Krimpenerwaard

 

Gemeente Krimpenerwaard                                                 Afbeelding: Gemeentenatlas.nl

Krimpenerwaard is sinds 1 januari 2015 een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Deze gemeente is een samenvoeging van de gemeenten Nederlek, OuderkerkVlist, Bergambacht en Schoonhoven . In de betreffende herindelingswet is de naam vastgesteld op Krimpenerwaard. Voordat de nieuwe gemeente een feit was, werd de werknaam K5-gemeenten gehanteerd.

De gemeente heeft een oppervlakte van 161,31 km² (148,40 km² land en 12,91 km² water) De gemeente telt 56.048 inwoners (1 januari 2019). Het bestuurscentrum is gevestigd te Stolwijk.

Op 4 april 2016 is Roel Cazemier beëdigd als burgemeester.

De gemeente omvat het merendeel van het landschap de KrimpenerwaardKrimpen aan den IJssel is echter buiten de nieuwe gemeente gebleven, omdat deze plaats sterk op Rotterdam is georiënteerd. Een gebied ten zuiden van Gouda in de Krimpenerwaard nabij Stolwijkersluis behoort sinds 1964 bij de gemeente Gouda. Anderzijds ligt een deel van Haastrecht binnen de gemeente, maar buiten de Krimpenerwaard. Dat laatste geldt ook voor de oostzijde van Vlist en Bonrepas en de wijk Schoonhoven-Oost. De gemeente Krimpenerwaard omvat de woonplaatsen: Ammerstol, BergambachtBerkenwoudeGouderakHaastrechtKrimpen aan de Lek, Lageweg, Lekkerkerk, Opperduit, Ouderkerk aan den IJsselSchoonhoven, Schuwacht, StolwijkVlist en Willige Langerak (gedeeltelijk).

Het wapen van Krimpenerwaard werd op per Koninklijk Besluit op 1 februari 2016 aan de op 1 januari 2015 ontstane Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard toegekend. Deze gemeente is een samenvoeging van de gemeenten NederlekOuderkerkVlist, Bergambacht en Schoonhoven. De officiële omschrijving luidt:

“Gevierendeeld; I in zilver een leeuw van sabel; II in keel een kasteel van goud, bestaande uit drie gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan de beide buitenste; III in keel een ster van goud; IV in zilver drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels”.

Het wapen is samengesteld uit elementen van de voormalige gemeenten; de ster van Ouderkerk, de drie wassenaars van het geslacht van Polanen, de leeuw van Schoonhoven en het kasteel van Vlist.

 

 

 

Bron: Wikipedia – Krimpenerwaard

Terug naar:

  facebook       

© zondag 22 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 26 mei 2022