Hoogeveen

 

Hoogeveen (geel) en Benthorn (rood) 1868. Wikipedia

Hoogeveen is een voormalige heerlijkheid en gemeente.
Hogeveen
, voorheen Hoogeveen in Rijnland, is thans een buurtschap in de gemeente Alphen aan den Rijn in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het zijn enkele boerderijen gelegen aan de N209 (Hogeveenseweg) tussen Benthuizen en Boskoop.

In de polder ten zuiden van de buurtschap wordt het Bentwoud ontwikkeld.

Tot 1795 was Hogeveen een heerlijkheid in het Baljuwschap Rijnland. Hogeveen werd aan het begin van de negentiende eeuw een zelfstandige gemeente tot het in 1855 werd toegevoegd aan Benthuizen, dat in 1991 opging in de gemeente Rijnwoude. De toevoeging van de naam van het Hoogheemraadschap “Rijnland” was nodig om verwarring met Hoogeveen (Nootdorp) te voorkomen, die meestal Hogeveen in Delfland werd genoemd, naar het baljuwschap waaronder de heerlijkheid vroeger viel.

De buurtschap Hogeveen valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Benthuizen, deels onder het dorp Hazerswoude-Dorp.
De buurtschap Hogeveen ligt ten oosten van Benthuizen, rond de provinciale weg naar Boskoop (die voor het deel betreffende de buurtschap aan de zuiderlijke kant Hogeveenseweg heet en aan de noorderlijke kant Hoogeveenseweg.

Tot 1 januari 2014 behoorde Hogeveen tot de gemeente Rijnwoude, sindsdien behoort het tot de fusiegemeente Alphen aan den Rijn.

De gemeente Hoogeveen voerde geen eigen wapen.
In het manuscript Beelaerts van Blokland wordt als heerlijkheidswapen een zilveren schaap op een veld van azuur gegeven. De oorsprong hiervan is niet bekend.

Uit:

 

Voorouders van mij uit Hoogeveen:

 • Jan II van Egmont
  Ook wel Jan met de bellen (1385-1451) was heer van Egmont en IJsselstein, ambachtsheer van Hoogeveen, voogd van Gelre.
 • Willem van Egmont
  Geboren op 26 januari 1412, overleden te Grave op 19 januari 1483. Hij was heer van Egmond, IJsselstein, Schoonderwoerd en Haastrecht, ambachtsheer van Hoogeveen en stadhouder van Gelre.
 • Eeuwout Simonsz van der Wilk
  Geboren in 1690 te Hoogeveen onder Benthuizen. Gedoopt op 21 november 1690 te Benthuizen. Zoon van Simon Ewoutsz van der Wilk  en Geertje Laurensdr (Janses) van Ackersloot. Hij huwde op 31 december 1719 te Benthuizen met:
 • Neeltje Leendertsdr Vrijenook (Vrijenhoek)
  Geboren vóór 1701 te Hoogeveen onder Benthuizen.

Terug naar:

Dorpen en Steden

facebook

 

© 24 mei 2020, laatst bijgewerkt op 20 juni 2023