Graven van Warenne en Surrey

 

Warenne wapen

Graaf van Surrey is een adellijke titel in de Peerage van Engeland, die in de loop van de geschiedenis vijf keer is ingesteld. De eerste keer gebeurde dit in de elfde eeuw voor Willem van Warenne, een vertrouweling van Willem I “de Veroveraar” van Engeland. Tegenwoordig wordt de titel gevoerd door de hertog van Norfolk, of door diens erfgenaam als hoffelijkheidstitel .
Het graafschap van Surrey is in 1088 voor het eerst verleend aan Willem van Warenne, als beloning voor zijn loyale steun aan Willem I van Engeland tijdens diens verovering van Engeland. Van Warenne werd benoemd tot heer van Reigate Castle in Surrey maar had ook landerijen in twaalf andere gewesten. Mogelijk omdat hij maar weinig land had in Surrey werd hij ook vaak simpelweg de graaf van Warenne genoemd. De naam Warenne heeft weer te maken met de landerijen van de familie in Normandië; het stamvaderlijk slot van de familie, Bellencombre, lag aan de rivier de Varenne.

Uit:
Graaf van Surrey – Wikipedia

1. Rudolf II van Warenne
Geboren rond 1010 – overleden na 1075.
Hij was gehuwd met Emma.
Zonen:

 • Rudolf II van Varennes
 • Willem I van Warenne (Volgt 2)
 • Frederic van Varennes

2. Willem I van Warenne
Geboren omstreeks 1035 – overleden te Lewes in 1088. Zoon van Rudolf I van Varennes en Emma.
Hij was één van de belangrijkste Normandische edelen in Engeland.
Het familiebezit lag aan de rivier de Varenne. Via zijn moeder was hij een verre neef van Willem de Veroveraar.
In 1054 vocht Willem voor Willem de Veroveraar in de slag bij Mortemer, waar Willem de Veroveraar zijn onafhankelijkheid tegenover de Franse kroon wist te verdedigen. Willem werd rijkelijk beloond uit de geconfisqueerde goederen van Roger van Mortemer, die de Fransen had gesteund. Willem werd een belangrijke vazal en raadsman van Willem de Veroveraar. Hij vocht mee in de slag bij Hastings en werd door Willem de Veroveraar beloond met grote bezittingen, vooral in Norfolk (graafschap) en Yorkshire. Ook kreeg hij het bestuur van Surrey en werd later benoemd tot graaf van Surrey (earl). Willem en zijn nakomelingen zouden zich echter meestal “earl van Warenne” noemen. Willem was één van de rijkste grootgrondbezitters van zijn tijd.

Willem bouwde kastelen in o.a. Lewes, Reigate, Castle Acre en Conisbourgh. Hij was actief in het onderdrukken van de Engelse opstanden na 1066 en vocht ook mee in de Normandische campagnes in Maine rond 1080. In 1088 werd hij dodelijk gewond toen hij opstandelingen belegerde in Pevensey en stierf in de priorij van Lewes, die hij had gesticht. Daar werd hij ook begraven, naast zijn eerste vrouw.
Willem was in zijn eerste huwelijk getrouwd met Gundrada (ca 1055, – Castle Acre, Norfolk, 27 mei 1085), zuster van Gerbod, een Vlaams edelman, voogd van de abdij van Sint-Bertinus en earl van Chester (Engeland). Zij kregen de volgende kinderen:
 • Willem II van Warenne (Volgt 4)
 • Edith (ovl. na 1155), nam met haar man Gerard van Gournay deel aan de Eerste Kruistocht en toen hij onderweg overleed hertrouwde ze met Dreux van Moncy.
 • onbekende dochter, gehuwd met Ernise de Coulonce
 • Reinoud (ovl. voor 1118), erfde de Vlaamse bezittingen van zijn moeder en steunde de opstandige hertog Robert Curthose.
 • Gundred

Gundrada werd na haar dood begraven in de priorij van Lewes. Haar grafsteen werd hergebruikt in een andere kerk maar werd herkend in 1774. In 1845 werd haar graf en dat van haar man, bij opgravingen gevonden en ze werden in 1847 herbegraven in een speciaal gebouwde kapel op het terrein van de priorij.

Willem hertrouwde met de zuster van Rudolf van Guet maar kreeg bij haar geen kinderen.

Uit:
Willem van Warenne – Wikiwand

3. Willem II van Warenne
Geboren circa 1070 – overleden 11 mei 1138. Zoon van Willem van Warenne en Gundrada.
Hij was een vooraanstaand Engels-Normandisch edelman.

Willem volgde in 1088 zijn vader op als earl van Surrey. In 1091 verdedigt hij samen met Hugo Grantmesnil, Courcy tegen Robert Curthose. Zijn poging om te trouwen met Edith van Schotland mislukte toen zij voor Hendrik Beauclerc koos. In 1101 steunde Willem Robert tegen Hendrik (die koning van Engeland was geworden), omdat Hendrik Roberts goederen had bezet tijdens zijn afwezigheid tijdens de Eerste Kruistocht. Dit kostte Willem zijn Engelse bezittingen. In 1103 kreeg hij zijn Engelse bezittingen terug en was vervolgens een trouwe vazal van Hendrik. Willem was in 1106 een van zijn aanvoerders in de slag bij Tinchebrai waar Robert definitief werd verslagen. In 1119 vocht Willem nog mee aan de kant van Hendrik in de gewonnen slag bij Bremule tegen Lodewijk VI van Frankrijk. Verder komt Willem alleen voor als hoveling (1109 aanwezig op het concilie van Nottingham, 1110 getuige bij het verdrag van Dover). In 1135 is hij aanwezig bij het overlijden van Hendrik en brengt zijn lichaam naar Rouen. De verzamelde Normandische edelen kiezen hem daar tot gouverneur van de stad. Hij werd begraven in de priorij van Lewes.
Willem kreeg een verhouding met Isabella van Vermandois (ca. 1081 – 13 februari 1131), dochter van Hugo I van Vermandois en Adelheid van Vermandois. Zij was al getrouwd met de veel oudere Robert I van Meulan. Robert en Isabella hadden zes kinderen. In 1115 liet ze zich door Willem ontvoeren. Na Roberts dood in 1118 trouwden zij. Isabella is begraven in Lewes. Zij kregen de volgende kinderen:
 • Willem (ca. 1119 – Laodicea, 19 januari 1148), earl van Surry, gesneuveld tijdens de Tweede Kruistocht. Gehuwd met Ela van Ponthieu, dochter van Willem I van Ponthieu. Ze hadden een dochter Isabella die Willem opvolgde als gravin van Surrey. Zij trouwt met Willem I van Boulogne, die door zijn vader werd onterfd voor de Engelse troon. Willem en Isabella kregen geen kinderen. Na Willems dood hertrouwde ze met Hamelin van Anjou, ze kregen vijf kinderen en haar oudste zoon Willem werd earl van Surrey. Isabella en Hamelin werden begraven in Lewes.
 • Gundred (ovl. na 1166), gehuwd met Rogier van Beaumont, earl van Warwick, ze kregen vermoedelijk zes kinderen. In haar tweede huwelijk getrouwd met Willem van Lancaster, ze kregen vermoedelijk twee kinderen.
 • Ralph, jong overleden
 • Ada (Volgt 4)
 • Reginald (ovl. 1179), gehuwd met Willem van Wormegay, ze kregen zes kinderen.
Uit:
Willem II van Warenne – Wikiwand

4. Ada de Warenne
Geboren circa 1125 – overleden 1178. Dochter van Willem II van Warenne en Isabella van Vermandois.
Zij was gehuwd met Hendrik van Schotland (geboren 1114/1115 – overleden 12 juni 1152) was prins van Schotland en graaf van Huntingdon. Hij was een zoon van David I van Schotland  (Zie Koningen van Schotland nr. 11) en Maud van Huntingdon.
Kinderen:

 • Malcolm, koning van Schotland
 • Willem, koning van Schotland
 • Margaretha (1145/1146 – 1201), gehuwd met Conan IV van Bretagne (Zie Hertogen van Bretagne nr. 9).
 • David, graaf van Huntingdon
 • Ada (Volgt Koningen van Schotland nr. 13), getrouwd met graaf Floris III van Holland (Zie Graven van Holland nr. 9a)
 • Mathilde (ovl. 1152)
Uit:
Hendrik van Schotland – Wikiwand
Bronvermeldingen:
Voorouders Ada van Varennes (± 1115-1178) » genealogieonline.nl
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

Graven en Gravinnen

 facebook

© 27 augustus 2016, laatst bijgewerkt op 18 september 2022