Sluipwijk

Sluipwijk in 1867, door J. Kuyper. 800 inwoners.

 

Sluipwijk is een dorp behorende tot de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in de provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt op een dijk midden tussen de Reeuwijkse plassen en telt 360 inwoners.
Door eeuwenlange vervening is de landbouwgrond om het dorp vrijwel geheel verdwenen.

Wapen van Sluipwijk

Sluipwijk rond 1790, Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver.

Sluipwijk bestond uit verschillende heerlijkheden: Ravensberg, Vromade, Oud- en Nieuw Gravekoop, Sluipwijk, Lang Roggenbroek, Nieuwenbroek en Elfhoven. De heren van Sluipwijk waren sinds ca. 1624 eveneens de heren van de hoge heerlijkheid Vrijenes, die aan Sluipwijk grensde. De gemeente Sluipwijk vroeg in 1815 het wapen van de gelijknamige ambachtsheerlijkheid aan: een gevierendeeld wapen met in I en IV 3 hammen en in II en III drie raven, met als hartschild een schildje van azuur met een uil van zilver. De gemeentesecretaris verklaarde het wapen als volgt: de hammen waren het (sprekende) wapen van de toenmalige bezitter van de heerlijkheid Sigismund Peter Ham; de raven zijn het wapen van de heerlijkheid Ravensberg en de uil is het eigenlijke wapen van Sluipwijk. De HRvA kende het schild met de uil toe aan Sluipwijk.
Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat het wapen met de uil niet het wapen van Sluipwijk was, maar dat van Vrijenes. Bovendien is het waarschijnlijk een foute interpretatie van een aanziende engel, die rond 1520 door de Van Somerens, toenmalige heren van Vrijenes, werd geïntroduceerd. Voor Sluipwijk geeft Bakker (Zie afbeelding boven, Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver) een rood schild met drie zwarte raven.

 

Sluipwijk en Polder Sluipwijk

Polder Sluipwijk is een polder en een voormalig waterschap in de provincie Zuid-Holland in de gemeente Sluipwijk.
In 1858 werd een gedeelte afgespitst als zelfstandig waterschap De Vrijenhoefsche Veen- en Droogmakerij.
Het waterschap was verantwoordelijk voor de vervening, drooglegging en de waterhuishouding in het gebied.

Tot 1870 was Sluipwijk een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het aan de gemeente Reeuwijk toegevoegd.

Bron: Wikipedia – Sluipwijk

 

In Sluipwijk leefden verschillende voorouders van mij:

  • Dirck Hermensz Heij
    Geboren rond 1525 te Sluipwijk. Zoon van Hermen Heij.
  • Hermen Dirksz Heij
    Geboren voor 1562 te Sluipwijk, overleden rond 1619.  Zoon van Dirck Hermensz Heij.
  • Gijsbert Dirksz Heij
    Geboren voor 1653 te Sluipwijk, overleden en is begraven op 18 november 1743 te Sluipwijk. Zoon van Dirk Dirksz Heij en Lijsbeth Gijsen Boon Blijker. Hij was gehuwd met Annetje Pietersdr de Jong. Overleden in 1727 te Sluipwijk.
  • Jannetje Gerritsdr Paauw
    Gedoopt op 6 juni 1727 in Sluipwijk,  overleden op 30 december 1802 in Oudkoop. Dochter van Gerrit Willemsz Paauw en Ariaentje Pieterse Trimp. Zij is getrouwd met:
  • Willem de Borst
    Geboren circa 1724 te Leerbroek. Overleden 1 januari 1810 te Sluipwijk. Zoon van Arien Janse de Borst en Geertruyd de Vlieger.
  •  Arie de Borst
    Geboren 31 januari 1751 Sluipwijk. Overleden 27 augustus 1829 Stolwijk. Zoon van Willem de Borst en Jannetje Paauw.
    Hij huwde op 12 maart 1773 te Reeuwijk met:
  • Catrina van Leeuwen
    Geboren circa 1750. Dochter van Gerrit Pietersz van Leeuwen en Geertruy Rietveld.
  • Willem  de Borst
    Geboren 18 juli 1773 te Sluipwijk. Overleden 18 december 1853 te Stolwijk. Zoon van Arie de Borst  en Catrina van Leeuwen.
    Hij was getrouwd met:
  • Dirkje Heij
    Geboren 18 juli 1773 te Sluipwijk. Overleden 18 december 1853 te Stolwijk. Dochter van Gijsbert Dirks Heij en Aaltje Gerrits Verhoog.
  • Catharinus Ooms, landbouwer en veehouder. Geboren te Sluipwijk op vrijdag 24 juni 1892,  overleden te Zevenhuizen op maandag 12 juli 1954.  Zoon van Pieter Ooms en Dina van Driel. Catharinus is getrouwd te Zevenhuizen op donderdag 22 mei 1919, op 26-jarige leeftijd met Jannigje-Aartje van Vliet.

Terug naar:

Dorpen en Steden

facebook

© 8 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023