Oud-Alblas

 

Oud-Alblas is een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard, met een oppervlakte van 1314 hectare. Het is een van de oudste dorpen in de Alblasserwaard en telde op 1 januari 2012 2267 inwoners en 798 woningen. Alblasserdam was van oorsprong een buurtschap van Oud-Alblas.

Oud-Alblas behoorde samen met Bleskensgraaf, Brandwijk, Molenaarsgraaf, Goudriaan, Ottoland en Wijngaarden tot de gemeente Graafstroom. Vanaf 2013 is de deze gemeente opgegaan in Molenwaard. Oud-Alblas telt drie molens, waaronder korenmolen De Hoop uit 1844. De negentiende-eeuwse N.H.Kerk heeft een bakstenen toren uit de veertiende eeuw.

Er liggen diverse boerderijen met historische waarde langs het riviertje de Alblas. Fietsers die de bewegwijzerde ‘Molenroute’ volgen komen door Oud-Alblas. Wandelaars kunnen het (bewegwijzerde) Oud-Alblaspad lopen dat in de omgeving van Oud Alblas is uitgezet. Ook in het nabijgelegen Alblasserbos kan gewandeld worden.

In de Romeinse tijd vermoedt men een baanpost (statio) genaamd Tablis in de buurt van Oud-Alblas. Tablis staat op de Peutinger kaart (Tabula Peutingeriana) vermeld als gelegen tussen Flenium(Vlaardingen?) en Caspingium (Asperen) aan de zuidelijke heerweg(dus niet de limes) Noviomagus (Nijmegen) – Lugdunum Batavorum (Katwijk-Brittenburg). Er zijn niet veel overblijfselen van de nederzetting Tablis aangetroffen. Wel heeft men resten van de heerweg gevonden. Oud-Alblas telt 24 rijksmonumenten.

Wapen van Oud-Alblas

Het wapen van Oud-Alblas werd op 24 juli 1816 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Oud-Alblas in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1986 ging de gemeente over naar de nieuw opgerichte gemeente Graafstroom. Het wapen van Oud-Alblas is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Graafstroom zijn geen elementen uit het wapen van Oud-Alblas overgenomen. Sinds 1 januari 2013 valt Oud-Alblas onder de gemeente Molenwaard.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van goud, beladen met 5 lozanjes van sabel, staande 3 en 2.

De heraldische kleuren in het wapen zijn: goud (geel) en sabel (zwart).

Dit is het oorspronkelijke wapen van de heerlijkheid Alblas. Het komt reeds in de dertiende eeuw voor. Het zou volgens een boek uit 1219 het wapen van Otto van Alblas, ridder te Utrecht zijn geweest. 
Bron: Wikiwand – Oud-Alblas
– 
Voorvader:
  •  Willem Jansz van Slingeland
    Geboren ca. 1370, overleden vóór 13 augustus 1440  te Oud-Alblas. Zoon van Jan Jansz van den Tijmpel en Catharina van Drongelen. Hoogheemraad van de Alblasserwaard (1423), landpoorter van Dordrecht ‘uut Alblasserwaert’ (1429), zegelde 1423 met het wapen Van Slingeland met in het vrijkwartier de pot. Hij was gehuwd met Katerine Dirksdr. van der Weede.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© 8 maart 2018