Arendsoog

Arendsoog

Arendsoog is een Nederlandse kinderboekenserie geschreven door Jan Nowee (1901-1958) en later door zijn zoon Paul Nowee (1936-1993).

Jan Nowee was schoolhoofd van de Paulusschool in Den Haag. In zijn vrije tijd deed hij onder andere vrijwilligerswerk in de rooms-katholieke Vincentius-bibliotheek. Daar werd Nowee geconfronteerd met kinderen, vooral jongens, die op zoek waren naar cowboyverhalen, maar die daar niet konden vinden. De boeken van Karl May waren vaak nog te moeilijk en te ruw in taalgebruik voor deze jongeren en voor de rest was er eigenlijk niets in dat genre voorhanden.

Nowee besloot zelf een boek te gaan schrijven. In 1935 was hij klaar met zijn boek, dat hij Arendsoog noemde, naar de held uit het boek. Johannes Nowee schreef in 1936 deel 2: Witte Veder. Pas na de Tweede Wereldoorlog verscheen in 1949 deel 3 uit de serie. Toen de KRO in 1950 een hoorspel van Arendsoog ging uitzenden, werden de boeken pas echt bekend en werd Arendsoog onder jong en oud een begrip. In 1958 overleed Johannes Nowee plotseling, terwijl hij halverwege deel 20 was. Zijn zoon Paul besloot dit deel af te schrijven en schreef nog 43 andere delen totdat hij in 1993 zelf stierf.

In de Arendsoogboeken wordt geen blad voor de mond genomen over misstanden als de onderdrukking van de Indianen of de slavenhandel. De katholieke Kerk speelt, geheel naar de geest van de tijd, in de eerste delen in de gedaante van een pater een niet onbelangrijke beschavende rol.

Bob Stanhope, alias Arendsoog, is de zoon van een Amerikaanse veehouder in Arizona. Als kind moet hij meemaken dat zijn vader door rovers wordt doodgeschoten, en dat motiveert hem later zijn leven te wijden aan de bestrijding van misdaad. Arendsoog dankt zijn bijnaam, die hij van de Indianen heeft gekregen, aan zijn bijzonder scherpe ogen; hij staat erom bekend in het donker nog uitstekend te kunnen zien. Zijn Indiaanse vriend Witte Veder heeft daarentegen weer een bovengemiddeld gehoor, kan uitstekend het weer voorspellen en heeft veel kennis van indiaanse geneeskunst. Beide helden zijn bovengemiddelde schutters en zeer bedreven in de kunst van het sluipen.

De Arendsoogverhalen zijn detectiveverhalen in een Wilde-Westen-omgeving. De verhalen betreffen meestal een zaak die de politie niet opgelost krijgt, waarna een beroep op Arendsoog gedaan wordt. Arendsoog trekt er dan samen met Witte Veder op uit en lost in de loop van het verhaal de zaak op.

Boeken

Arendsoog
Nummer Titel
1 Arendsoog
2 Witte Veder
3 Het raadsel van de Mosquitovallei
4 Arendsoog in de knel
5 De bende van de Blauwe Bergen
6 Arendsoog knapt het op
7 Arendsoog en de verdwenen rivier
8 Het spookt op de spoorbaan!
9 Arendsoog grijpt in
10 Pas op, Arendsoog!
11 De smokkelaars van de Rio Malo
12 De geest van de Eenzame Wolf
13 Texas-Arendsoog
14 Het testament van Tobi Thomson
15 Arendsoog in geheime dienst
16 Het veeland in gevaar!
17 Het geheim van Bad Man’s hut
18 De Gemaskerde Ruiter
19 De jacht op de grijze hengst
20 Arendsoog en de goudkoorts
21 Het geheim van de zonderling
22 De strijd om Sam-Peony-bridge
23 De stad van de verdwenen cowboys
24 Een hinderlaag voor Arendsoog
25 Arendsoog en het blaffende zand
26 De spookranch
27 Tweemaal Arendsoog
28 Arendsoog en de Mississippi-Duivels
29 Good luck, Arendsoog
30 Een amulet voor Arendsoog
31 Arendsoog en de vloek van Arbaz
32 Het raadsel van de C-ranch
33 Terreur over Texas
34 Schoten om middernacht
Arendsoog
Nummer Titel
35 Dollardans in Cannon-Field
36 Geen alibi voor Arendsoog
37 Arendsoog zet een val
38 Arendsoog en de Duncan-dollars
39 … alias Arendsoog
40 De sheriff van Wurding
41 Mexicaans avontuur
42 Arendsoog … om oog
43 Kogels als losgeld
44 Vraagtekens voor Arendsoog
45 Arendsoog in duplo
46 De wraak van Grissom
47 Een erfenis voor Arendsoog
48 Arendsoog en het geheim van het gouden graf
49 Arendsoog en de ‘Avondmannen’
50 De verdwijning van Arendsoog
51 Arendsoog en de man zonder verleden
52 Arendsoog en het Murdock-mysterie
53 Op leven en … lood
54 Arendsoog … vogelvrij!
55 Arendsoog en het FRAME-komplot
56 Arendsoog en de Kansas-kidnap
57 Arizona-Arendsoog
58 Het monsterverbond
59 De schat van Medusa
60 De grote grondroof
61 Jacht op een schaduw
62 Lightfeet ontvoerd!
63 Arendsoog … premiejager
Arendsoog extra
Was getekend… Arendsoog!
Arendsoog-4x

 

Het boek Arendsoog Extra verscheen in 1980 bij uitgeverij Malmberg. Het boek bevat de verhalen Arendsoog en de bende van Bad BillArendsoog en de CushmanclanArendsoog en de merkwaardige Mrs. Turpin en Arendsoog en “De Drie”.

In 2010 gaf uitgeverij Panda het boek Was getekend… Arendsoog! uit met daarin vier korte verhalen die als feuilletons tussen 1965 en 1967 in het stripblad Pep waren verschenen en daar ook voor waren geschreven, voorzien van tekeningen van Hans Kresse. Het gaat om de verhalen De goudzoeker van Memphis-CityHet raadsel van de Rode RivierStrijd om de Woodson-ranch en Onschuldig verdacht.

In 2017 werd door uitgeverij Julius de Goede het album Arendsoog 4x uitgegeven met daarin vier korte verhalen die in de jaren 1965-1968 verschenen in de GP-Winterboeken van uitgeverij De Geïllustreerde Pers met tekeningen van Hans Kresse. Het bevat de verhalen De geheimzinnige valleiDe bende van Bad BillDe wraak van Ramper en De drie.

Uit: Wikipedia – Arendsoog

 

Het Wilde Westen

 

  facebook       

© 21 augustus 2020