Ruïne Toutenburg

Schilderij van Kasteel Toutenburg

 

Laan naar de Ruïne Stoutenburg. © JohnOoms.nl 2018

Op zondag 23 september 2018 kwamen wij uit Blokzijl en we reden richting Vollenhove. Toen we door Vollenhove reden zagen we een bordje “Ruïne Toutenburg”. Daar wilden wij wel even gaan kijken. Wij kwamen aan voor een laantje met prachtige beelden.
Toen we dit laantje uitliepen zagen we Ruïne Toutenburg liggen.

 

 


Toutenburg
 was een middeleeuws kasteel in het Nederlandse stadje Vollenhove.
Het werd rond 1500 gebouwd.
Het kasteel werd gebouwd voor Georg Schenck van Toutenburg, een Duits edelman uit Tautenburg in Thüringen, die werd benoemd tot schout van Vollenhove.

Georg Schenck van Toutenburg (1480-1540)

Georg Schenck van Toutenburg
(Duits: Georg Schenk von Tautenburg) was een Duitse edelman, die carrière maakte in het bisdom Utrecht en uiteindelijk stadhouder werd in de noordelijke gewesten.

Georg Schenk kwam in 1496 mee in het gevolg van Frederik van Baden, die dat jaar bisschop van Utrecht en landsheer van Overijssel werd. In zijn dienst bracht hij het tot drost van Vollenhoven. In 1521 werd hij stadhouder van Friesland. Later werd hij ook stadhouder van Overijssel, Drenthe en Groningen.
In 1531 werd Georg toegelaten tot de Orde van het Gulden Vlies.

Georg Schenck bouwde de Toutenburg in Vollenhove, waar hij was benoemd als schout. Via zijn eerste vrouw Anna de Vos van Steenwijk tot Batinge († 1526) kwam hij in het bezit van het riddermatige huis Batinge bij Dwingeloo.
UIt dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  • Frederik Schenck van Toutenburg (1503 – 1580), aartsbisschop van Utrecht.
  • Lodewijk Schenk van Toutenburg (1505 – 1526)
  • Maria Schenck van Toutenburg (1510 – 1552), abdis van de Abdij van Rijnsburg.

Hij hertrouwde in 1526 met gravin Johanna van Egmond, dochter van graaf Jan III van Egmond en Magdalena van Werdenburg.
Uit dit huwelijk een zoon:

  • Carel Schenck van Toutenburg

Georg Schenck van Toutenburgh overleed in 1540, waarna het kasteel in bezit kwam van Carel en na diens dood eigendom werd van Carels oudere halfbroer de aartsbisschop Frederik. Na de dood van Frederik in 1580 kwam het in handen van de geslachten Van Haersolte en Van Boetselaer.

Ruïne Toutenburg © JohnOoms.nl  2018

In de 18e eeuw raakte het bouwwerk in verval, er resteert alleen nog een ruïne. Een maquette van het oorspronkelijke kasteel is te zien in het Cultuur Historisch Centrum van Vollenhove. Hier bevinden zich ook diverse overblijfselen waaronder bouwelementen, aardewerk en de windvaan van de toren.

Bronnen:

Terug naar:

Kastelen

  facebook       

© 23 september 2018