Bonrepas

 

Bonrepasmolen                                     Foto: Molendatabase.nl

Bonrepas is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De buurtschap bevindt zich in de oostelijke uitstulping van de gemeente, en ligt tussen het riviertje de Vlist en de Eerste Wetering in de Polder Bonrepas en Noord-Zevenlander. De buurtschap strekt zich uit langs het riviertje en kent hierdoor een lintbebouwing. De dijk die het achterland tegen de Vlist beschermt ligt op 0,3 meter onder NAP en de achterliggende polders op 0,9 tot 1,2 meter onder NAP. In de buurtschap bevindt zich onder andere de Bonrepasmolen. Voor de postadressen valt Bonrepas onder de woonplaats Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Bonrepas onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Bij Bonrepas vond op 28 juni 1787 aan het riviertje de Vlist, aan de weg van Schoonhoven naar Haastrecht, de aanhouding plaats van Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V. De patriotten begeleiden haar naar de Goejanverwellesluis in Hekendorp en voorkomen zo dat de prinses door Haastrecht reist, een stad met veel Orangisten.
Deze gebeurtenis is bekend geworden als de aanhouding bij Goejanverwellesluis.

“Bon repas” is Frans voor “goede/lekkere maaltijd”.
“Bonrepas” is ook bekend onder de naam “Boenderpas” of “Boerenpas”.

Dat Bonrepas dankt haar naam niet aan een bezoek van keizer Napoleon, zoals vaak wordt gesuggereerd – hij zou trek hebben gehad in een ’goede maaltijd’ (bon repas). De buurtschap aan weerszijden van de Vlist komt al in de 13de eeuw in de boeken voor en bestaat voornamelijk uit boerderijen.
De oudste vermelding van de naam Bonrepas komt uit 1254. De spelling is de afgelopen eeuwen niet veranderd.
De molen Bonrepas is een houten wipmolen, gebouwd omstreeks 1600.

Naar verluidt is deze naam te danken aan het feit dat ene Lodewijk hier een bon repas (goede maaltijd) kreeg aangeboden. In die tijd was het nuttigen van een behoorlijk maal kennelijk zo bijzonder dat er een heel buurtschap naar genoemd werd !
Een andere versie is dat de Graaf van Blois uit geldgebrek zijn bezittingen langs dat deel van de Vlist verkocht voor net voldoende geld om een feestmaaltijd van aan te richten…

Uit:
Wikipedia – Bonrepas
Vakantieland Nederland.nl/bonrepas-zh/

 

Voorouders van mij:

  • Nicolaes van Cats
    Vrijheer van Cats, Catshoek, Maerlant, Emelisse, Welle, Duiveland, Ossendrecht, Lopik en Bonrepas. In 1280 op 24 maart heer van Cabauw. Heer van Schoonhoven en op 19 juli 1272 geeft Floris V aan Nicolaas Cats (voogd van Sophia van der Goude) stadsvrijheid van Gouda. Maar hij had ook het erfpacht van de Vlist. Ook had hij Zuid-Zevender en Noord-Zevender verworven.
  • Jacob Claeszn Both
    Diaken in Polsbroek (1696), diaken in Vlist en Bonrepas (1704), ouderling in Vlist en Bonrepas (1713) en lidmaat in Polsbroek (1694), begraven te Stolwijk op 11 december 1752, zoon van Claes Gijsbertszn Both en Maijtgen Willemsdr.
    Jacob is getrouwd rond 1690 met Meijntie (Meijnsje) Jansdr Lekkerkerker.
Bronvermeldingen:
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

 

facebook

 

© 25 april 2020, laatst bijgewerkt op  6 februari 2023