Wadenoijen is een dorp in de gemeente Tiel in de provincie Gelderland. Het dorp ligt aan de rivier de Linge ten westen van Tiel en ten oosten van Geldermalsen.
De naam van het dorp is afgeleid van de oud-Nederlandse woorden wada en oye, die respectievelijk doorwaadbare plaats en weideland betekenen. In oude geschriften werd de naam geschreven als Wadake en Wadehem en andere vergelijkbare vormen, zoals Vadae, Vadense, Vadensis.
Als het Bataafse Vadam een oude spelling van het dorp is, dateert de oudste vermelding van Wadenoijen al uit het jaar 107.Ook andere plaatsen worden echter genoemd als mogelijke kandidaten, zoals Herwaarden (volgens Vincent Hunink in zijn vertaling van Tacitus) en, sinds de vondst van resten van een grote Bataafse tempel, de omgeving van Maren-Kessel.
De hervormde kerk is gebouwd rond 1100 en bestaat uit een romaanse toren en schip en een gotisch koor.
Van 1882 tot 1950 had Wadenoijen een station aan de spoorlijn Elst – Dordrecht. Sinds april 2007 is Wadenoijen wederom per trein te bereiken via het nabijgelegen station Tiel Passewaaij.
Nabij het dorp stond een poldermolen, die vroeger de dorpspolder bemaalde. Tegenwoordig staat deze in Neerijnen.
Wadenoijen maakte van 1 januari 1812 tot 1 januari 1818 deel uit van de gemeente Zoelen en was daarna tot 1 juli 1956 een zelfstandige gemeente, die ook het dorp Drumpt en de buurtschap Passewaaij omvatte. Bij de gemeentelijke herindeling van 1956 werd de gemeente Wadenoijen deels bij Zoelen en deels bij Tiel gevoegd. Bij de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1978 werd het andere deel van Wadenoijen ook bij Tiel gevoegd.
Het wapen van Wadenoijen werd op 11 augustus 1833 per Koninklijk Besluit door de Hoge Raad van Adel aan de Gelderse gemeente Wadenoijen toegekend. Vanaf 1 juli 1956 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Wadenoijen opging in de gemeenten Tiel en Zoelen. Overigens werd bij de gemeentelijke herindeling per 1978 ook het Zoelse deel van Wadenoijen bij Tiel gevoegd.
De blazoenering van het wapen luidt als volgt:
“In keel een zalm van natuurlijke kleur, paalsgewijze geplaatst, in de hoeken van het schild vergezeld van een kruisje van goud.”
Bij de site Nederlandse Gemeentewapens is niets bekend over de oorsprong van dit wapen. De zalm zou kunnen verwijzen naar de zalmvisserij op de Waal als bestaansbron.
Uit:
Voormoeder:
Marrigje van Wajenoje
Geboren omstreeks 1645, te Wadenoijen. Overleden in 1686. Dochter van Gerrit van Wajenoje.
Zij is in de Nederduits Gereformeerde Kerk in 1686 getrouwd met Frans Adriaensz van Rooijen. Geboren rond 1640 te Lexmond, overleden na 1690. Zoon van Adriaen Jans van Rooijen en Willemke Jans Prinsen.
Terug naar: