Jan Ooms

 

Gebrandschilderd glas in loodraam Maranathakerk te Amsterdam, door Jan Ooms                                       Foto: Wikipedia

Jan Hendrik (Jan) Ooms
Geboren te Twello op 20 juni 1915, overleden te Los Angeles in 1975.
Nederlandse schilder, tekenaar, mozaïekkunstenaar en glazenier.
In de Verenigde Staten werkte hij onder de naam Jan Ooms van Diestelhoff.

Ooms was een zoon van wasbaas en bleker Martinus Ooms en Lucretia Diestelhof. Hij werd opgeleid aan de avondtekenscholen in Twello en Deventer. Hij werkte tot 1933 als volontair bij het glazeniersbedrijf Bronsvoort in Twello en vervolgens tot 1938 als glaszetter in Winschoten. Van 1938 tot 1943 was hij leerling van J.H.E. Schilling bij de Arnhemse Academie Kunstoefening. Na de oorlog studeerde hij aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij werkte enige tijd op het atelier van Willem Bogtman tot hij zich in 1948 zich als zelfstandig glazenier in Amsterdam vestigde. Naast Bogtman had ook Gisèle van Waterschoot van der Gracht invloed op zijn werk. Ooms had haar, een leerlinge van Joep Nicolas, tijdens de oorlog leren kennen.

Ooms maakte zijn glas-in-loodramen vaak in opdracht van protestantse kerken en particulieren. Hij maakte daarnaast onder meer schilderijen, litho’s, mozaïeken en muurschilderingen. In 1957 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar hield hij zich ook bezig met andere technieken als glas in beton en glasappliqué. Hij was lid van de Federatie Nederlandse Kunst, Organisatie voor Christelijke Kunstenaars, Vereniging voor Kerkelijke Kunst Uttecht, de National Society of Mural Painters en de Stained Glass Association of America.

Uit: Wikipedia – Jan Ooms

 

Terug naar:

Ooms is de naam

  facebook       

© 23 januari 2021