Kasteel De Kinkelenburg

 

Op vrijdag 24 februari 2017 kwamen wij uit Gendt (bij Nijmegen), waar ik een praktijkexamen had afgenomen.
Tijdens onze reis naar hotel Oortjeshekken, kwamen we langs Bemmel. We wilden nog even wat boodschapje doen, dus wij reden Bemmel in.
Toen reden we langs kasteel De Kinkelenburg.

De Kinkelenburg is een kasteel in Bemmel ten noorden van Nijmegen in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland.

Vermoedelijk in de 13e eeuw werd op een laag deel van Bemmel een ommuurd eiland aangelegd, omringd door een gracht. Op dit eilandje werd een donjon gebouwd. In 1403 werd het huis voor het eerst vermeld als Johan van Ambe het huis bewoont. Uit diezelfde periode stamt mogelijk de aangebouwde poorttoren. Ergens in de 16e en 17e eeuw werden deze torens door een gebouw met elkaar verbonden.In 1765 werd het huis uitgebreid met een vleugel. Het is onbekend waar de naam Kinkelenburg vandaan komt.

  

Het kasteel werd in de 19e eeuw door particulieren verbouwd tot villa en verloor daarbij haar middeleeuws karakter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis als noodhospitaal gebruikt. Het werd in de jaren 50 gerestaureerd onder Charles Estourgie jr., waarbij het grootste deel van De Kinkelenburg werd afgebroken en naar model van oude tekeningen opnieuw opgebouwd. Het werd vervolgens als raadhuis van de gemeente Bemmel in gebruik genomen en het naastgelegen huis Brugdijk als bijgebouw. Beeldhouwer Ed van Teeselingmaakte een fries boven de ingang van de raadszaal en drie bas-reliëfs die in de zaal werden geplaatst. Op de fries een spreuk uit Joost van den VondelsRoskam: ‘indien `t gemeen u roept besorgt het als uw eygen’.Jac Marismaakte het oorlogsmonumentWaarom ik? dat naast de Kinkelenburg staat.Tegenwoordig is de Kinkelenburg een trouw- en vergaderlocatie van de gemeente Lingewaard. Het huis is tijdens kantooruren te bezichtigen.
Wij waren helaas niet op de hoogte hiervan. Een reden te meer om Bemmel nog eens te bezoeken.

Bron: Wikipedia De Kinkelenburg

 

Terug naar:

Kastelen

 

© 28 februari 2017

http://johnooms.nl/kastelen/