Mookhoek

 

Mookhoek is een buurtschap in de gemeente Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Mookhoek bestaat uit een kern van enkele straten en lintbebouwing langs de gelijknamige dijk. Mookhoek ligt ongeveer 2,5 kilometer ten noordoosten van Strijen.
Daarnaast is er een na-oorlogse kern met straatnamen die voor het merendeel met water te maken hebben: Viskilstraat, Griendstraat, Kreekstraat.

De Zweedsestraat herinnert aan de hulp die de gemeente na de watersnoodramp vanuit Zweden heeft gekregen in de vorm van houten woningen, die nu nog te vinden zijn in Mookhoek en Strijensas.

Op 1 januari 2018 telde Mookhoek 450 inwoners.
Tot 1 januari 2019 viel de buurtschap onder de gemeente Strijen. Vanaf die datum ging Strijen op in de gemeente Hoeksche Waard.

De bebouwing van Mookhoek sluit aan op die van de buurtschap Schenkeldijk, die er dwars op ligt.

Uit:
Wikipedia – Mookhoek

 

Voorvader:

Jacob Cornelisz Esseboom

Geboren rond 1580 in Mookhoek. Hij is overleden op 6 april 1654 in Strijen Zoon van Cornelis Gerritsz Esseboom en Janneke Jacobsdr.
Landbouwer in de Mookhoek in de polder Nieuw-Bonaventura onder Strijen, schepen van Strijen 1641-1643, dijkgraaf van de Oude- en Nieuwe Noordkavel van de Brouck o.a. 1652.
Hij is in 1605 getrouwd met Ariaantje Arijaansdr. Vos. Geboren in 1575, overleden op 1 juni 1658 in Strijen. Dochter van Adriaan Reyniersz Vos.

  facebook       

© 25 augustus 2020