Bonnie & Clyde

Bonny and Clyde

Bonnie and Clyde

Dit verhaal over de onderstaande personen speelde zich niet meer af ten tijde van het Wilde Westen, maar er gebeurden wel Wild West taferelen.

Als u de namen Parker en Barrow leest, zult u zich waarschijnlijk afvragen wie deze personen waren. Maar als we het over Bonnie en Clyde hebben, dan komt bij velen de fantasie naar boven.
Criminaliteit mag nooit geromantiseerd worden, maar het verhaal rondom dit duo is toch wel bijzonder.

Het Amerikaanse duo Bonnie Parker en Clyde Barrow werd als bankrovers in de jaren dertig in de vorige eeuw wereldbekend.
Hun verhaal, dat eindigde in een dodelijke hinderlaag van de politie, werd in 1967 verfilmd onder de titel Bonnie and Clyde (met hoofdrollen voor Faye Dunaway en Warren Beatty) en zorgde ervoor dat iedereen Bonnie en Clyde kende. The ballad of Bonnie and Clyde is een lied geschreven door Mitch Murray en Peter Calander, een vast schrijversduo en geïnspireerd door de film Bonnie and Clyde uit 1967. De artiest die het meeste succes behaalde met dit lied was Georgie Fame.

Biografie Bonnie Parker

Bonnie Parker

Bonnie Parker

Bonnie Parker werd geboren in 1910 in een arm gezin. Vader Charles Parker was metselaar, moeder Emma Parker huisvrouw. Ze was de middelste van drie kinderen: Buster, haar broer, was twee jaar ouder, en Billie, haar zus, was drie jaar jonger. In 1915 overleed Charles en Emma was genoodzaakt haar kinderen bij hun grootouders, Mr en Mrs Edward Krouse, onder te brengen, in het plaatsje Cement City nabij Dallas. Daar ontmoet Bonnie Roy Thornton, met wie ze op zestienjarige leeftijd trouwt. In 1927, nog geen jaar na hun huwelijk, verdwijnt Roy zonder bericht achter te laten, om pas weer in januari 1929 op te duiken. Bonnie wijst hem resoluut de deur. Kort daarop wordt Roy gepakt voor een overval en gaat hij voor vijf jaar de gevangenis in. Toch zal ze nooit van hem scheiden.

In januari 1930 ontmoet Bonnie bij een vriendin in West Dallas Clyde Barrow. Ze is op dat moment werkloos, nadat Marco’s Café waar ze als serveerster werkte, zijn deuren had gesloten. Haar kennismaking met Clyde Barrow vormt het begin van het roemruchte duo dat in de dertiger jaren van de twintigste eeuw opzien baart door rovend en moordend door de staten Texas, Louisiana, Arkansasen Oklahoma te trekken, en daarbij voortdurend op sensationele manier uit handen van de politie weet te blijven.

Biografie Clyde Barrow

Clyde Barrow

Clyde Barrow

Clyde werd geboren  in 1909 als een van vele kinderen in een arm boerengezin. In 1926 ging hij het criminele pad op, en werd hij opgepakt voor autodiefstal. Niet afgeschrikt door zijn arrestatie, volgde de jaren erna een reeks van – veelal succesvolle – berovingen in de omgeving van Dallas. Net na zijn eerste ontmoeting met Bonnie Parker, in de omgeving van Oak Cliff in Texas, werd hij gearresteerd en naar de gevangenis gebracht. Zijn ontsnapping was slechts ten dele succesvol: Clyde was een week lang vrij, voordat hij in Ohio weer werd opgepakt. Clyde bleef vervolgens tot 1932 achter de tralies.

Na zijn vrijlating stal hij met Bonnie een auto in Texas. Aan de politieachtervolging die daarop volgde, ontsnapte Clyde, maar Bonnie belandde enkele maanden in de gevangenis. In juni 1932 kwam ze vrij.

Er werd beweerd dat Barrow een brief naar Ford heeft geschreven, waarin hij hun “heerlijke auto” (dandy car) prijst, en ondertekende met “Clyde Champion Barrow”, hoewel de echtheid van het handschrift nooit is bewezen.

Bonnie & Clyde

Bonnie en Clyde leerden elkaar zo goed kennen dat ze van de criminaliteit een gezamenlijke hobby maakten. Ze waren beiden opgegroeid in het eenvoudige milieu van het Amerikaanse platteland, waar velen een uitzichtloos bestaan leidden. De economische crisis van de jaren twintig voorspelde niet veel goeds. Om zich aan dat sombere bestaan te onttrekken, realiseerden ze de Amerikaanse droom van vrijheid, avontuur en rijkdom door stelend door de staten te trekken.

Reward Bonnie and Clyde

Om Bonnie te imponeren, sloeg Clyde een plaatselijke kruidenier neer om er vervolgens met de kassa vandoor te gaan. Het was in feite hun eerste slag. Daarna lieten ze een spoor van dood en vernieling achter. Voortdurend waren ze op de vlucht voor de jagende politie. Omdat ze zich voornamelijk richtten op banken – en de kleinere middenstanders ontzagen – verwierven ze een zeker heldendom. Ze droegen zelf aan hun eigen mythe bij door de pers trots over hun daden te berichten. Sterker nog, ze stuurden zelfs foto’s en gedichten naar de media.

Bonnie_Clyde_Car

De met kogels doorzeefde auto van Bonnie en Clyde, nadat zij door de politie in een hinderlaag waren gelokt.

Hun criminele ‘zegetocht’ duurde niet lang: op 23 mei 1934 vonden ze de dood, nadat ze door de politie in een hinderlaag waren gelokt. Hoewel tot de tanden toe bewapend, werden Bonnie en Clyde zodanig overrompeld dat ze niet de kans kregen naar de wapens te grijpen en werden ze volgens de geschiedschrijvers “door een regen van duizend geweerschoten” geveld. Op dat moment werden ze verdacht van 14 moorden en diverse overvallen en inbraken.

De FBI heeft een officieel dossier van Bonnie en Clyde samengesteld.

 

 

Uit:  Wikiwand – Bonnie en Clyde 

Terug naar:

Het Wilde Westen

 

facebook

 

© 26 mei 2016,   laatst bijgewerkt op 22 mei 2023