Krimpenerwaard

 

Gemeente Krimpenerwaard                                                 Afbeelding: Gemeentenatlas.nl

Krimpenerwaard is sinds 1 januari 2015 een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Deze gemeente is een samenvoeging van de gemeenten Nederlek, OuderkerkVlist, Bergambacht en Schoonhoven . In de betreffende herindelingswet is de naam vastgesteld op Krimpenerwaard. Voordat de nieuwe gemeente een feit was, werd de werknaam K5-gemeenten gehanteerd.

De gemeente heeft een oppervlakte van 161,31 km² (148,40 km² land en 12,91 km² water).
De gemeente telt 57.775 inwoners (1 januari 2024). Het bestuurscentrum is gevestigd te Stolwijk.

Op 1 januari 2015 werd Tjerk Bruinsma waarnemend burgemeester van de herindelingsgemeente Krimpenerwaard.
In februari 2016 droeg de gemeenteraad Roel Cazemier voor om daar de burgemeester te worden. Op 4 april 2016 werd Roel Cazemier beëdigd als burgemeester. In maart 2021 gaf Cazemier te kennen niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn als burgemeester van deze gemeente.
Op 20 januari 2022 werd Pieter Paans burgemeester van Krimpenerwaard. Op 16 mei 2022 trad Paans per direct terug als burgemeester van Krimpenerwaard.
Met ingang van 25 mei 2022 werd Pauline Bouvy-Koene benoemd tot waarnemend burgemeester van Krimpenerwaard.
Op 8 januari 2024 werd Hans Beenakker burgemeester van Krimpenerwaard.

De gemeente omvat het merendeel van het landschap de KrimpenerwaardKrimpen aan den IJssel is echter buiten de nieuwe gemeente gebleven, omdat deze plaats sterk op Rotterdam is georiënteerd. Een gebied ten zuiden van Gouda in de Krimpenerwaard nabij Stolwijkersluis behoort sinds 1964 bij de gemeente Gouda. Anderzijds ligt een deel van Haastrecht binnen de gemeente, maar buiten de Krimpenerwaard. Dat laatste geldt ook voor de oostzijde van Vlist en Bonrepas en de wijk Schoonhoven-Oost. De gemeente Krimpenerwaard omvat de woonplaatsen: Ammerstol, BergambachtBerkenwoudeGouderakHaastrechtKrimpen aan de Lek, Lageweg, Lekkerkerk, Opperduit, Ouderkerk aan den IJsselSchoonhoven, Schuwacht, StolwijkVlist en Willige Langerak (gedeeltelijk).

Het wapen van Krimpenerwaard werd op per Koninklijk Besluit op 1 februari 2016 aan de op 1 januari 2015 ontstane Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard toegekend. Deze gemeente is een samenvoeging van de gemeenten NederlekOuderkerkVlist, Bergambacht en Schoonhoven. De officiële omschrijving luidt:

“Gevierendeeld; I in zilver een leeuw van sabel; II in keel een kasteel van goud, bestaande uit drie gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan de beide buitenste; III in keel een ster van goud; IV in zilver drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels”.

Het wapen is samengesteld uit elementen van de voormalige gemeenten; de ster van Ouderkerk, de drie wassenaars van het geslacht van Polanen, de leeuw van Schoonhoven en het kasteel van Vlist.

 

 

Uit:
Krimpenerwaard (gemeente) – Wikiwand
Wapen van Krimpenerwaard – Wikiwand
Links:
Gemeente Krimpenerwaard
Welkom in de Krimpenerwaard
RTV Krimpenerwaard
Krimpenerwaardse Geslachten – Hogenda.nl
Kastelen in de Krimpenerwaard. – Hogenda.nl
IJsselstreekradio
Groeten uit de Krimpenerwaard | Facebook

Terug naar:

facebook

© 22 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 20 april 2024