Varkenshaas Medaillons

met champignonsaus

 

Varkenshaas koop ik altijd naturel, want ik wil deze graag zelf marineren.

Ingrediënten (4 personen)
Bereidingstijd: 60 – 120 minuten

– 2 varkenshaasjes
– 1 sinaasappel
– 1 rode ui
– ca 250 gram kastanje champigons
– 1 teentje knoflook
– 1 eetlepel tijm
– 1 eetlepel basilicum
– 1 eetlepel peterselie
– 1 scheut cognac
– 250 ml slagroom
– olijfolie
– zout en peper

 

Verwarm de oven voor op 200°C.

Maak de sinaasappel goed schoon onder stromend water met een borsteltje, rasp de schil en bewaar de rest van de sinaasappel voor later.
Maak een marinade van een flinke scheut olijfolie, tijm, een geperst teentje knoflook, de sinaasappelrasp, zout en peper.
Snijd het vlees in grote medaillons (± 2 cm dik) en vermeng dit in een ovenschaal met de marinade. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het ongeveer een uur in de koelkast om in te trekken.

Snijd de ui in halve ringen, maak de champignons met een borsteltje schoon en snijd deze in 4 stukken. Knip of hak de peterselie en de basilicum. Pers de sinaasappel uit.

Zet de medaillons in het midden van de voorverwarmde oven, zet deze terug op 180°C en bak deze in ca. 30 minuten gaar.

Verwarm ondertussen de olijfolie in de pan en bak daarin de ui en de champignons, voeg zout en peper toe. Blus af met de sinaasappelsap, de cognac en slagroom en laat dit inkoken. Voeg de peterselie en de basilicum toe.

Haal de medaillons uit de oven, meet het vlees met een temperatuurmeter. De kerntemperatuur van de medaillons moet dan 77 – 80 ° zijn. Zet de schaal met medaillons desnoods nog even terug in de oven.
Als de medaillons op de juiste temperatuur zijn, bedek de schaal met folie. Laat ca. 10 minuten rusten.

Serveer met de champignonsaus.

Serveertip: Met peultjes, worteltjes en aardappeltjes.

Eet smakelijk!

Terug naar:

De keuken van John

 

koksmuts JO 2016

5 juni 2016. Herzien 29 januari 2017