Heren Snoy

van den Oude Gheine

Kasteel Oude Gein                                                                   Foto: Wikipedia

Huis Oudegein was van oorsprong een gevechtstoren. Bescherming was nodig aangezien het stadje tolrechten kon heffen. In 1294 werden stadsrechten aan ’t Gein gegeven. De gevechtstoren werd in 1224 voor het eerst aangevallen, verwoest maar weer opgebouwd. In 1329 kwam het “stenen huis” in handen van Hendrik Snoyenzoon, leenman van Holland. Utrechtse Gilden voelden zich door het huis bedreigd in hun handel en verwoesten het in 1332. Het huis werd in 1334 voor een tweede keer herbouwd en teruggeven aan het geslacht Snoy.

In 1355 werd het huis opnieuw aangevallen. Berend Snoy gaf zich na een half uur strijden al over, waarna het huis voor een derde keer zwaar beschadigd werd. Na opbouw en herstel bleef het huis eigendom van het geslacht Snoy.

 

1. Hendrick Snoyenz van den Oude Gheine
Geboren rond 1260.
Graaf Willem III beleent op 22 december 1329 Hendrik Snoyenz van de Oude Gein met zijn steenhuis aan de Oude Gein met bijbehorende hoeve land end zaten, met de bepaling dat het altijd voor hem een open huis zal zijn.
Utrechtse Gilden voelden zich door het huis bedreigd in hun handel en verwoesten het in 1332. Het huis werd in 1334 voor een tweede keer herbouwd en teruggeven aan het geslacht Snoy.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

  • Bernt Snoy van den Oude Gheine (Volgt 2)

 

2. Bernt Snoy van den Oude Gheine
Geboren omstreeks 1285. Zoon van Hendrick Snoyenz van den Oude Gheine.
In 1355 werd het huis opnieuw aangevallen. Berend Snoy gaf zich na een half uur strijden al over, waarna het huis voor een derde keer zwaar beschadigd werd. Na opbouw en herstel bleef het huis eigendom van de familie Snoy.
Hij was gehuwd met N. Haen.
Dochter:

  • Elisabeth Berntsdr Snoy (Volgt 3)

 

3. Elisabeth Berntsdr Snoy
Geboren rond 1320. Dochter van Bernt Snoy van den Oude Gheine en N. Haen.
Zij was gehuwd met Willem Reyners van Scadewijck. Geboren rond 1320.
Zoon:

 

Links:
Registers van de Hollandse grafelijkheid 1299-1345 UT127
Kasteel Oudegein
Huis Oudegein.nl

Zie ook:

Geyne

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

  facebook       

© 3 augustus 2020