Eiland van Brienenoord

Van Brienenoordbrug

De Van Brienenoordbrug te zien vanuit het voormalige appartement van Ineke

Op woensdag 10 augustus 2016 gingen wij een wandeling maken op Eiland van Brienenoord.
Eiland van Brienenoord? Ja, dit eiland ligt in de Nieuwe Maas en voor een gedeelte onder de Van Brienenoordbrug.
Wij waren er nog niet eerder geweest.
En dan te bedenken dat wij vanuit het appartement van Ineke de Van Brienenoordbrug kunnen zien.

eiland_van_brienenoord

Plattegrond Eiland van Brienenoord. Afbeelding van www.deltatalent.nl

Het eiland Van Brienenoord is een eiland in een buitenbocht van de Nieuwe Maas bij Oud-IJsselmonde. Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Het dankt zijn naam aan baron Van Brienen van de Groote Lindt, die het eiland in 1847 kocht. Tevens verwierf Van Brienen het recht op diepvisserij op steur en zalm tussen Bolnes en de Leuvehaven. Destijds had het tegenover IJsselmonde gelegen Kralingseveer de grootste zalmafslag van Nederland. In 1880 alleen al werden er 100.000 zalmen gevangen.  Begin 20ste eeuw bleek de aangeslibde plaat de doorstroming te beperken. Het buitenste deel van de plaat werd daarom afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. Zo kreeg het Eiland Van Brienenoord zijn huidige vorm en is 21 hectare groot.

Een natuurjuweel in de wereldstad Rotterdam, in de luwte van het Feyenoordstadion en de Van Brienenoordbrug.

Arnoud Willem van Brienen vd Groote Lindt

Arnoud Willem baron van Brienen van Groote Lindt (1783 – 1854) Heer van De Groote Lindt, Dortsmond, Stad aan ’t Haringvliet en Wezenstein, was een Nederlandse, rooms-katholieke notabele, koopman en politicus. Hij speelde een grote maatschappelijke rol gedurende de eerste helft van de negentiende eeuw. In 1847 verwierf Van Brienen voor zijn bedrijf een concessie van diepvisserij op steur en zalm in de Nieuwe Maas ten oosten van Rotterdam. Bij de koop inbegrepen was het oord dat sindsdien zijn naam draagt, het Eiland van Brienenoord. Hier werd in 1965 de Van Brienenoordbrug gebouwd.

In 1904 werd het Eiland van Brienenoord Rotterdams grondgebied. In de jarendertig kwamen hier de clubhuizen Arend en Zeemeeuw voor de jeugd van Rotterdam-Zuid. Het eiland was tot de Tweede Wereldoorlog bebost. De Duitse bezetter rooide dit bos echter om de boomstammen te gebruiken als ‘asperges’ (in de grond geplaatste palen tegen het landen van vliegtuigen). De restanten van het bos verdwenen in de hongerwinter in Rotterdamse kachels. Sinds 1943 zijn er volkstuinen op het eiland. Op het westelijk deel van het eiland zijn in de jarenzestig de tunnelelementen voor de riviertunnel van de Rotterdamse metrogebouwd. Het speciaal gebouwde dok ligt er nog. Op de oostpunt van het eiland staan sinds 1965 pijlers van de Van Brienenoordbrug. In 1990 werd de brug naar het westen toe verbreed.

Na 1945 werd er op het eiland en in de omgeving naar aardolie geboord, (wat aan de Stadionweg zelfs een heuse spuiter veroorzaakte). De met Jaknikkers opgepompte olie werd opgeslagen in tanks op de oostelijke punt en daarvandaan vervoerd naar de raffinaderijen in Pernis.

Sinds juni 2000 grazen er Schotse Hooglanders op het eiland ter bevordering van een natuurlijke landschapsontwikkeling. Dit was een gemeenschappelijk project van de gemeente en het Wereld Natuur Fonds Nederland. Sinds 2003 wordt het Eiland van Brienenoord beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Sinds 1999 bestaan er plannen voor een conferentieoord met een hotel van 70 meter hoog op de westpunt (met een parkeergarage in het voormalige bouwdok), maar een besluit hierover is wegens grote weerstand onder de bevolking van met name IJsselmonde al diverse malen uitgesteld.

Elk voorjaar, van februari tot april, is het eiland in de ban van de paddentrek. Als forensen in de spits trekken de amfibieën massaal naar de westpunt van het eiland. Daar is jaren geleden een poel aangelegd. De voortplantingstijd is voor de gewone pad het enige moment in het jaar dat hij zich in het water waagt.

Bron: Wikipedia.nl

Van Brienenoordbruggetje

Het bruggetje naar het Eiland van Brienenoord.

Wij zijn vanaf het appartement van Ineke over de Van Brienenoordbrug gereden naar Rotterdam-Zuid.

Vlak voor de Kuip gingen we een straatje rechtsaf en we kwamen te staan voor een andere “Van Brienenoordbrug”. Dit bruggetje is de toegang tot het eiland.

Wij bezochten de prachtige natuur onder de bekendste brug van Nederland. De kathedraal-achtige uitstraling van de brug en de pijlers daarvan, de volkstuintjes en als je geluk hebt dan zie je ook Schotse Hooglanders (maar dat geluk hadden we niet, dus we moeten zeker terug). Als je flink doorstapt kan je het eiland in drie kwartier rondwandelen. Dat hebben wij dus niet gedaan. We hebben genoten van de natuur en van het aanblik van een andere kant van de Van Brienenoordbrug en vaak daardoor ook stilgestaan.

Hieronder een impressie van het eiland.

 

Eiland Van Brienenoord Eiland Van Brienenoord2a

welkom op Eiland van Brienenoord

Eiland Van Brienenoord 3

Eiland Van Brienenoord5

Gezicht vanaf het eiland: de Boog van de Van Brienenoordbrug

 

Van Brienenoordbrug2a

Van Brienenoordbrug3a

De pijlers van de Van Brienenoordbrug op het Eiland van Brienenoord.

Pijlers Brienenoordbrug1

De pijlers van de Van Brienenoordbrug op het Eiland van Brienenoord.

Zicht op Capelle aan den IJssel

Vanaf het eiland, zicht op Capelle aan den IJssel. Vlak achter de hoge gebouwen woont Ineke.

Zicht op Capelle aan den IJssel2a

Brienenoord eiland7a

speeltuin1a speeltuin2a

Brienenoord10a Brienenoord eiland9a

Brienenoord eiland8a

 

Uitzicht op een wereldstad

Uitzicht op een wereldstad

 

Op het Eiland van Brienenoord zijn er ook Schotse Hooglanders. Wij hebben ze helaas niet ontdekt. Een goede reden om zeker nog eens naar dat mooie eiland toe te gaan.

 

Link: Zuid-Hollands Landschap

Maar we kwamen weer terug op het eiland. We wilden wel graag de Schotse Hooglanders zien:

Eiland van Brienenoord 2

Terug naar:

Varia

 

handtekening 2016

10 augustus 2016