Ouderkerk

Topografische gemeentekaart van Ouderkerk, per setember 2014

Ouderkerk was een gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 8200 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 28,53 km² (waarvan 1,42 km² water).

De gemeente bestond van 1985 tot 2015. Bij de gemeentelijke herindeling van gemeenten in de Krimpenerwaard werden de dorpen Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel en de buurtschappen Lageweg en IJssellaan samengevoegd. Per 1 januari 2015 werd de gemeente Ouderkerk samengevoegd met de gemeenten Nederlek, Vlist, Bergambacht en Schoonhoven tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Kernen: Gouderak, Lageweg en Ouderkerk aan den IJssel (gemeentehuis).

Het wapen van Ouderkerk is op 28 januari 1985 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Ouderkerk toegekend. Deze gemeente was ontstaan uit de voormalige gemeenten Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

Het wapen bevat elementen uit de wapens van Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel, met daarboven een blauw golvend vlak dat de rivier de Hollandse IJssel voorstelt. De weergave is geografisch: in het westen ligt Ouderkerk aan den IJssel, in het oosten Gouderak, met in het noorden de IJssel.
De beschrijving is als volgt: “Gedeeld : I in zilver 3 gewende wassenaars van sabel, II in keel een ster van goud; een golvend schildhoofd van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”N.B. De heraldische kleuren in de schilden zijn: zilver (wit), sabel (zwart), goud (geel) en azuur (blauw).

 

Uit:
Ouderkerk (gemeente) – Wikiwand
Wapen van Ouderkerk (gemeente) – Wikiwand

Terug naar:

Gemeenten

 facebook

©  22 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 14 augustus 2022