de volgende kinderen:

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Terug naar:

Keizers, Koningen en Hertogen

  facebook   Email

 

handtekening 2016