Dirk Loef van Horne

met zijn gevolg op Slot Loevestein (1)

Op zondag 12 mei 2019 waren wij wederom op Slot Loevestein.
Wij kwamen uit Gorinchem met de veerboot via Woudrichem aan op Slot Loevestein.

House of Wax entertainment en F.I.G.H.T. lieten zien hoe de ridders van Dirk Loef van Horne getraind werden voor het slagveld.
Tevens werd het Middeleeuwse leven uitstekend uitgebeeld.

 

Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt even ten noordwesten van het dorp Poederoijen aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas.

Ridder Dirk Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als woonhuis.

  

Dirk Loef van Horne was een edelman uit het Huis Horne
Hij werd geboren rond 1338 als zoon van Willem IV van Horne, heer van HornAltena, Loon op Zand en Gaasbeek. Zijn moeder, Elisabeth van Kleef-Hülchrath, was de tweede vrouw van zijn vader. Dirk overleed omstreeks 1402. Hij was heer van onder meer het Noord-Franse Baucigny.

Omstreeks 1350 trouwde hij met Isabella van Montigny, en omstreeks 1360 werd hun zoon Arnold van Horne geboren.

Dirk Loef is vooral bekend als opdrachtgever voor de bouw van Slot Loevestein. Hij gebruikte Loevestein als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. Het slot werd gebouwd op een eilandje in het gebied van de samenvloeiing van Waal en Maas. De naam van dit eilandje was Militis Insula Artusii, ofwel: ‘Eiland van ridder Arthus’.

 

  

  

  

 

  

  

Dirk Loef was zeer gewelddadig, hij gedroeg zich soms als een roofridder. Hij vestigde zijn gezag over het Land van Altena met militair geweld. Hij had daardoor ridders nodig, die goed konden vechten. Zij moesten dus regelmatig trainen, om zich goed voor te bereiden voor de rooftochten en veldslagen.

  

  

 

Helaas is de hoofdrolspeler Cor Vermeulen overleden:

Cor Vermeulen

 

Volgende pagina

  facebook          

© 18 mei 2019