Nazaten Graven van Châlon

Chalon

De streek van Châlon, Cabillonensis ager, werd ten tijde van Julius Caesar bevolkt door Ambarri en de Zediones, volken die behoorden tot de Eduenzen.

Onder keizer Honorius werd het gebied ondergebracht bij Lugdunum primum. Na het Romeinse bewind volgde het bewind der Bourgondiërs. De hoofdstad die Cabilloinim, Cabillo, en ook Cabillumnum, Cabillunum, Caballinum en Calallodunum werd genoemd, werd onder het Romeinse bewind beschouwd als de tweede stad van de streek van Lyon. De streek van Châlon bestaat uit twee delen, gescheiden door de Saône. Het ene deel is het eigenlijke Chalon, het andere Bresse châlonnaise, bestaat uit de kasselrijen Cuiseri en Sagi, die in 1289 door Amadeus V van Savoye afgestaan werden aan Robert II van Bourgondië, in ruil voor een gebied in en rond Bresse.

Ten tijde van de erfelijke graven, omvatte het gebied ook Charolais. De koningen van Bourgondië verbleven veel in Châlon. Gontram had er zijn paleis, riep er concilies samen en stierf er.

De Vandalen keerden de stad volledig om in de 5e eeuw. Chramnus, de zoon van koning Chlotarius I overmeesterde de stad in de 6e eeuw en in de 8e eeuw koelden de Saracenen er hun woede.

De eerste graven van Châlon waren afzetbaar en sommigen van hen waren ook graaf van Mâcon en van een deel van Charolais.

Jan III van Châlon-Arlay (†1418) trouwde in 1386 met de laatste telg van de Baux, erfprinses Maria van de Baux-Orange (†1417). Jan werd de eerste prins van Orange uit het huis Châlon-Arlay. Hun kleinzoon Willem van Châlon-Arlay (1414-1475) was de eerste van het huis Châlon-Arlay die zich prins Willem van Orange mocht noemen.

 

1. Garin van Châlons
Geboren in 780 – overleden in  853.
Hij was gehuwd met Alba d’Autun.
Zoon:

  • Bernard van Châlon  815-868

2. Bernard van Châlons
Hij is geboren in 815 – overleden in 868 te Aken.
Hij was gehuwd met Luitgarde d’Auvergne.
Dochter:

  • Ermengarde van Châlon  850-881

 

 

3. Ermengarde van Châlons
Zij is geboren in  850 in Châlon – overleden in 881. Dochter van Bernard van Châlon en Luitgarde d’Auvergne.
Zij was gehuwd  met Manasses van Dijon.
Zoon:

  • Manasses I van Dijon van Châlon  870-925


4. Manasses I van Châlon
Geboren 887 – overleden 918. Graaf van Châlon en Dijon. Zoon van Ermengarde van Chalons en Manasses van Dijon.
Graaf van Châlon en Dijon.
Hij was gehuwd met Irmgard van Bourgondië, dochter van Boso, Koning van Provence en Ermengarde van Italië (dochter van koning Lodewijk II van Italië  en Engelberga van Parma. Door dit huwelijk werd hij hertog van Bourgondië.

  • Giselbert
  • Ermengarde van Châlon  914-967, gehuwd met  Leutald I van Mâcon


5. Giselbert van Châlon
Geboren omstreekd 900 – overleden Parijs, 8 april 956. Hij was een zoon van graaf Manasses I (ca. 870 – na 925) van Dijon en Châlon, zoon van Manasses van Dijon en van Irmgard van Neder-Bourgondië, dochter van graaf Bosso van Provence. Vanaf 936 was hij graaf van Autun, Chalon, Dijon,Troyes en Beaune, en mede-hertog van Bourgondië. In 952 volgde hij zijn zwager Hugo de Zwarte op als hertog van Bourgondië, maar hij gebruikte die titel niet maar noemde zichzelf “eerste graaf” van Bourgondië. Giselbert probeerde buiten de machtsstrijd in West-Francië te blijven maar was gedwongen om zich in 955 bij Hugo de Grote aan te sluiten. Hij stierf zonder zoon en zijn schoonzoon Otto, getrouwd met zijn dochter Luitgarde, volgde hem op. Zijn dochter Adelheid (ca. 928 – na 987) huwde met Robert I van Meaux.
Dochters:

  • Luitgarde
  • Adelheid (Volgt )

6. Adelheid van Châlon
Geboren  circa 928 – overleden na augustus 987. Dochter van Giselbert van Châlon en Ermengarde van Bourgondië.
Zij was gehuwd met Robert I van Meaux (± 910 – 19 juni 966). Hij was een zoon van Herbert II van Vermandois en van Adelheid van Frankrijk. In 946 werd de erfenis van zijn vader zo veel mogelijk versnipperd door Hugo de Grote en werd Robert graaf van Meaux. Door zijn huwelijk met Adelheid, erfdochter van Giselbert van Châlon, verwierf hij  de graafschappen Châlon-sur-Saône, Troyes en Baume. Uit hun huwelijk zou het graafschap Champagne ontstaan. In 959 nam hij Dijon in en verdreef hij de bisschop van Troyes. In beide gevallen moest hij echter inbinden onder druk van respectievelijk Lotharius van Frankrijk en Bruno de Grote.
Kinderen:

  • Heribert (950-995)
  • Adelheid, gehuwd met Godfried I van Anjou  ( – 987) (Volgt Graven van Anjou nr. 7a)

Uit o.a. Wikipedia, de vrije encyclopedie

Terug naar:

Graven en Gravinnen

 

handtekening 2016

5 augustus 2016