Hekelingen

Het dorp Hekelingen in 1793, Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver

Hekelingen in 1866, door J. Kuijper. 650 inwoners.

Hekelingen is een dorp op het eiland Putten, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
De oudste nog bestaande gesigneerde luidklok van Nederland (gesmeed in 1285) werd geluid in de eerste (niet meer bestaande) kerk van Hekelingen. Deze luidklok bevindt zich vanaf 1916 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Sinds de 19e eeuw vaart er een veerpont tussen Hekelingen en Nieuw-Beijerland in de Hoeksche Waard, die tegenwoordig de enige autoverbinding is over het Spui.

Hekelingen is één van de oudste dorpen op Voorne-Putten, de eerste documentatie waarin de naam “Hekelinge” wordt genoemd stamt uit 1322, maar al in de 13de eeuw is het dorp ontstaan als dijknederzetting en het is nu nog een dijkdorp. In de polders van Hekelingen zijn opgravingen gedaan waaruit blijkt dat er reeds 3000 jaar geleden mensen woonden in dit gebied.

Hekelingen was tot 1966 een zelfstandige gemeente, maar had wel al sinds 1 april 1817 dezelfde burgemeester als Spijkenisse. Van 1812 tot 1817 was Hekelingen toegevoegd aan Spijkenisse. Sinds 1 mei 1966 maakte het weer deel uit van de gemeente Spijkenisse. Het dorp werd toentertijd opgenomen als wijk van Spijkenisse. Begin 21ste eeuw is hier weer verandering ingekomen, en was het geen wijk meer, maar werd weer als dorp beschouwd.Tot en met 31 december 2014 was Hekelingen onderdeel van de gemeente Spijkenisse. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Nissewaard.

Wapen van Hekelingen

Het wapen van Hekelingen werd op 18 november 1936 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Hekelingen toegekend. Vanaf 1 januari 1984 tot 1 januari 2015 maakte Hekelingen deel uit van de gemeente Spijkenisse. Het wapen van Hekelingen is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Spijkenisse zijn geen elementen uit het wapen van Hekelingen overgenomen. Sinds 1 januari 2015 valt Hekelingen onder de gemeente Nissewaard.[1]

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Gedeeld; I in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, in den rechterbovenhoek een schildje van goud beladen met drie St.Andrieskruisen van keel, II in zilver een verkort St. Andrieskruis van sabel.” De heraldische kleuren zijn azuur (blauw), goud (geel), zilver (wit) en sabel (zwart). In de heraldiek zijn links en rechts van achter het schild bezien, dus voor de toeschouwer verwisseld.
De voormalige heerlijkheid Hekelingen voerde reeds dit wapen. De leeuw is waarschijnlijk afkomstig uit het Wapen van Holland. Het bijschildje is het wapen van Van Putten, reeds in 1307 heren van Hekelingen. Bakker (1798) beschrijft de drie kruisjes als zwart. De herkomst van het heraldisch linkerdeel is onbekend.
Bron: Wikipedia – Hekelingen
Voorouders van mij te Hekelingen zijn:
Braat (1655), Verrij (1679) en De Raat (1730).
  facebook        

© donderdag 19 oktober 2017