Bijzondere plaatsnamen

in Nederland

Nederland kent veel steden, dorpen en buurtschappen.
Daar zitten wel een aantal bijzondere namen tussen.
Wat denkt u van wonen in: De Hel, Boerengat, Muggenbeet, Doodstil, etc.
Maar ook de namen van wereldsteden en landen komen voor.

Herkomst en betekenis of beschrijvingen van deze plaatsnamen:

  • Achtereind is een buurtschap in de gemeente Waalre, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Deze buurtschap ligt ten zuiden van de wijk Ekenrooi in het agrarische beekdal van de Tongelreep. Aan weerszijden van dit beekdal liggen de gemeentebossen van Waalre.
    Achtereind bestaat uit een handvol boerderijen, waarvan één geregistreerd staat als gemeentelijk monument.
    Dit is De Riethoeve, een langgevelboerderij aan de Achtereindsestraat 1.
    De naam Achtereind komt van achter ‘achterwaarts gelegen’ en eind ‘rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt’.
  • Achterland is een niet-officiële buurtschap in de gemeente Molenlanden en wordt gerekend tot Groot-Ammers. Al in de zeventiende eeuw wordt de buurtschap genoemd, wanneer het deel uitmaakt van de Baronie van LiesveldGelkenesGroot-Ammers met Ammers-Graveland, Achterland en Peulwijk.
  • America (Limburgs: Amerika) is een plaats in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg en is een van de zestien kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas. De gemeente Horst aan de Maas is met haar oppervlakte een van de grotere gemeenten in de provincie Limburg en is gelegen tussen de stedelijke centra Venlo en Venray, beide gelegen in Noord Limburg.Het dorp America ontstond in de late negentiende eeuw als veenarbeiders- en heideontginningsdorp, aan de spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Het kreeg zijn eigen Station America. Het station was nodig voor transport van turf, die in de Peel was gewonnen. Het station werd in 1970 afgebroken.
    Het is aannemelijk dat de plaatsnaam afgeleid is van het continent Amerika. In meerdere delen van Nederland komen in jonge heideontginningen uitheemse land-, plaats- en streeknamen voor die een associatie leggen met de afgelegenheid van het gebied. Aan de Limburgse kant van de Peel komen bijvoorbeeld de terreinnamen Californië en Siberië voor. Een herleiding van America uit het Duitse am Erica (‘aan het heideveld’) is vermoedelijk een vorm van volksetymologie.
  • Amerika*
    Wie naar Amerika wil, hoeft niet ver te reizen. Bij het dorp Een in Drenthe ligt het buurtschap Amerika, dat in 1909 – tijdens de ontginning van het voormalige heidegebied Steenbergerveld – pas een naam kreeg.

 

  • Baalhoek is een gehucht in de regio Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland, direct gelegen aan de zeedijk nabij Kloosterzande. De buurtschap ligt aan de Scheldeweg en de Kruispoldersedijk ten zuiden van de Westerschelde, ten noorden van Kruispolderhaven en ten oosten van Kruisdorp. Tegen de zeedijk aan ligt het Schor van Baalhoek. Baalhoek heeft als postcode 4587, de postcode van Kloosterzande. De naam Baalhoek komt van een oude pier met een veerdienst. Deze pier had de naam Ten Ballen. De pier is uiteindelijk in de Schelde verdwenen. In 2008 had de buurtschap 20 huizen en 50 inwoners. Baalhoek heeft een wit plaatsnaambord.

  • Babyloniënbroek (Brabants: Broek) is een dorp in de gemeente Altena in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het telde 430 inwoners per 4 oktober 2019.
    De opmerkelijke naam van het dorp zou zijn oorsprong vinden in de spreekwoordelijke Babylonische barbaarsheid van de bevolking, die de monniken aantroffen die hier in de 8e en 9e eeuw het Christendom en andere beschaving kwamen verspreiden. Hun standplaats was waarschijnlijk Heusden. Schertsend zouden zij hun onderneming, een uithof, Villa Babylonia hebben gedoopt.
    Babyloniënbroek wordt voor het eerst vermeld in een document uit 1124, toen Andries van Cuijk, bisschop van Utrecht, het patronaatsrecht van de kerk van Wijk en Aalburg aan de Abdij van Sint-Truiden deed toekomen. Hierin was sprake van quae et Babilonia. In 1347 geeft Jan van Wijfliet heer van Baersveltoorkondt, dat hij van heer Jan van Arkel, bisschop te Utrecht en van het Ghestichte van Utrecht, de halve tiende in Babyloniënbroek in leen ontvangen heeft. Ook in een handvest van 1403 is sprake van Babilonie broek.

 

  • Bethlehem is een wierde in de gemeente Het Hogeland in het noorden van de provincie Groningen. Op de wierde staan tegenwoordig nog twee boerderijen. De naam van de wierde verwijst naar een voorwerk van het klooster Juliana te Rottum, later een Benedictinessenconvent dat hier ooit gevestigd was.
    Halverwege de vijftiende eeuw werd vermoedelijk een voorwerk gesticht, dat later zelfstandig werd. Het werd bewoond door begijnen die onder gezag van de abt van Rottum stonden. In de zestiende eeuw nam de belangstelling voor het kloosterleven af. In 1568 wilde men het convent bij het mannenklooster van Rottum incorporeren. Daarvoor kwam echter geen toestemming. Het convent werd in 1594 opgeheven. Bij het convent heeft ook een kapel gestaan.
  • Boerengat is een buurtschap in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, ligt ten westen van Terneuzen en is gelegen aan de “Boerengat”.
    De buurtschap was vroeger groter dan zij nu is. Vroeger waren er namelijk ook woningen aan de weg Boerengat gevestigd. Deze woningen moesten worden gesloopt om ruimte te maken voor het industriegebied van onder andere de Braakmanhaven.
    Veel van de bewoners (Gattenaren genoemd) zijn hierdoor voornamelijk in het nabijgelegen Hoek gaan wonen.
    Door de naam van de buurtschap zijn plaatsnaamborden al jarenlang een geliefd verzamelobject en behoren deze daardoor tot de meest ontvreemde plaatsnaamborden van Nederland.
    Boerengat bestaat vooral uit boerderijen, die ver uit elkaar liggen. Ten zuiden en ten westen van de buurtschap ligt de Achterste kreek. De plaats heette aanvankelijk Boeijesgat, wat verbasterde in Boerengat.
  • Boerenhol is een Nederlandse buurtschap in de Zeeuwse gemeente Sluis, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gelegen tussen de dorpen Breskens en Groede. De buurtschap bestaat uit lintbebouwing aan de N 675 en telt circa 100 inwoners. Boerenhol viel achtereenvolgens onder de gemeenten Groede (tot 1970), Oostburg (tot 2003) en Sluis (sinds 2003). De gemeente Groede bouwde het na de Tweede Wereldoorlog uit tot een kern van meer betekenis, zodat er nu lang niet alleen boerderijen meer staan. In het gehucht bevindt zich een uitgebreide mini-campingBoerenhof genaamd.
    “Hol” duidt op ‘laagliggend, moerassig terrein’.
  • Bommelskous is een buurtschap in Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
    De buurtschap ligt ongeveer vier kilometer ten noorden van Numansdorp en ongeveer drie kilometer ten westen van Klaaswaal, net ten oosten van de A29.
    De buurtschap bestaat uit huizen aan de Bommelskoussedijk, rond de stoep van de Volgerlandseweg, met een enkel huis aan de Korteweg-West.
  • Bonrepas is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De buurtschap bevindt zich in de oostelijke uitstulping van de gemeente, en ligt tussen het riviertje de Vlist en de Eerste Wetering in de Polder Bonrepas en Noord-Zevenlander. De buurtschap strekt zich uit langs het riviertje en kent hierdoor een lintbebouwing. De dijk die het achterland tegen de Vlist beschermt ligt op 0,3 meter onder NAP en de achterliggende polders op 0,9 tot 1,2 meter onder NAP. In de buurtschap bevindt zich onder andere de Bonrepasmolen. Voor de postadressen valt Bonrepas onder de woonplaats Vlist.
    “Bon repas” is Frans voor “goede/lekkere maaltijd”.
    “Bonrepas” is ook bekend onder de naam “Boenderpas” of “Boerenpas”.
  •  Borneo*
    ‘U woont op Borneo?’ ‘Nee, ik woon ín Borneo!’  Klein buurtschap nabij Mill in Noord-Brabant.
  • De Hulk is een buurtschap en natuurgebied in de gemeenten Koggenland en Hoorn in de Nederlandse provincie Noord-Holland.
    De Hulk ligt vastgeklemd tussen het dorp Scharwoude in het zuiden en in noorden door Berkhout en de Hoornse wijk Grote Waal. In het gebied van De Hulk ligt het knooppunt dat de wegen A7, N247, N194 en Venneweg met elkaar verbindt.
    De Hulk ontstond als plaats rond een herberg, die langs de trekvaarten Hoorn-Alkmaar en Hoorn-Amsterdam was gelegen. Tevens ontleent de plaats zijn naam aan deze herberg: op het uithangbord van de Herberg stond een groot zeeschip, wat ook wel hulk werd genoemd. De buurtschap valt formeel onder Berkhout.
    Een klein deel van de buurtschap is verdwenen door aanleg van het knooppunt van de snelwegen. Daarmee werd de buurtschap in drieën opgedeeld. In het zuiden ligt de bewoning die aan de Zesstedenweg is gelegen die naar Scharwoude loopt, in het noorden de uitlopende Hulkerweg die naar Berkhout loopt en in het oosten de weg De Hulk, deze weg gaat bij de spoorwegovergang over in het grondgebied van de gemeente Hoorn.

 

  • Dambord*
    Buurtschap in de gemeente Ammerzoden, Gelderland.  Het is onduidelijk waar deze naam vandaan komt.

 

  • De Dood is een buurtschap in de gemeente Rucphen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt een kilometer ten zuiden van het dorp Rucphen.Het bestaat uit 10 huizen en heeft ca. 25 inwoners.
    Over de herkomst van de naam is niet veel bekend: mogelijk heet het zo omdat er in vroege tijden een vennetje was gelegen met daarin stilstaand (dood) water.

 

 

  • De Hel is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.|
    De Hel is gelegen aan de noordoostelijke rand van de dorpskern van It Heidenskip, in het Nederlands ook wel Heidenschap genoemd.
    Het bestaat uit slechts enkele huizen nabij de Koaidyk en de bewoning aan de Helspaed wordt ook wel bij de buurtschap gerekend terwijl de rest van de bewoning aan de Koaidyk bij It Heidenskip zelf wordt gerekend.
    Oudere namen voor de buurtschap zijn de Grote Hel en Rode Hel. Ooit was er ook een Kleine Hel in het gebied Het Heidenschap, maar het laatste huis, een restant boerderij daarvan werd in 1907 gesloopt.
    De buurtschap was een boerenplaats bestaande uit één boerderij en werd al op een kaart rond 1700 aangegeven. In de 19e eeuw is de buurtschap met één of twee huizen uitgebreid terwijl verderop Kleine Huis was ontstaan, mogelijk ook bestaande uit een boerderij en een huis. Terwijl Kleine Hel verdween groeide De Held groter.
    Over de oorsprong van de plaatsnaam zijn er vele theorieën. Zo kan het duiden op de hoogte waarop het is gelegen, van het oud Friese woord hil. Het zou ook kunnen duiden op drassig land of juist verwijzend naar de plek waar de turf werd gedroogd, dat hellen werd genoemd. Of juist een laagte, hel of helle een moerassige plaats.
    De Hel heeft lang diverse winkels gekend, waaronder een kruidenierswinkel. De bewoners van de streek Het Heidenschap winkelden in De Hel. De Hel en Brandeburen zijn samengevloeid op het einde van de twintigste en begin eenentwintigste eeuw. Ze vormen feitelijk de dorpskern van It Heidenskip.

 

  • De Jammer is een gehucht in de gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen. Het plaatsje ligt aan een doodlopende weg die uitkomt op de weg van Boerakker naar Enumatil. Tot 1990 hoorde het bij de toenmalige gemeente Leek en werd het onderdeel van gemeente Marum tot diens opheffing in 2019. Het gehucht bestaat uit een aantal kleine huisjes die verspreid rond het weggetje liggen.
    De naam De Jammer is afgeleid van rampspoed. Het ligt vrijwel geïsoleerd, aan de noordzijde door de Enumatilster Matsloot, aan de westzijde ligt een moerasachtig gebied, en aan de oostzijde loopt de Feithwijk.

 

  • De Krim is een veenkoloniaal streekdorp in de gemeente Hardenberg in het noorden van de Nederlandse provincie Overijssel. Winkels en voorzieningen liggen vooral langs de Hoofdweg en aan het Turfstekersplein. Ten zuiden hiervan bevindt zich een woonwijk.
    De herkomst van de naam is onduidelijk. Soms wordt ze in verband gebracht met de Krimoorlog en soms met de bocht (de krimp) die zich bij het dorp in de Lutterhoofdwijk bevindt. Wat voor de laatste verklaring pleit is dat in de oudste vermelding van het dorp uit 1857 (dus al twee jaar nadat men met de aanleg van de Lutterhoofdwijk de bewuste bocht had bereikt) de naam inderdaad “De Krimp” luidt.

 

  • De Laatste Stuiver (Fries: De Lêste Stoer, Nedersaksisch: De Léste Stuver) is een buurtschap in de gemeente Achtkarspelen in de Nederlandse Friesland.
    Het ligt ten zuiden van Augsbuurt en ten oosten van Buitenpost, waar het formeel onder valt. De buurtschap lag tot 2010 op het kruispunt van de Trekweg en de weg tussen Leeuwarden en Groningen, aan de Stroobossertrekvaart. Deze kruising is verplaatst en vervangen door een rotonde in verband met de aanleg van de oostelijke rondweg bij Buitenpost. De buurtschap bestaat uit vier woningen, waarvan één boerderij.
    De buurtschap ontleent zijn naam aan het feit dat hier vroeger het laatste tolhuis stond op de vaarroute over de Stroobossertrekvaart van Dokkum naar het Prinses Margrietkanaal. Door de hoge kosten van de aanleg van deze trekvaart ging de stad Dokkum failliet. De trekvaart ging over naar een groep schuldeisers, die tolhuizen oprichtten om zo de schuld te kunnen afbetalen. De laatste Stuiver was het laatste tolhuis langs de trekvaart als je van Dokkum kwam. Deze tolheffing is in het begin van de 20e eeuw afgeschaft.
    In de 18e en 19e eeuw lag er aan de Stroobossertrekvaart op de locatie van de huidige buurtschap een herberg met eveneens de naam De Laatste Stuiver, hoewel in de 19e eeuw deze herberg ook wel de Eerste Stuiver werd genoemd of kortweg ‘De Stuiver’. Deze herberg heeft nog tot 1878 bestaan, waarna het gebouw door de armvoogdij werd gebruikt om er zogenaamde “bedeelden” in te huisvesten.
    De brug, waar de provinciale weg over de Stroobossertrekvaart gaat, heet anno 2019 ook Lèste Stuver. Vroeger heette deze brug de Steenharstertil, genoemd naar de buurtschap Steenharst.

 

  • Dingen of De Dingen is een gehucht in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen. Het ligt direct ten zuiden van Baflo en telt eigenlijk slechts een boerderij (‘Dingen’).
    De oude naam was Dyngum, mogelijk afgeleid van dynge, dat volgens de taalkundige Wobbe de Vries ‘braakland’ betekent. Dit woord komt ook voor in de plaatsnaam Huizinge (Husdingun) (11e eeuw) en als perceelsnaam up den Dyngen of uppa Dyngum in de omgeving van Wadwerd bij Usquert (1452, 1469). De historicus Obe Postma wijst daarentegen op het werkwoord dingen, dat ‘rechtspreken’ betekent. Daarvan afgeleid is mogelijk de betekenis ‘kijfland, omstreden land’. In de betekenis van ‘gerechtplaats’ komt het woord voor in het buurtje Dingeweg tussen Uithuizen en Uithuizermeeden, in de boerderij Dinghweer (Dingeweer) bij Hemert en in de boerderij Dingstee aan het Usquerdermaar ten westen van Rottum.
    Bij De Dingen lag vroeger een van de Meymaheerden, die in 1481 werd geschonken aan de kalenderbroeders uit Baflo, zodat deze er zielmissen voor het geslacht Meyma konden houden. In 1550 werd deze heerd door de kalenderbroeders weer terugverkocht aan jonker Johan de Mepsche tho Meyma. Een groot deel van de gronden van Dingen behoorden in de middeleeuwen toe aan het Klooster Selwerd en later aan het geslacht Van In- en Kniphausen.
    Ten zuiden van boerderij Dingen stond vroeger nog een boerderij, die echter werd afgebroken in de jaren 1980. Ten zuidoosten van de boerderij ligt boerderij Sasma, waarvan de naam een verwijzing is naar de vroegere borg Sassema (of Sasma) ten oosten van Dingen.

 

  • Doodstil is een gehucht met 102 inwoners (2010) – en de naam van de daar gelegen brug (til) over het Boterdiep – in de gemeente Het Hogeland in de provincie Groningen in Nederland. Doodstil ligt ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Uithuizen en 20 kilometer ten noorden van de stad Groningen.
    De naam komt waarschijnlijk van de mansnaam Doode of Doede. De naam Doede is nog steeds algemeen als voornaam in gebruik in Friesland en Groningen en leeft ook voort in de achternamen als Dooijes, Doma en Doema. De naam ‘Doodstil’ betekent dus: de brug van Doode.
    Een overlevering wil dat de brug om een heel andere reden deze naam kreeg. In het verleden zou er namelijk op deze plek geen brug zijn geweest, maar een pontje. Zo moest op een dag een lijkkist worden overgezet. Midden op het Boterdiep maakte het bootje een onverwachte beweging, waardoor de kist in het water verdween. Om dat in het vervolg te voorkomen, werd toen “een brug voor de doden” aangelegd. De plaatsnaam spreekt verder tot de verbeelding vanwege de woordenboek-betekenis: volmaakt stil.
    In mei 2005 werd Doodstil dan ook uitgeroepen tot mooiste plaatsnaam van Nederland.

 

  • Donderdam is een buurtschap en een voormalige dam behorende tot het dorp Moerkapelle van de gemeente Zuidplas (voorheen Zevenhuizen-Moerkapelle) in de provincie Zuid-Holland. De buurtschap is gelegen aan de Onderweg waar deze een knik maakt. Verder behoren het Schraverwilderpad, de Kleikade, de Oostdijk en de Julianastraat ook tot Donderdam.
    De buurtschap ontstond toen in 1628 de Joris Adriaensz Donder er een overtoom bouwde. Deze overtoom maakte sluipverkeer buiten Gouda om mogelijk: zo konden schippers vanaf Waddinxveen via Moerkapelle de Rotte naar Rotterdam opvaren, zonder aan Gouda tol te hoeven betalen. De dam werd naar zijn maker Donderdam genoemd.

 

  • Drogeham (Fries: Droegeham) is een dorp in de gemeente Achtkarspelen, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van Drachten, tussen Kootstertille en Harkema. Het wordt lokaal ook wel De Ham genoemd.
    Het dorp, dat aan de zuidkant van het Prinses Margrietkanaal ligt, telde in 2019 1.725 inwoners. Onder dorp vallen ook de buurtschappen; BuwekloosterHamshornHamsterpein en Westerend.
    De plaatsnaam is samengesteld uit de woorden droog en ham, die ‘zonder water’ respectievelijk ‘aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop’ als betekenis hebben.
    In 1475 werd het dorp vermeld als Drogheham. Het dorp is gelegen op een zandkop, waardoor het dorp vroeger bij overstromingen droge voeten hield. In vroegere tijden was het hoofdzakelijk gericht op de landbouw. Anno 21ste eeuw hebben vele inwoners hun werk in omringende plaatsen zoals DrachtenLeeuwarden en Surhuisterveen.

 

  • Elba, een wonderlijke naam voor de piepkleine buurtschap, gelegen aan de doorgaande weg van Hem naar Wijdenes in de gemeente Drechterland in de nederlandse provincie Noord-Holland.
    De enige verklaring voor de naam lijkt een verwijzing naar het kleine eilandje Elba voor de kust van Italië. Het eilandje waarnaar keizer Napoleon in 1814 werd verbannen, samen met vierhonderd
    van zijn trouwste aanhangers. Wonend in deze verafgelegen buurtschap gaf in die tijd misschien het gevoel te zijn verbannen uit het dorp Hem.
  • Electra is een gehucht in de gemeente Westerkwartier in het noordwesten van de Nederlandse provincie Groningen, gelegen op een kunstmatig schiereiland aan de zuidzijde van een meander van het Reitdiep, in het noordoostelijkste puntje van de Oude Ruigezandsterpolder. Aan de oostzijde stroomt vanuit het zuiden de Kommerzijlsterriet in het Reitdiep. Bij Electra werd tussen 1918 en 1920 het gemaal De Waterwolf gebouwd voor de bemaling van bijna 100.000 hectare land in de provincies Groningen en Drenthe. De aanleg van schiereiland en gemaal vormden destijds een megaproject. Bij de bouw behoorde De Waterwolf met het Ir. D.F. Woudagemaal tot de grootste gemalen van Europa. Ten oosten van Electra ligt de buurtschap Lammerburen. Vroeger werd deze naam ook gebruikt voor Electra.De naam Electra is afkomstig van het waterschap Electra dat dit gemaal beheerde en dat zijn naam weer ontleent aan het feit dat dit het eerste gemaal van Nederland was dat elektrisch werd aangedreven. Dit waterschap is uiteindelijk opgegaan in het waterschap Noorderzijlvest. Tussen 1975 en 1978 werden de elektrische motoren van het gemaal echter door dieselmotoren vervangen.

 

  • Engeland*
    Er zijn vier buurtschappen in Nederland die de naam Engeland hebben. Een bij het dorp Beekbergen (Gelderland), een bij Ruinen (Drenthe) en twee buurtschappen in Overijssel met dezelfde naam: bij Hardenberg en bij Dalfsen. De naam van de buurtschappen zou niets met het Verenigd Koninkrijk of het voormalig koninkrijk Engeland, maar betekent zoiets als ‘gemeenschappelijk stuk bouwland bij een dorp.’ ‘Eng’ betekent in het oud-Nederlands ‘gemeenschappelijk bouwland bij een dorp’, ‘Landi’ betekent ‘stuk land’.

 

  • Egypte (Stellingwerfs: Iegypte) is een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincie Friesland.
    Egypte ligt ten zuiden van de Tjonger en ten noordoosten van het dorp Nijeberkoop, waar het ook formeel onder valt. Het ligt aan de gelijknamige weg, de Delleburen en de Alberdalaan die het met Nijeberkoop verbindt. het meest oostelijke stuk met een woning, van de Egypte valt eigenlijk onder de buurtschap Twijtel maar wordt soms ook tot de buurtschap Egypte gerekend.
    De naam van de buurtschap is waarschijnlijk afgeleid van een gelijknamige boerderij.
    Egypte is net als dat dorp Nijeberkoop gelegen aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold, wat een belangrijke toeristentrekker is. Bij Egypte liggen ook verschillende wandelroutes.
  • Fluitenberg (Drents: Fluitenbarg) is een dorp in de Drentse gemeente Hoogeveen in Nederland. Op 1 januari 2019 had het 740 inwoners in de kern en daarbuiten.
    Het gebied waar Fluitenberg gevestigd is, wordt waarschijnlijk al zeer lang bewoond door mensen. Vlak bij Fluitenberg zijn zeven grafheuvels gevonden.
    Door de stichting van Hoogeveen heette het gebied rondom het huidige Fluitenberg De Vleutenbarg: een verhoging rondom De Vleute, zoals het beekje dat langs Fluitenberg stroomt toen heette. Lange tijd heeft er maar één boerderij gestaan.
    Tegenwoordig is Fluitenberg een klein dorpje vlak bij de stadsgrens van Hoogeveen.

  • Frankrijk*
    Voormalig buurtschap in de omgeving van Harderwijk. De enige Fransen die er wonen zijn twee inwoners die de voornaam Frans hebben.
  • Gebergte is een buurtschap van Lierop in de gemeente Someren in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt twee kilometer ten noordwesten van Lierop en twee kilometer ten oosten van het dorp Mierlo, iets ten zuiden van de buurschap Hersel.
  • Groot Hitland of Ver-Hitland is een buurtschap behorende tot de gemeente Zuidplas in de provincie Zuid-Holland. De plaats is administratief ingedeeld bij Nieuwerkerk aan den IJssel en ligt in het zuidoosten van de gemeente, en wel aan de Hollandsche IJssel, tegenover Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Krimpenerwaard).De naam Hitland is afkomstig van een oude steenplaats, gelegen bij de buurtschap. Hit verwijst waarschijnlijk naar een paardenras. De naam Hitland betekent dus vermoedelijk paardenland. De naam Ver-Hitland is terug te voeren op de ligging van de buurtschap ten opzichte van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. De naam Groot Hitland verwijst naar grootte van de buurtschap in vergelijking met het andere Hitland (Klein Hitland). Ver-Hitland heeft een plaatsnaambord.
    In Ver-Hitland is een voormalige werkhaven te vinden. Tegenwoordig is het een woonhaven. Ook vaart er vanaf Ver-Hitland een veerpont over de Hollandse IJssel naar Ouderkerk aan den IJssel. Tussen Ver-Hitland en Nieuwerkerk ligt het natuurgebied Hitland.
    Over de herkomst van de naam Hitland zijn meerdere vermeldingen: Een klein paard wordt wel een ‘hit’ genoemd. Shetlandpony’s werden op de steenplaatsen gebruikt als lastdier. Een oude Nederlandse naam voor de Shetlandeilanden is ‘Hitlandt’. Het verhaal gaat dat daar de naam van afkomstig is, maar dat valt te betwijfelen. Hit, of hitte is ook een term voor geit. Het was de bijnaam voor de pony, omdat ze groot als een geit waren. Bij de steenplaatsen liepen behalve pony’s ook geiten omdat veel arbeiders geiten hielden, het was de koe van de armen. Een andere reden voor de naam kan zijn omdat de steenovens die er stonden heet, in dialect als hiit uitgesproken, waren.
  • Grijzegrubben, in het Limburgs Griëzegröbbe geheten, is een gehucht behorende tot de gemeente Beekdaelen, in de Nederlandse provincie Limburg. Het gehucht bestaat uit 80 huizen, waaronder vele gerestaureerde boerderijen, afgewisseld met nieuwbouw.
    De naam Grijzegrubben bevat als grondwoord het toponiem grubbe, dat in Limburg veelal een betekenis heeft van ‘holle weg’. Reeds in 1637 werd deze naam vermeld. Ene Aleidis van Grijzegrubben gaf in dat jaar drie bunders en een zil land en beemd in erfpacht aan den edelman Bartholomeus van Reymersbeeck. Begin 17de eeuw vond op de hoeve het Hofken van Grijzegrubben het huwelijk plaats tussen jonker Julius van Schaesberg en Maria van Hoensbroek.
    Archeologen hebben in augustus 2002 in Grijzegrubben een schuur of opslagplaats uit de Romeinse tijd (ca. 2de eeuw na Chr.) opgegraven, wat aantoont dat in die tijd dit gehucht al bewoond werd.

  • ’t Haantje is een dorp in de gemeente Coevorden in de Nederlandse provincie Drenthe. Het beslaat een oppervlakte van 55 hectare.
    Het dorp is na de aanleg van het Oranjekanaal ontstaan. De herkomst van de naam is onzeker. Men vermoedt dat het de naam van een café is geweest, maar het waarom van de naam is onduidelijk. Het verhaal gaat dat de herbergier een struik bij huis had staan die in de vorm van een haan was geknipt.
    ’t Haantje ontsnapte in december 1965 aan een ramp. Op 1 december 1965 vond vlak bij het dorp de enige blow-out in de geschiedenis van de Nederlandse gaswinning plaats.
    Verder zijn er nog meer buurtschappen met deze naam:
  • ’t Haantje (Hardenberg) – een buurtschap in Hardenberg
  • ’t Haantje (Rijswijk) – een buurtschap en buurt in Rijswijk (Zuid-Holland)
  • ’t Haantje (Steenbergen) – een buurtschap in Steenbergen
  • ’t Haantje (Friesland) – verdwenen buurtschap
  • Heenweg is een buurtschap of kern met 690 inwoners (2017) in de gemeente Westland, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Voor de vorming van deze grote gemeente in 2003 behoorde Heenweg bij de voormalige gemeente
    ‘s-Gravenzande en het maakt nog steeds deel uit van formele woonplaats ‘s-Gravenzande. Heenweg telt een 200-tal huizen.
    De belangrijkste weg in het dorpje Heenweg is de Heenweg, de originele verbindingsweg tussen de Maasdijk (N220) in het zuiden, en de Naaldwijkseweg (N467) in het noorden. In 2011 is de functie van doorgaande weg overgenomen door een nieuwe weg, de Laan van de Heilige Lambertus, die de noordelijke rondweg rond Heenweg vormt en via een rotonde op de Maasdijk is aangesloten. De dorpskern zelf ligt tegen de noordzijde van de Maasdijk tussen het dorp Maasdijk en Hoek van Holland; ter hoogte van Heenweg ligt aan de zuidzijde van de Maasdijk het Staelduinse Bos, en nog zuidelijker in de Nieuwe Waterweg de Maeslantkering.
  • Hellegat is een buurtschap in de gemeente Zundert in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt in het noorden van de gemeente, ongeveer twee kilometer ten noorden van Rijsbergen.De naam heeft niets met met het religieuze concept hel te maken, maar in de toponymie betekent ‘helle’ laagte of poel, en ‘gat’ staat voor waterdiepte of warterkom.

 

  • Hongerige Wolf is een gehucht in de gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen. Het ligt ten noordoosten van Finsterwolde, voorbij Ganzedijk. De naam duikt in 1877 voor het eerst op in een krantenbericht en is vermoedelijk afkomstig van een herberg, wellicht een herberg waar polderjongens die werkten aan de indijking van de Reiderwolderpolder hun vertier vonden.
    Het gehucht is een tijdlang populair geweest bij kunstenaars, en nog altijd hebben diverse kunstenaars hier hun plek van inspiratie en rust.
    Hongerige Wolf kwam sinds 2000 regelmatig in het nieuws door de ontdekking van een ernstig misdrijf dat zich enkele jaren daarvoor had afgespeeld. Bij graafwerkzaamheden aan de G. Gernaatweg werd in februari 2000 het lijk van Hannelore Klinkhamer-Godfrinon gevonden. Schrijver Richard Klinkhamer, haar man, had haar vermoord en begraven. Klinkhamers vrouw was al jaren als vermist opgegeven. Over alle beschuldigingen schreef Klinkhamer het boek Woensdag gehaktdag, maar tot 2007 wilde geen uitgever het publiceren. Hongerige Wolf kreeg daarnaast enige bekendheid door het televisieprogramma Man bijt hond, dat in 2003 en 2004 van Hongerige Wolf naar Schapenbout (in Zeeuws-Vlaanderen) trok om mensen te bezoeken. In 2011 werd voor de eerste keer een driedaags cultureel festival Hongerige Wolf georganiseerd.
    Hongerige Wolf is tevens de naam van een gemaal, dat in 1974 werd gebouwd ter vervanging van een afwateringssluis.
    Op vrijdag 23 augustus 2019 werd Hongerige Wolf uitgeroepen tot Schierste Ploatsnoam (Mooiste Plaatsnaam) van Groningen 2019 door RTV Noord.
  • Kale Kluft*
    Bij Man Bijt Hond was er tijdens een seizoen een verslaggever die aanbelde bij huizen die op de lijn  Wulpenbek – Kale Kluf lagen. Kale Kluft is een benaming voor een deel (een kluft) van het dorp Ruinerwold. Een ander deel van het dorp werd Ruige Kluft genoemd. Tegenwoordig zijn deze namen in onbruik geraakt.
  • Kampeersnol **
    Kampeersnol is een plekje op het Noord-Hollandse eiland Texel, dat zijn naam dankt aan de eerste kampeerders die hier begin twintigste eeuw neerstreken. Kampeersnol is tegenwoordig een uitkijkpunt aan de rand van De Dennen, bij het gehuchtje Turfveld. Op een steenworp afstand ligt ook de uitkijktoren Fonteinsnol.
  • Keizerrijk is een buurtschap in de gemeente Hulst, in de Nederlandse provincie Zeeland. De in de regio Zeeuws-Vlaanderen gelegen buurtschap bevindt zich ten noordwesten van Vogelwaarde en ten zuidwesten Hengstdijk, tussen de buurtschappen Kamperhoek en Schapershoek. Keizerrijk bestaat een handjevol huizen. De buurtschap is gelegen rond de kruising van de Campensedijk met de Keyzerstraat en Copwijkseweg. Keizerrijk ligt op de grens van de gemeente Hulst met de gemeente Terneuzen. De postcode van de buurtschap is 4581, de postcode van Vogelwaarde.

 

  • Kikkershoek is een buurtschap behorende tot de gemeente Zuidplas (voorheen Zevenhuizen-Moerkapelle) in de provincie Zuid-Holland. De buurtschap is gelegen waar de Vlietkade met de Wollefoppenweg een knik maakt. Kikkershoek bestaat thans uit zo’n 100 woningen (afhankelijk tot hoever de Wollefoppenweg mee wordt genomen). De naam wordt vooral in de periode van 1714 tot 1782 gebruikt, gedurende een tijd van actieve veenafgraving in die omgeving.
    Na de bouw van een hervormde kapel (1906) en een christelijke lagere school (1913) is Kikkershoek in Oud Verlaat opgegaan en de naam is in vergetelheid geraakt. Hetzelfde lot ondergaat nu ook de Vijfhuizen.
    Kikkershoek behoorde van oudsher tot Zevenhuizen. Tijdens de vervening van de Wollefoppenpolder was de Vliet belangrijk voor het transport van turf per schuit naar Rotterdam. Schippers konden door de vaart via Oud Verlaat de Rotte op. In het archief rond deze tijd is te vinden dat de buurtschap in 1742 uit 12 woningen bestond. De huizen met turfschuren stonden waarschijnlijk op het stuk buitendijks land tussen de Vlietkade en de Vliet, waarop in 1913 ook de school (de huidige basisschool De Nessevliet) is gebouwd. Rond de drooglegging van de polders is er een aanzienlijke hoeveelheid archiefstukken bewaard gebleven die de buurtschap noemen. Daarna werd de buurtschap tijdelijk kleiner en bestond uiteindelijk nog maar uit 3 à 4 woningen. Hoewel Oud Verlaat oorspronkelijk aan de Rotte lag en Kikkershoek aan de Vliet begonnen de buurtschappen naar elkaar toe te groeien. Het Aardrijkskundig Woordenboek uit 1877 noemt de buurtschappen nog wel apart. De huidige school De Nessevliet heeft nog een zekere tijd Kikkershoek geheten.
    De buurtschap valt volgens de plaatsnaamborden binnen de grenzen van Oud Verlaat. Desalniettemin is nog steeds het verschil tussen Oud Verlaat zichtbaar als in twee losse kernen: Oud Verlaat (Sootjesverlaat) aan de Rottekade en Kikkershoek aan de Vlietkade op de hoek met de Wollefoppenweg.
    De naam Kikkershoek verwijst naar een echte hoek die hier vroeger lag en gedeeltelijk nog intact is als de hoek tussen de Vlietdijk en de Wollefoppenweg. Het kikker-gedeelte verwijst zeer waarschijnlijk naar de nabijgelegenheid van de Vliet.

 

  • Kleinegeest (Fries, officiële naam: (De) Lytse Geast) is een buurtschap van het Friese dorp Tietjerk, dat in de Nederlandse gemeente Tietjerksteradeel ligt.Kleinegeest is een buurtschap, waarvan de kern circa twee kilometer ten zuidwesten van Tietjerk en ongeveer even ver van de oostelijke bebouwing van Leeuwarden ligt. Kleinegeest bestaat uit een vijftigtal huizen en boerderijen. De Friese naam van de nederzetting, Lytse Geast, die letterlijk “kleine zandkop” betekent, is ontleend aan het feit dat ze is gelegen op een zandrug te midden van een voormalig veengebied. De omgeving van Kleinegeest bestaat grotendeels uit weilanden. Direct ten zuiden ervan ligt het niet voor publiek toegankelijke natuurgebied De Ketelersmar, dat wordt beheerd door It Fryske Gea. Daar vlakbij ligt de Mulderskooi, een van de twee eendenkooien van de buurtschap – de andere, die de Casteleinskooi heet, ligt ten westen van Kleinegeest. De buurtschap is met Tietjerk verbonden door een weg die lokaal bekendstaat als de Geastmerdyk. Ten westen van Kleinegeest staat de voormalige poldermolen Swarte Prinsch.

 

  • Klein Hitland is een buurtschap behorende tot de gemeente Zuidplas in de provincie Zuid-Holland die tot 1 januari 2010 in de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel lag. Het ligt in het oosten van de gemeente aan de Hollandsche IJssel tegenover Houthandel Heuvelman.
    De naam Hitland komt van een oude steenplaats. Hit verwijst waarschijnlijk naar een paardenras dus Hitland betekent vermoedelijk paardenland. De naam Klein Hitland kan op twee manieren ontstaan zijn. De grootte van de buurtschap vergeleken met het andere Hitland (Groot Hitland/Ver-Hitland) of aan een oude boerderij die de naam Klein-Hitland draagt.
    De oude steenovens van Nieuwerkerk liggen in de buurtschap Klein Hitland.
    Ten westen van Klein Hitland ligt het natuurgebied Hitland.

 

 

  • Knikkerdorp is een gehucht tussen de dorpen Wellerlooi en Well, in de Nederlandse provincie Limburg. Enkele kilometers naar het zuiden ligt een buurtschap in Arcen die dezelfde naam draagt.
    De naam Knikkerdorp is vermoedelijk een verwijzing naar de kwaliteit van de aardappelen die als knikkers uit de grond kwamen.

 

  • Kruishaar is een gehucht in de gemeente Nijkerk, in de Nederlandse provincie Gelderland. Kruishaar ligt 11 kilometer van Amersfoort.
  • Lakerveld is een voormalig dorp en voormalige gemeente, het is thans een buurtschap in de provincie Utrecht en is onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. Lakerveld is de naam van de polder en van de weg die door de polder snijdt. Lakerveld telt ongeveer 405 inwoners. De buurtschap ligt tussen Lexmond en Meerkerk. De snelweg A27 loopt dwars door het gebied.
    Opvallend is dat er in Lakerveld ook Lakervelder koeien grazen. Dat de Lakervelder hier zijn oorsprong heeft, is niet te zeggen. Het is wel aannemelijk dat de lakervelder een Nederlands ras is.
  • Lull is een voormalige buurtschap in de gemeente Venray.
    Lull heeft een eeuwenlange geschiedenis. Zo had Lull in het jaar 1600 zelfs nog een eigen markt. De gemeente besloot echter om de naam te veranderen in Sint Antoniusveld, omdat men dit toch wel een aanstootgevende naam vond.
    In 1880 woonden er, verspreid over een aantal boerderijen, 180 mensen. Anno 2008 woonden er op het grondgebied van de buurtschap ongeveer 5230 mensen.
    Er zijn door de jaren heen verschillende acties geweest om de oude naam in ere te herstellen.
  • Maaskantje is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het behoort tot de gemeente Sint-Michielsgestel, ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch. Het dorp heeft ongeveer 1785 inwoners. Maaskantje is aaneengeschakeld met het dorp Den Dungen.
    De naam zou een verbastering zijn van het Brabantse ‘Maastkantje’, wat zoveel betekent als ‘de kant van de dennenbossen’. Een andere verklaring is dat met de dialectnaam ‘Mòskèntje’ verwezen wordt naar de rand van een moeras.
    Maaskantje is bekend geworden door de comedyserie New Kids, een sketchprogramma op de Nederlandse televisiezender van Comedy Central met korte sketches, die grotendeels zijn opgenomen in het nabije Den Dungen, maar volgens het verhaal gepositioneerd zijn in Maaskantje. Als gevolg van de populariteit werden de plaatsnaamborden van het dorp vaak gestolen door fans van de serie. De gemeente besloot daarop geen nieuwe meer te plaatsen.
  • Moddergat (FriesModdergat) is een kerkdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.
    Het ligt ten noordoosten van Nes en Oosternijkerk, ten noordwesten van Lioessens en ten westen van Paesens. De dorpskern ligt aan de zeedijk van de Waddenzee. Het dorp vormt samen met het dorp Paesens één gemeenschap, onder de naam Paesens-Moddergat.
    De twee dorpen werden aanvankelijk gescheiden door het water de Paesens; oorspronkelijk een zeeslenk die uitmondde in de Waddenzee. Het water loopt anno 2019 dood op de nieuwbouw van het dubbeldorp. De scheiding tussen de twee dorpen wordt in de nieuwbouw gevormd door de straten Kokentún en De Wiel, waarbij de Kokentún in Paesens is gelegen en De Wiel in Moddergat.
    De centrale weg van Moddergat is de Zeeweg. Het dorp ligt deels niet meer direct aan de Waddenzee maar kent een buitendijksgebied; de Paesenserpolder. In 2019 telde het dorp Moddergat 225 inwoners.

 

  • Mollekot soms ook Haven van Watervliet genoemd is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Sluis (provincie Zeeland) en de Belgische gemeente Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). De buurtschap ligt ten zuiden van Ponte-Avancé. Mollekot bestaat uit twee wegen: Mollekot en Mollekotweg. Bij de Nederlands-Belgische grens loopt de Mollekot over in de Mollekotweg. De bebouwing langs de Mollekotweg hoort bij Nederland. Het grootste deel van de buurtschap hoort echter bij België. De buurtschap bestaat voornamelijk uit boerderijen.
    Het Nederlandse gedeelte hoort bij IJzendijke en het Belgische deel bij Watervliet.

 

  • Monster is een kustdorp in de provincie Zuid-Holland (gemeente Westland) gelegen aan de Noordzee en beschikt over vijf kilometer strand. Het dorp telt anno 2019 13.995 inwoners.
    Tot 1 januari 2004 was Monster een zelfstandige gemeente, daarna ging het bij de gemeentelijke herindeling Westland op in de gemeente Westland. De vroegere gemeente Monster bestond uit de dorpen Monster, Ter Heijde aan Zee en Poeldijk en telde ruim 20.000 inwoners. De inwoners worden Monsternaars genoemd.
    Een oude naam van Monster was Masamuda, samengesteld uit onl. muda, → muiden ‘monding’ en de waternaam Maas. Over de oorsprong van de naam Monster is onzekerheid. Waarschijnlijk is ze afgeleid van het Latijnse woord “Monasterium” hetgeen klooster betekent, maar daar er geen klooster was, hier in de betekenis ‘grote centrale parochiekerk’. Monster was vroeger een bedevaartplaats, omdat de Machutusparochie een aantal relikwieën bezat van haar patroon, de heilige Machutus, ook wel Machuut genoemd. Men zocht hier genezing van de vallende ziekte, epilepsie.
    In de 13e eeuw behoorde een groot deel van het Westland, Loosduinen en Den Haag tot het ambtsgebied van Monster. Toen een begin werd gemaakt met de bouw van Den Haag werd een splitsing gemaakt in Haag-ambacht en Half-Loosduinen. Dit laatste dorp werd in 1812 losgemaakt van Monster. Tussen Den Haag en Monster bevindt zich van oudsher een serie buitenplaatsen zoals Ockenburgh, Bloemendaal, Solleveld en Langeveld.
  • ** Moordhuizen is een buurtschap in de Nederlandse gemeente West Maas en Waal, gelegen in de provincie Gelderland. Het ligt in het zuidwesten van de gemeente ten westen van Alphen.
    De naam van dit buurtschap gaat terug tot de Middeleeuwen, toen in deze contreien moordenaars op deze plek verbleven, vermoedelijk in gevangenschap. Men gebruikte toen de Middelnederlandse term ‘morthuus‘ (verblijfplaats van moordenaars) voor deze regio. Moordhuizen werd in de achttiende en negentiende eeuw ook wel gespeld als Mo(o)rthuizen of Moorthuisen.
    Er is echter ook een andere uitleg van de plaatsnaam. Volgens de plaatselijke heemkundige Frans van Oijen heeft de naam niet met een moord te maken, omdat de plaatsnaam op een zestiende-eeuwse kaart voorkomt met de spelling Moethuysen. Maar de huidige naam heeft wellicht toch weer wél met moorden te maken: “Mogelijk duidt het woord ‘moet’ op een moerassige plaats.
  • Moskou is een buurtschap in de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland in de Nederlandse provincie Friesland.
    De buurtschap ligt ten noordwesten van Donkerbroek, waaronder het grotendeels ook valt. Een klein deel valt onder Wijnjewoude. De buurtschap omvat de bewoning aan de Moskoureed, de Peelrug, de Moskou en de Moskouwei tot aan de Hechtfeanwei. Na die T-splitsing gaat de Moskouwei over in het grondgebied van Klein Groningen.
    Het oudste huis van de hoofdstraat Moskou is nr. 1, gebouwd in 1867. De buurtschap is ontstaan uit een boerderij die wel Moskou werd genoemd. Vermoedelijk was dat een speelse verwijzing naar de buurtschap Petersburg, dat aan de andere kant van de Opsterlandse Compagnonsvaart ligt. De buurtschap Moskou groeide langs deze vaart, aan de straten Moskou en Moskouwei. In 1899 werd de buurtschap vermeld als Moscou.

 

 

  • Muizenhol is een buurtschap in de gemeente Gemert-Bakel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt een kilometer ten zuidwesten van het dorp Bakel, iets ten westen van de buurtschap Mathijseind. Muizenhol is een straatnaam in deze buurtschap, dit is tevens de enige straat in de buurtschap.

 

  • Napels is een buurtschap in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. De buurtschap ligt aan beide zijden van de spoorlijn van Groningen naar Nieuweschans. Het westelijke deel (Napels-West) valt onder Westerlee en het oostelijke deel (Napels-Oost) onder Heiligerlee.
    De buurtschap is ontstaan rond 1840. Oorspronkelijk was het een toevluchtsoord voor dagloners, de bebouwing bestond uit eenvoudige hutten en keten. Die zijn inmiddels vervangen, maar de buurtschap wordt nog steeds gekenmerkt door zeer eenvoudige huisjes. Napels is vernoemd naar de Italiaanse stad, maar het is niet bekend waarom. Even ten zuiden van Napels ligt Tranendal.
    Op de grens met Winschoten staat Luchtwachttoren 7T1. Hij is rond 1954 gebouwd, ten tijde van de Koude Oorlog, om onder het bereik van de radar vliegende vijandelijke toestellen te kunnen waarnemen.

 

  • Nattenhoven (Limburgs: Nattenhaove) is een buurtschap van Berg aan de Maas in de gemeente Stein (Zuid-Limburg (Nederland)).
    Tot de herindeling in 1982 hoorde de buurtschap bij de gemeente Obbicht en Papenhoven. De bebouwing, aangeduid met een wit plaatsnaambord, is aan het dorp Berg aan de Maas vastgegroeid. In 2017 telde de buurtschap 155 inwoners.

 

  • John Ooms in Nederland

    Nederland (Nedersaksisch: Nederlaand) is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel, een streek in de Nederlandse provincie Overijssel. Nederland telt ongeveer 26 inwoners.
    Het ligt in het Nationaal Park De Weerribben, niet ver van het stadje Blokzijl, nabij de N333 tussen Steenwijk en Marknesse.

     

 

  • Nieuw Moscou is een buurtschap in de gemeente Hoogeveen in de Nederlandse provincie Drenthe, tegen de grens van Overijssel. Nieuw Moscou heeft 580 inwoners.
    Vermoedelijk is de naam Nieuw Moscou ontstaan halverwege de 19e eeuw, toen in Rusland de Krimoorlog werd uitgevochten. Net over de grens met Overijssel ligt de plaats De Krim, die vermoedelijk ook haar naam aan deze oorlog te danken heeft. De buurtschap kreeg deze naam omdat het zo ver weg van de bewoonde wereld (de plaats Hoogeveen) lag. Oorspronkelijk was er slechts één huis dat de naam Moscou droeg. Pas later werd de naam Moscou algemener gebruikt. Rond de Tweede Wereldoorlog kende de buurtschap Moscou officieel nog maar 6 huizen. De term “Nieuw Moscou” dateert van na de Tweede Wereldoorlog.
    Het gebied waar Nieuw Moscou ligt, werd mogelijk al in de prehistorie bewoond. In 1637 was er voor het eerst moderne activiteit in het gebied, nadat in 1635 was afgesproken dat de Compagnie der 5000 morgen het gebied zou gaan beheren. Maar omdat het accent lag op de turfwinning in Hollandscheveld zou het nog geruime tijd duren voordat Nieuw Moscou bewoond werd. De eerste bewoner kocht in 1779 een stuk grond.
    Rond Nieuw Moscou heeft lange tijd een strijd gewoed tussen Drenthe en Overijssel. Al in 1637 trof Jan Crul, de schulte van Hardenberg, maatregelen om ervoor te zorgen dat de arbeiders die greppels groeven hun werk zouden staken. Het conflict bleef lange tijd onbeslist. Op 29 augustus 1790 zouden mensen uit Overijssel een strooptocht op het gebied van Nieuw Moscou en Elim gehouden hebben, waarbij de oogst van de boekweitvelden werd geroofd. Op 27 maart 1792 besloot het Hof van Utrecht dat grote delen van het betwiste gebied toekwamen aan Hardenberg.

 

  • Nooitgedacht is een gehucht in de gemeente Delfzijl, provincie Groningen, gelegen ten noorden van Spijk. Het ligt aan de voet van de oude zeedijk even ten westen van de weg van Delfzijl naar de Eemshaven.
    Nooitgedacht ligt in een zeer weids open landschap. Langs het gehucht stroomt de Kleine Tjariet, die hier vroeger uitmondde op de Waddenzee. Het open karakter van het landschap werd begin jaren 2010 bedreigd door plannen van de gemeente Eemsmond om direct ten noorden van de oude zeedijk, tussen Nooitgedacht en Oudeschip, grootschalige glastuinbouw mogelijk te maken, maar dit plan verdween in 2013 in de ijskast.
    De naam is een verwijzing daarnaar, dat men zich voordien niet had kunnen voorstellen dat op zo’n onherbergzame plek huizen zouden worden gebouwd.

 

  • Nooitgedacht is een plaatsje in de gemeente Aa en Hunze even ten zuiden van Rolde, in de Nederlandse provincie Drenthe.
    De plaats is ontstaan op een plek waar ooit onherbergzame, moerasachtige heidevelden lagen, vandaar de naam.
    Nadat de heide in cultuur was gebracht werd er een weg aangelegd tussen de weg van Rolde naar Grolloo en die naar Gieten. Langs deze weg (van oorsprong naamloos, nu bekend als de Veldweg) ontstonden boerenbedrijven, met een opmerkelijke verkaveling; alle langssloten zijn gegraven in de richting van de Rolder toren.In de jaren 80 is een groot recreatieterrein, ook met de naam Nooitgedacht, aangelegd. Tegenwoordig heet dit complex Hof van Saksen.
    De naam Nooitgedacht is vermoedelijk een afkorting van de christelijke spreuk: “Nooitgedacht maar toch verkregen, niet verdiend, ’t is door Gods zegen”.
  • Nooit Gedacht (Nolle), oude naam voor buurtschap Nolle in de gemeente Sluis (Zeeuws Vlaanderen).
    De buurtschap is gelegen ten zuidoosten van IJzendijke en ten noordwesten van Pyramide. Nolle is gelegen aan de wegen Nolleweg en de Middenweg (N61). De buurtschap bestaat uit een paar boerderijen. Nolle ligt op het randje van de gemeente Sluis met de gemeente Terneuzen.
    Op een kaart van de gemeente IJzendijke uit 1866 wordt Nolle als Nooit Gedacht vermeld.

 

  • Nummer Een is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Sluis, provincie Zeeland. De buurtschap ligt in West-Zeeuws-Vlaanderen. De merkwaardige naam is te danken aan het feit dat dit het eerste kavel van de Hoofdplaatpolder betrof. De buurtschap ligt aan de Westerschelde, tussen Breskens en Hoofdplaat in. Zij is ontstaan eind 18e eeuw toen de Hooge Plaete, een zandbank, werd drooggelegd en ingepolderd, waarbij de Hoofdplaatpolder ontstond.

 

  • Numero Dertien (Gronings: Nummer Dattien) is een gehucht in de Nederlandse gemeente Veendam in de provincie Groningen. De naam verwijst naar de dertiende zijwijk van de Ommelanderwijk.
    De winning van turf in Groningen gebeurde voornamelijk door het veengebied te ontsluiten door het graven van kanalen en wijken. Via de wijken trok men steeds verder het veen in. De meest simpele naamgeving voor de wijken was om deze te nummeren. Zo werden de zijwijken van de Ommelanderwijk vanaf Veendam genummerd vanaf een. Daarbij werden de zuidelijke zijwijken voorzien van een oneven nummer terwijl de noordelijke zijwijken een even nummer kregen.

 

  • Oomsberg

    John Ooms bij Oomsberg

    is een buurtschap en streek in de gemeente Stadskanaal in de provincie Groningen.
    In het Gronings: Oomsbaarg. Oudere vermeldingen: 1828 Oomsberg, Oompiesberg, 1867 Omersberg.
    Voor  mij een bijzondere plaatsnaam, omdat mijn achternaam er in zit.
    T/m 1969 behoorde de buurtschap bij gemeente Onstwedde. Ooit was Onstwedde een zelfstandige gemeente, maar in 1969 werd ze samengevoegd met een gedeelte van de gemeente Wildervank en omgedoopt tot de gemeente Stadskanaal. Het is een dorpje dat min of meer uit drie delen bestaat, Eerste Oomsberg, Tweede Oomsberg en Derde Oomsberg.

 

  • Oude Willem is een buurtschap in de gemeenten Westerveld en Ooststellingwerf, in de Nederlandse provincies Drenthe en Friesland. Het ligt tussen Diever en Appelscha in. Het deel in de gemeente Westerveld heeft een eigen postcode terwijl het andere deel valt onder Appelscha qua adressering.De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij “Het Oude Willemsveld”, die het gebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ontgonnen.[1] De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder met de naam Oude Willem, die in de 19e eeuw in dit gebied zijn schapen zou hebben laten grazen.[2]

 

  • De Oude Zeug is een zandplaat in het IJsselmeer, ten noordoosten van de Wieringermeerpolder. Het zuidwestelijke deel van de Oude Zeug ligt sinds de droogmaking van de Wieringermeer in die polder, ten noordoosten van het dorp Kreileroord. In de jaren vijftig was er onder meer een Moluks woonoord gevestigd.

 

  • Wapen van Papekop

    Papekop is een plaats in de gemeente Oudewater in de Nederlandse provincie Utrecht.
    De plaats Papekop is ontstaan uit een zogenaamde cope uit de 12e eeuw. De achterkade (de westelijke grens) van deze cope is de Papekopperkade. De eerste bewoners vestigden zich er in de 13e eeuw. De naam Papekop is een samenvoegsel van ‘papen’ en ‘cope’, waarbij ‘papen’ verwijst naar de eigenaars van de cope: het kerkelijk gezag. Paap is een spotnaam voor Katholieken. Van oorsprong bestond het grondgebied van Papekop grotendeels uit moeras, in eigendom van de bisschop van Utrecht. Deze gaf stukken grond uit om te ontginnen: de zogenaamde cope-ontginning. Voor het gebied van ‘Pape-cope’ bepaalde hij dat de opbrengst van deze ontginning gebruikt werd om te voorzien in het levensonderhoud van de pastoor, de paap, van Waarder. De voormalige ambachtsheerlijkheid, later de gemeente, Papekop lag in het uiterste westen van de provincie Utrecht. Ze bestond uit de buurten Papekop en het ten oosten ervan gelegen Diemerbroek. De heerlijkheid is tot 1801 in het bezit van de familie Van Vlooswijck geweest en nog daarvoor van de familie De Mérode.

 

  • Paradijs is een buurtschap nabij Hoek in de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, is gelegen aan de Lovenweg ten westen van Boerengat. Paradijs bestaat uit een paar boerderijen.
    Door de ligging naast de Braakman heeft de weg rond Paradijs (Noordstraat / Lovenweg) een omtrekkende vorm van ongeveer 8 kilometer en leent deze zich goed voor wandel- en fietstochten, het ‘Rondje Paradijs’. Elk jaar op oudjaarsdag wordt er door leden van de HSV Hoek de zogenaamde ‘Oliebollenloop’ georganiseerd rond het Paradijs.
    Paradijs kreeg in 2004-2005 enige bekendheid toen het televisieprogramma Man bijt hond van het plaatsje Tranendal in de provincie Groningen naar Paradijs reisde om te kijken wat de mensen onderweg aan het doen waren.

 

  • Petersburg (Fries: Petersburch) is een buurtschap in de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt tussen Donkerbroek en Klein Groningen aan de .
    In Petersburg ligt een brug over de Opsterlandse Compagnonsvaart. Nabij Petersburg ligt de buurtschap Moskou. Het valt net als die buurtschap grotendeels onder Donkerbroek en een klein deel valt onder het dorpsgebied van Wijnjewoude.
    Naast de gelijknamige weg valt onder Petersburg ook de bewoning aan de Blokkekampsweg, de Hanestreek, de Leidijk, de Mandeweg, de Ruskeweg, de Vaartweg en de Schapendrift. Even na de T-splitsing van de Vaartweg gaat de Schapendrift over in de buurtschap De Koelanden.
    De buurtschap Petersburg is ontstaan in de 18e eeuw. Petersburg zou volgens de overlevering vernoemd zijn naar ene Pieter Blaauw die er een kroeg had. Deze was van oorsprong turfsteker en bouwde zijn huis om tot een kroeg. Deze noemde hij Pieters Burgd, waarvan dan de plaatsnaam zou zijn afgeleid. Bewijzen hiervoor zijn echter niet gevonden. Waarschijnlijk is de plaats vernoemd naar de Russische stad Sint-Petersburg.
  • ** Pikveld is een plaats in de gemeente Coevorden, provincie Drenthe (Nederland). Het ligt aan de N863, ook wel Europaweg genoemd, ten oosten van de stad Coevorden richting Emlichheim.
    Er circuleren twee verklaringen over de herkomst van deze plaatsnaam. De eerste verwijst naar een zekere Leenert ten Pickvelt, die hier omstreeks 1600 gewoond zou hebben.
    Een andere verklaring, die ook door etymologen genoemd wordt, is dat het hier gaat om een toponiem. De naam Pikveld verwijst volgens hen naar het type grond in en rond Pikveld. ‘Pik’ duidt op de ‘pekachtige darggrond’ van dit plaatsje, terwijl ‘veld’ duidt op de open vlakte met heide bij Pikveld.

 

 

  • Quatrebras is een buurtschap in de gemeente Tietjerksteradeel (Tytsjerksteradiel) in de Nederlandse provincie Friesland. De plaats ligt tussen Hardegarijp (Hurdegaryp) en Noordbergum (Noardburgum) aan de N355 en Veenwouden (Feanwâlden) en Bergum (Burgum) aan de N356.
    Quatrebras (vier armen) is het Franse woord voor kruispunt. In Tietjerksteradeel is het de kruising van de wegen N355 en de, voorheen, N356. Sinds de aanleg van de Centrale As heeft de N356 zijn status als provinciale weg verloren. Aan de weg is verder niets veranderd.

 

  • Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
    De naam Raar werd voor het eerst vermeld in 1347 en is waarschijnlijk afgeleid van rade, dat ‘ontginning’ of ‘open plaats’ betekent. Hier lag toen een hoeve van de Abdij van Houthem. Het plateau bij Raar, tussen Meerssen, Ulestraten en Houthem, is tegenwoordig vrijwel geheel ontgonnen en is in gebruik als landbouwgebied. Hier zijn ook enkele wijngaarden.
    Het gehucht Raar bestaat uit enkele boerderijen. Ook liggen er twee wegkapelletjes, die beide gewijd zijn aan Maria. Het oudste kapelletje dateert uit 1814 en is in 1909 gerestaureerd. Het andere kapelletje, dat deels uit mergel is opgetrokken, heeft een sluitsteen met het jaartal 1854.
  • Rectum is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Wierden (provincie Overijssel). Het kende op 1 januari 2010 370 inwoners. Rectum ligt tussen Wierden en de Huurne, IJpelo, Enter en Notter in. De agrarische sector is voor de buurtschap altijd bepalend geweest. Het gebied kende dan ook lang een eigen boerenbond. Het deelt samen met de buurtschap IJpelo een basisschool. Naast de veeteelt en akkerbouw, is er sinds 2004 ook wijnbouw op een wijngaard van twee hectare met druivenrassen als Regent en Johanniter en Frühburgunder.
    In een dertiende-eeuwse goederenlijst (1260-1270) wordt voor het eerst een boerderij in Rectum genoemd. Rodolf van Bevervoorde en zijn zonen werden toen beleend met de casa in Bovinc, een leengoed van Nicolaus de Sconevelde, borgman van Bentheim.
    De naam betekent zoiets als ‘rechte strook, woonplaats’. Rek is ‘rechte strook’, ‘heem’ is ‘woonplaats.’
  • Roggel is een kerkdorp in Midden-Limburg in Nederland met circa 4.215 inwoners. Inwoners van Roggel worden Roggelnaren genoemd. Het behoort sinds 2007 bij de gemeente Leudal. Daarvoor maakte het na de gemeentelijke herindeling van 1991 deel uit van de gemeente Roggel en Neer. Voordien was het een zelfstandige gemeente.
    Roggel ligt in de vallei van de Roggelse Beek, welke dwars door de kern stroomt.
    Roggel werd voor het eerst vermeld in 1230. Het behoorde tot het Land van Horn en later tot het Prinsbisdom Luik.
    In 1679 kwam het in bezit van de proosten van de Abdij Keizerbosch als zelfstandige heerlijkheid. Het huidige dorpskarakter ontstond vooral in de 19e eeuw, en na de Tweede Wereldoorlog werden woonwijken bijgebouwd.
    Over de oorsprong van de naam Roggel is niets met zekerheid bekend. Taalkundigen denken dat het mogelijk ‘het ruige bos’ betekent of dat er een link is met het graangewas rogge.
  • Rome is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Maasdriel, gelegen in de provincie Gelderland. Het ligt tussen Velddriel en Rossum. Het buurtschap is vernoemd naar de gelijknamige stad in Italië. Er zouden hier namelijk veel Romeinse oudheden zijn gevonden.
  • Ruige Weide is een buurtschap behorende tot de gemeente Oudewater in de provincie Utrecht. Het ligt 3 kilometer ten westen van Oudewater. Tot 1964 vormde Ruigeweide samen met de buurtschap Langeweide de gemeente Lange Ruige Weide.
    De buurtschap is genoemd naar de gelijknamige polder, met de betekenis ruige ‘met ruigte begroeid’ weide ‘weidegebied, grasland’. De toevoeging ruig maakte onderscheid met  het gebied ook van de aangrenzende polder Lange Weide.
  • Sexbierum (Fries: Seisbierrum) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.
    Het ligt ten noordwesten van de stad Franeker en ten zuidwesten van Oosterbierum. Het vormt met Pietersbierum een dubbeldorp. Door het dorpsgebied stromen de Dijksvaart en Roptavaart, en er langs de Opvaart.
    Verder loopt de N393 door het dorpsgebied en er langs de A31. In 2019 telde het dorp 1.715 inwoners. Een klein deeltje van Pietersbierum valt formeel onder Sexbierum. De bewoning aan de Hoarnestreek in de Hornestreek werd tot even voorbij halfweg de 20ste eeuw aangeduid als de buurtschap Sexbierumerhorn.

 

  • Slijkplaat (West-Zeeuws-Vlaams “Slikploate”) is een buurtschap in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, bestaat uit twee straten, echter beide onder dezelfde naam. In Slijkplaat staan 28 huizen, hierin wonen 52 vaste bewoners.
    Slijkplaat ontstond omstreeks 1790 toen de slikken en aanwassen rond het huidige dorp Hoofdplaat werden ingepolderd. Voor die tijd was slijkplaat een zandbank ten noorden van Schoondijke.
    Het dorp had tot 28 december 2002 een eigen rooms-katholieke kerk die in 1953 geopend was en deel uitmaakte van de nabijgelegen parochie Schoondijke. Gezien de grote terugloop van het kerkbezoek is de kerk op 28 december 2002 voor het laatst gebruikt voor de uitvaart van Emma Amelia Sijnesael-Geernaert (1908-2002) en daarna door de parochie verkocht en verbouwd tot woonhuis. Naast de kerk ligt een zeer klein kerkhof, waar heel duidelijk is te zien dat er slechts enkele grote families waren in het dorpje (Sijnesael, Geernaert, Blaakman, Steijaert etc).

 

  • Sluipwijk is een dorp behorende tot de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt op een dijk midden tussen de Reeuwijkse plassen en telt 360 inwoners.Door eeuwenlange vervening is de landbouwgrond om het dorp vrijwel geheel verdwenen. Sluipwijk bestond uit verschillende heerlijkheden: Ravensberg, Vromade, Oud- en Nieuw Gravekoop, Sluipwijk, Lang Roggenbroek, Nieuwenbroek en Elfhoven. De heren van Sluipwijk waren sinds ca. 1624 eveneens de heren van de hoge heerlijkheid Vrijenes, die aan Sluipwijk grensde.

 

  • Stad Niks (Bildts: De Stad Niks) is een buurtschap en streek in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.
    Het ligt bij de Waddenzee, even ten noorden van Nij Altoenae en ten westen van Nieuwebildtzijl. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Nieuwe Bildtdijk en een stukje van de Schuringaweg. Het wordt soms ook bij de buurtschap Zwarte Haan gerekend omdat het geen directe verbinding meer heeft met het dorp Sint Annaparochie, waar het formeel onder valt, doordat Nij Altoenae in 2006 een zelfstandig dorp is geworden.
    Het is door die nieuwe situatie dat het vaker als een eigen plaats wordt gezien. In 1850 werd het al wel aangeduid op de kaart van Eeckhoff als een klein buurtje rond het Strandhuis Den Bildtpollen. Als huisnaam komt het in 1853 ook voor. In de 20ste eeuw werd het meer als een streekduiding gezien. De plaatsnaam zou gekscherend zijn ontstaan, in de betekenis van een plaatsje van niets.
  • Stampersgat is een dorp gelegen in de gemeente Halderberge, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt tussen Fijnaart en Oud Gastel. Tot 1997 maakte de plaats, samen met Oud Gastel, deel uit van de gemeente Oud en Nieuw Gastel. Stampersgat is gelegen in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant, aan de rivier de Dintel. Even ten westen van het dorp ligt het Mark-Vlietkanaal. De plaats wordt gedomineerd door de aanwezigheid van twee industriële vestigingen en is omgeven door zeekleipolders.
    De plaatsnaam is terug te voeren op de familienamen Stouters en Stamper. Deze families bezaten er vanaf 1650 respectievelijk 1628 een hoeve. De namen Stoutersgat en Stampersgat werden als plaatsaanduiding door elkaar gebruikt. Vanaf 1725 was de naam Stampersgat dominant. De uitgang -gat heeft betrekking op de monding van een kreek.
    Los van deze verklaring wordt ook wel gezegd dat de naam Stampersgat betrekking zou hebben op het stampen van de meekrap, een teelt die in deze streken voorkwam tot ongeveer 1870. Het dorp bezat twee meestoven. Mogelijk is dit een betekenis die later aan de reeds gevestigde naam werd gegeven.
  • Stinkhoek*
    Oude inwoners van het Brabantse dorp Erp zullen het zich ongetwijfeld kunnen herinneren: het buurtschap Stinkhoek. De naam werd, om redenen die niet bij ons bekend zijn maar die we wellicht wel kunnen raden, enkele decennia geleden veranderd in Rijkerbeek.

 

  • Tempel is een buurtschap behorende tot de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt ten noorden van Reeuwijk nabij Oud-Reeuwijk en heeft 195 inwoners (in 2017).
    Waar de naam vandaan komt is niet zeker, maar er zou een veenstroom zijn geweest met de naam Tempel die uitmondde in de Gouwe. Deze veenstroom staat op oude kaarten. Ook zou het een verbastering van timpe kunnen zijn, een rechthoekig stuk grond.

 

  • Tranendal is een gehucht in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen. Het gehucht bestaat uit een straat, de Tranendallaan. Deze begint bij de spoorwegovergang tussen Heiligerlee en Westerlee en loopt door tot aan de voormalige gemeentegrens tussen Scheemda en Winschoten. De bebouwing bestaat grotendeels uit voormalige arbeiderswoningen.
    De naam Tranendal zou een verwijzing zijn naar de slag bij Heiligerlee. Deze zou op deze plek hebben plaatsgevonden. De naam duikt echter pas rond 1900 op, wanneer de Tranendallaan wordt aangelegd en de eerste huizen worden gebouwd.
    Bij het gehucht ligt een zoutwinningslocatie van AkzoNobel.
    Tranendal kreeg in 2004–2005 enige bekendheid toen het televisieprogramma Man bijt hond van deze plaats naar het plaatsje Paradijs in Zeeland reisde om te kijken wat de mensen onderweg aan het doen waren.

 

  • Trutjeshoek is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Oldebroek, gelegen in de provincie Gelderland.Trutjeshoek bestaat uit slechts een paar boerderijen. Trutjeshoek ligt op een oude strandwal drie kilometer ten noordoosten van Oosterwolde, in de buurt van twee andere buurtschappen Posthoorn en Zuideinde. Trutjeshoek bestaat uit twee wegen: de Wittensteinse Allee en de Zuidwendige weg. Deze laatste weg loopt dood in de weilanden.
    Over de herkomst van Trutjeshoek is niets bekend. Wel is bekend dat de naam pas vanaf 1991 op geografische kaarten te vinden is. Dit betekent dat de naam Trutjeshoek pas kort geleden bedacht is óf, dat kan ook, dat de naam omstreeks 1991 herontdekt is en pas toen op de kaart kwam.
  • Turkeye is een gehucht in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het plaatsje, in de regio Zeeuws-Vlaanderen, heeft 19 inwoners. Het grootste gedeelte van de woningen in het gehucht doet dienst als vakantiewoning
    Het gehucht Turkeye was deel van de gemeente Waterlandkerkje van 1796 tot 1970. Deze gemeente ging in 1970 op in de gemeente Oostburg, die op haar beurt in 2003 weer opging in de gemeente Sluis.
    De geschiedenis van Turkeye begint na de verovering van Sluis in 1604 door het Staatse leger. De verslagen Spaanse troepen trokken weg en lieten 1500 galeislaven achter onder wie een groot aantal moslims uit het Ottomaanse Rijk, kortweg aangeduid als Turcken. De Staten-Generaal besloten deze slaven vrij te laten en de Turken terug te sturen naar hun vaderland. Zo hoopte men de steun van het Ottomaanse Rijk te verwerven in de strijd tegen Spanje. De zogenoemde Vlaamse Turken zijn echter in Marseille weer slaaf gemaakt en hebben het Ottomaanse Rijk niet weten te bereiken.
    Mogelijk heeft Prins Maurits als extra eerbetoon de naam Turkeye verbonden aan de Schans Turkeye die in hetzelfde jaar 1604 werd aangelegd en waarnaar later de nabijgelegen buurtschap zou worden vernoemd.

 

  • Uitweg is een plaats in de gemeente Lopik, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp ligt op de rechteroever van de Lek.
    Bij een dijkdoorbraak op 23 maart 1751 is Het wiel van Uitweg ontstaan. Een wiel is een diepe kuil of poel, een klein type oppervlaktewater.

 

  • Ver-Hitland, Zie Groot-Hitland, een buurtschap behorende tot de gemeente Zuidplas in de provincie Zuid-Holland.

 

  • Verloreneinde is een buurtschap in de gemeente Edam-Volendam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het staat ook wel bekend als het Westeinde van Kwadijk.
    In Verloreneinde bevond zich vroeger het Galgenveld, waar de galg van de Heerlijkheid Oosthuizen was opgesteld. Het Verloreneinde van Kwadijk behoorde daarom waarschijnlijk al zeer vroeg tot de Heerlijkheid Oosthuizen, samen met Hobrede.
    Tot 1970 hoorde de buurtschap tot de gemeente Oosthuizen. Vanaf dat jaar viel Oosthuizen onder de gemeente Zeevang. Sinds 1970 hoort Verloreneinde bij het dorp Kwadijk.
    In 1970 verdween daarmee ook de naam Verloreneinde. Echter de naam bleef bij de plaatselijke bevolking doorleven. In 2005 werd het Verloreneinde opnieuw in zijn bestaan officieel bevestigd. Gemeente en bewoners hebben met buurtborden het Verloreneinde weer op de kaart gezet.
    Tot 1 januari 2016 behoorde Verloreneinde tot de gemeente Zeevang. Als gevolg van een Gemeentelijke herindeling in Nederland werd de gemeente Zeevang bij die van Edam-Volendam gevoegd.
    ‘Verloren’ betekent in dit geval als ‘verlaten, niet meer onderhouden’.

 

  • Verloren Hoek is een buurtschap in de gemeente Breda in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt ten westen van Prinsenbeek, aan de weg naar Zevenbergen. Ook bij deze naam betekent ‘Verloren’ als ‘verlaten, niet meer onderhouden’.

 

  • Vrouwenverdriet is een buurtschap van de voormalige zelfstandige Zaanse gemeente Assendelft dat nu deel uitmaakt van de gemeente Zaanstad. Het is gelegen aan de Nauernasche Vaart nabij de watertoren van Assendelft. De naam zou ontleend zijn aan een herberg, die daar rond 1630 heeft gestaan en waar de gravers van de Nauernasche Vaart hun loon verdronken.
    In Vrouwenverdriet is een weerstation gevestigd. In de buurtschap stond in de 18e en 19e eeuw een watermolen die de naam De Student droeg.

 

  • Vuilendam is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden.De buurtschap Vuilendam ligt ten oosten van het dorp Molenaarsgraaf, ten zuid-oosten van het dorp Brandwijk en ten westen van het dorp Ottoland.Tot en met 1985 hoorde de buurtschap voor een gedeelte bij 3 verschillende gemeenten: gemeente Brandwijk, gemeente Molenaarsgraaf en gemeente Ottoland.
    In 1986 gingen deze gemeenten over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard en in 2019 over naar gemeente Molenlanden.De buurtschap Vuilendam valt onder de drie postadressen van Brandwijk, Molenaarsgraaf en Ottoland. Uniek is dat ieder deel is voorzien van eigen plaatsnaamborden, met de respectievelijke plaatsnamen in blauw (komborden) en eronder de buurtschapsnaam Vuilendam in wit, zodat je je ter plaatse kan vergewissen van de bijzondere grenssituatie, bovendien kan je zien welk deel onder welke postale plaatsnaam valt.In 1420 was de oorspronkelijke naam “Veylendam” al bekend. Volgens de volksoverlevering heeft de Vuilendam haar naam te danken aan het volgende: De Vuilendam was een trefpunt van 6 toegangswegen. Door de vele watersnoden van vroeger en door de lage ligging kon het water daar niet zo snel weg en werd het vooral door en voor het verkeer vaak een drassige en vuile toestand. Vervolgens was de Vuilendam ook een plaats van samenkomst waar vee, turf, hout en niet te vergeten hennep geveild werd. Dus vermoedelijk vandaar die naam.
  • Waal
    Waal is een buurtschap in de Zuid-Hollandse gemeente Molenlanden aan de rivier de Lek.
    Nog voor de 14e eeuw (dus voor 1300) heeft zich tijdens een dijkdoorbraak een wiel (waaraan Waal zijn naam heeft ontleend) gevormd. Men was toen niet in staat dit wiel te dichten waarna men er een dijk rondom heeft opgeworpen. Op en langs deze dijk vormde zich de buurtschap. Dit wiel is in de loop der tijd langzaam dichtgeslibd. In 1772 is de dijk doorgetrokken en het toen moerassige wiel ingepolderd.
  • Waterlandkerkje is een dorp in de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp bevindt zich in de regio Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp, gelegen aan de weg Oostburg-IJzendijke (N676), heeft 480 inwoners (2021).
    Waterlandkerkje is regionaal vooral bekend door de vele kerkconcerten die er worden gegeven en de “Meerminnefeesten”, die ieder jaar in het weekend na Pinksteren worden georganiseerd.
    Waterlandkerkje ontstond in 1669 als nederzetting rond een kerk. Het gehucht werd ’t Kerkje genoemd, zoals de dorpsbewoners nog altijd doen. In 1796 kreeg het dorp de naam Waterland, rond 1820 werd dit veranderd in de huidige naam, om verwarring met het 5 kilometer zuidelijker gelegen Belgische dorp Waterland-Oudeman te voorkomen.
  • Witte Paarden is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland, in de Nederlandse provincie Overijssel. De buurtschap is gelegen in de Kop van Overijssel ten noordwesten van Steenwijk en de provinciale weg N761 (plaatselijk bekend als de Steenwijkerweg).
    De naam Witte Paarden is afkomstig van een herberg. Deze herberg vormde vroeger een overnachtingsmogelijkheid aan de weg Zwolle – Leeuwarden, waar ook de paarden voor die nacht gestald en verzorgd konden worden. In 1953 besloot de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Steenwijkerwold de buurtschap de naam van de herberg te geven. Voorheen heette de plaats ‘Achterbuurt’.
    Bij Witte Paarden ligt een brug over de A32 en de spoorverbinding Steenwijk – Wolvega. Door het tijdens de laatste ijstijd opgestuwde zand, zogenaamde stuwwallen, is het gebied rond Witte Paarden erg heuvelachtig.
    Ten oosten van Witte Paarden ligt het geologisch monument Wolterholten.

  • Zevenhuizen
    Bijzonder is dat Zevenhuizen één van de meest voorkomende plaatsnamen is van Nederland.
    In Nederland komen we al Zeventien plekken tegen die de naam Zevenhuizen hebben. Ook zijn er overige plaatsen waar het getal zeven in voorkomt.
    Klik hier voor een overzicht van de plaatsen.
  • Ziek is een buurtschap in de gemeente Oude IJsselstreek, gelegen in de provincie Gelderland. Het ligt tussen Zeddam en Etten.
  • Zittend ** is een plekje in Noord-Holland, om precies te zijn in de regio West-Friesland. Het buurtschapje, dat bestaat uit enkele straten, wordt sinds 1745 in de bronnen vermeld. In Zittend staan rond de 25 huizen, met in totaal 50 tot 60 inwoners.De naam Zittend is misleidend. De naam heeft namelijk niks te maken met het werkwoord zitten, maar is een verbastering van de term sidewende. Een sidewende is een ‘binnendijk die zich ter zijde langs het land wendt, dwars op de richting van de hoofddijk’, aldus Plaatsengids.nl. Het gehuchtje Zittend heette eerder dan ook De Zijdtwindt, of, sinds 1866, De Zijd Wind.
  • Zwammerdam is een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.  In 2019 had het dorp 1.860 inwoners. Tot 1964 was Zwammerdam een zelfstandige gemeente.
    Zwammerdam heeft een kleine en compacte oude kern met kronkelende straatjes en met historische bebouwing.
    In de Oudheid bevond in Zwammerdam zich het Romeinse fort “Nigrum Pullum” (zwarte grond) met de vlootfaciliteiten. Enkele resten zijn te zien op het terrein van Ipse de Bruggen locatie Hooge Burch. Enkele Romeinse schepen behoren tot de voornaamste vondsten.Later werd de plaats Suadenburcherdam genoemd, naar de (illegale) dam bij Suadenburg die al in de 12e eeuw wordt genoemd. Deze dam hield het water buiten Holland, tot nadeel van de bewoners aan de Utrechtse kant. Die beklaagden zich bij de Duitse keizer en zij kregen gelijk. In 1165 beval keizer Frederik Barbarossa de graaf van Holland de dam te verwijderen. Na 1200 sloot de dam de Oude Rijn niet meer af, maar bleef bestaan als een dam met doorlaatopening.
    Uiteindelijk is de naam verbasterd tot het huidige Zwammerdam.
  • Zwarte Haan (Bildts: (De) Swarte Haan, Fries: Swarte Harne) is een buurtschap in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.
    Het ligt bij de Waddenzee, even ten noordwesten van Nij Altoenae op de Nieuwe Bildtdijk en valt formeel onder het dorp Sint Jacobiparochie.
    De bewoning van de buurtschap ligt aan de Zeedijk en voornamelijk aan de Nieuwebildtdijk, waar Het Kanaal en de Nieuwevaart samen komen. Soms wordt de bewoning aan de Nieuwebildtdijk (en een stukje van de Schuringaweg) die onder Sint Annaparochie valt bij de buurtschap gerekend omdat het door de dorpsstatus van Nij Altoenae niet meer direct verbonden is met het dorp Sint Annaparochie. Het vormt eigenlijk een eigen buurtschap, genaamd Stad Niks.
    Plaatselijk wordt Zwarte Haan wel het begin van de wereld genoemd, omdat de Nieuwe Bildtdijk er begint.
  • Zwarte Paard is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Buren, gelegen in de provincie Gelderland. Het ligt ten zuiden van Eck en Wiel, rondom het voormalige gelijknamige café.
  • Zwarte Ruiter is een buurtschap in de gemeente Steenbergen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt in het westen van de gemeente, tussen Steenbergen en De Heen.De buurtschap bestaat uit een twintigtal huizen en bevindt zich op zo’n 1,5 km van Steenbergen op een kruispunt van verschillende dijken en langs de N257, richting Zierikzee. De in 1953 opgeheven Tramlijn Anna Jacobapolder – Steenbergen had hier ook een halte.
  • Zwartschaap is een buurtschap en straat in de gemeente Hoogeveen. Tot 1998 behoorde het tot Ruinen. Zwartschaap ligt noorden van de plaats Hoogeveen, ten zuidoosten van Pesse, Zwartschaap ligt ook nog ten oosten van het Oude Diep en ten noorden van het dorp Stuifzand. voorheen was het ook bekend als Swart Schaap, Zwarte Schaap en in het Drents Zwartschoap.
    De naam is mogelijk afgeleid van zwet, in de betekenis grens.

 

Dit is maar een rijtje van bijzondere plaatsnamen.
Ongetwijfeld heeft u nog een mooie bijzondere plaatsnaam. Geef het door aan ons, dan plaatsen wij deze er zeker bij.
Vermeldingen:

 

Zie ook:

Dorpen en Steden

Bijzondere plaatsnamen

  facebook       

© 24 april 2020, laatst bijgewerkt op 16 september 2022