Nederland

 

Nederland (Nedersaksisch: Nederlaand) is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel, een streek in de Nederlandse provincie Overijssel. Nederland telt ongeveer 26 inwoners.

Het ligt in het Nationaal Park De Weerribben, niet ver van het stadje Blokzijl, nabij de N333 tussen Steenwijk en Marknesse.
Enkele andere plaatsen in de buurt zijn Baarlo, Kalenberg, Muggenbeet, Scheerwolde en Wetering.
Het plaatsje wordt aangedaan door wandel- fiets- en kanoroutes en is in de tijd van natuurijs ook bij schaatsers geliefd. Zowel het Zuiderzeepad als het Overijssels Havezatenpad komt bijvoorbeeld door Nederland. Er loopt één weg door Nederland, die in het gehucht van naam verandert: Veldhuisweg wordt Rietweg. Voorts is er een splitsing van twee waterwegen: de Heer van Diezenvaart (richting Kalenberg) en de Roomsloot(richting Blokzijl). Ook staat er een (in de lente van 2010 nog bewoond) ooievaarsnest. Nederland is een voorbeeld van een vaardorp, dat wil zeggen: de oudste bebouwing was oorspronkelijk via het water ontsloten, niet via een weg.
  • De buurtschap had de eer dat er op 8 februari 2005 postzegels van uitgebracht werden door TPG Post.
  • Zij is ook weleens in het nieuws gekomen vanwege de herhaaldelijke diefstal van de plaatsnaamborden.

Uit deze buurtschap komen (voor zover bekend) geen voorouders van mij, maar ik vind dit een bijzonder plaatsje met een bijzondere naam. Vandaar de vermelding.

 

 

Bron:

 

 

 facebook

© 23 september 2018